Annons
Annons
Förenad kår
De sex kårerna Uppsala studentkår, Uppsala teknolog- och naturvetarkår, Juridiska föreningen, Uppsalaekonomerna, Farmacevtiska studentkåren och Rindi går samman i föreningen Uppsala universitets förenade studentkårer. (Ursäkta bildvalet, men vilken hjälte passar bäst till respektive kår?)
Foto: Pixabay

Kårerna i förening


En ny kårförening ska leda till en mer enad studentröst. Från och med årsskiftet övergår ”kårsamverkan” i föreningen Uppsala universitets förenade studentkårer.

Sedan 2016 samarbetar de sex kårerna vid Uppsala universitet via ett avtal, ett samarbete som gått under namnet ”kårsamverkan”. Från och med årsskiftet kommer arbetet ske genom den nystartade föreningen Uppsala universitets förenade studentkårer (UUFS).
– Syftet är att förbättra den centrala studiebevakningen, den vi bedriver mot universitetet. Det kommer bli betydligt enklare när vi är en förening, än när vi som nu bara har ett avtal, säger Johannes Bäck, ordförande för Uppsala studentkår.
Föreningen kommer ha två representanter från varje kår och med en mer tydlig, enad studentröst hoppas de inte bara kunna få igenom förslag och förbättringar på universitetet, utan också kunna påverka kommun, region och nationellt. Inspiration är hämtad från hur studentkårerna i Lund samarbetar. Till skillnad från i Lund kommer dock inte UUFS ha något gemensamt, arvoderat presidium.

Måndag 2 december klockan 15 kommer det hållas en ceremoni på Carolina rediviva för att symbolisera skapandet av föreningen.


Annons

Annons

Läs mer

2019-12-13 15:06
Tekniken var inte riktigt med när Nobelprisvinnarna Stanley Whittingham och Michel Mayor föreläste i Universitetsaulan…
2019-12-12 11:42
Föregående styrelse la sina matchtröjor/kårfleecar på hyllan och student- och doktorandombuden fick ökad speltid på plan…
2019-12-10 10:50
Studenter som tagit sig in på utbildningar genom fusk på högskoleprovet stängs av men deras studieresultat ska inte…