Annons
Carl Johan Casten Carlberg
Årets Uppsalastudent Carl Johan Casten Carlberg har engagerat sig för nyanlända ingenjörers integration.
Foto: Mikael Wallerstedt/UU

Han är Årets Uppsalastudent


Carl Johan Casten Carlberg engagerar sig för nyanlända ingenjörer. Det är bland annat för sin roll i föreningen Engineers Without Borders som han tilldelas Anders Walls stipendium Årets Uppsalastudent.

Varje år utses Årets Uppsalastudent, som får ett stipendium på 100 000 kronor från Anders Wall-stiftelsen. Stipendiaten ska antingen ha utvecklat entreprenörskap med anknytning till sin utbildning, varit aktiv inom kår-eller nationslivet eller gjort särskilda insatser för andra studenter.

Carl Johan Casten Carlberg. Årets Uppsalastudent 2019, kan pricka av åtminstone två av ovanstående kriterier. Vid sidan av civilingenjörsprogrammet i system i teknik och samhälle har han har varit marknadsföringsassistent och fanbärare på Södermanland-Nerikes nation och varit drivande i integrationsprogrammet Engineer to Engineer, en del i föreningen Engineers Without Borders, som hjälper nyanlända ingenjörer att komma i kontakt i kontakt med företag och organisationer för att snabbare komma in i det svenska samhället. Under Carl Johan Casten Carlbergs ledarskap har projektet vuxit ekonomiskt och utökat verksamheten med bland annat arbetsmarknadsdagar, workshops och praktikplatser på universitetet för nyanlända.

– Det är fruktansvärt när människor får lida av omständigheter de inte kan påverka. Inom Engineer to Engineer kunde vi hjälpa asylsökande att komma in på arbetsmarknaden och få tydliga resultat i form av glada människor. Det var fantastiskt! Dessutom är gruppen engagerade magisk vilket gjorde varje möte roligt, säger Carl Johan Casten Carlberg i ett pressmeddelande.

Det var under ett utbytesår i Ecuador under gymnasietididen som han blev medveten om att människor har olika förutsättningar och grundlade sitt engagemang för att motverka orättvisor. När staden där han bott i Ecuador drabbades av jordbävning åkte Carl Johan Casten Carlberg dit och arrangerade ett nödprojekt.

– När jordbävningen drabbade Ecuador var UNHCR och Röda Korset mycket snabbt på plats och gjorde ett enormt viktigt jobb. Sedan dess har jag drömt om att få arbeta för ett FN-organ men i en roll där jag kan använda min kompetens som tvärvetenskaplig ingenjör. Men drömmar har jag många av och så länge jag får göra något där jag känner att jag får bidra till att förbättra samhället är jag öppen för det mesta, säger han i pressmeddelandet.

Carl Johan Casten Carlberg beskriver det som ”otroligt kul och hedrande” att få stipendiet.

– Det känns också som ett stort förtroende som jag vill förvalta genom att fortsätta engagera mig för de frågor jag brinner för, säger Carl Johan Casten Carlberg som denna termin befinner sig på utbytesstudier i Valencia, Spanien, i pressmeddelandet.

Utmärkelsen Årets Uppsalastudent delas ut i samband med Anders Wall-föreläsningen i Universitetsaulan idag, 19 november.


Annons

Annons

Läs mer

2024-04-24 09:53
Verksamhetsårets sista fullmäktigesammanträde innan konstituerande fullmäktige bjuder på oklar stämning, långa…
2024-04-21 19:55
Ikväll klockan 20.00 stängde röstningen för Kårvalet 2024. Ta del av resultatet nedan. 
2024-04-17 08:24
Många som pluggat humaniora och teologi vid Uppsala universitet upplever att deras utbildning saknar anknytning till…