Annons
Annons
Quidditch
W-dala Winged Does är ett av Sveriges fyra etablerade quidditchlag.
Foto: Privat

V-dalamugglare vann SM


I helgen kammade V-dalas eget quidditchlag hem SM-guld. Även om sporten kommer från Harry Potter-böckerna är det kondition och bollkänsla snarare än magiska krafter som krävs för att bli duktig.

W-dala Winged Does är ett av fyra etablerade svenska quidditchlag. I helgen slog de lag från Karlstad och Göteborg och kan därmed kalla sig svenska mästare. Quidditch-SM hölls i Uppsala i år, närmare bestämt på Ekebyvallen.

– Sporten är inte så stor i Sverige, men betydligt större i länder som England, Tyskland och Frankrike, säger Walter Cassel, som har spelat med W-dala Winged Does nästan ända sedan laget grundades för två år sedan. 

Quidditch är en sport som beskrivs i Harry Potter-böckerna. För att spela enligt samma regelbok som på Hogwarts måste man förstås vara ett trollkarlsämne. Varianten som W-dala Winged Does spelar är anpassad för ”mugglare” och kräver främst kondition och bollkänsla.

– Många börjar spela för att de gillar Harry Potter, men man fortsätter för att man gillar själva sporten. När man spelar tänker man inte så mycket på Harry Potter, säger Walter Cassel.

Laget tränar två gånger i veckan under utomhussäsongen och en gång i veckan på vintern. Härnäst kommer de tillsammans med andra svenska lag att vara gästlag i det norska mästerskapet i Oslo.


Annons

Annons

Läs mer

2020-06-23 13:46
The classmate whose mere existence drives you crazy for no apparent reason. The parent who calls you too often. The…
2020-06-22 19:05
Kursaren vars blotta existens går en på nerverna utan någon egentlig anledning. Föräldern som hör av sig för ofta…
2020-06-17 10:45
Nu är Anders Hagfeldt bara ett beslut bort från att bli ny rektor vid Uppsala universitet. Idag fick han stöd av UU:s…