Annons
Kalle Landegren ställer ut på slottet.
Kalle Landegrens bilder som ställs ut på Uppsala konstmuseum bygger från början på ett kortspel.
Foto: Begüm Serra Buyuktarakci

Populär Ergotecknare ställer ut


Ergos läsare känner Kalle Landegren som mannen bakom de humoristiska serierutorna som skildrar olika aspekter av Uppsalas studentliv. Nu är han aktuell med en utställning på Uppsala konstmuseum.

Kalle Landegrens serierutor är av reaktionerna i sociala medier att döma ett av de mest uppskattade inslagen i Ergo. När han nu ställer ut på Uppsala konstmuseum är det med helt andra alster men Kalle Landegren tror att de som gillar hans serier i Ergo kommer att ha utbyte av utställningen.

– Även om det inte är direkta skämt så är det mycket humor i bilderna. Men jag tycker att det är något helt annat än mina serier, det är andra grejer jag fått utlopp för, säger han.

Processen har sett annorlunda ut än när Kalle Landegren tecknar serier. Då brukar han utgå ifrån en idé, i skapandet av de 60 figurerna som ställs ut på Uppsala konstmuseum har han inte vetat hur resultatet kommer att se ut när han satt sig med pennan.

– Det är ett projekt som påbörjades redan 2010 som jag har återkommit till. Det började som ett kortspel om en stad där det flyttar in olika personligheter men sedan blev det större än själva kortspelet, säger Kalle Landegren.

Han beskriver det som att spelet utvecklades till ett ”spelbart tillstånd” men att han innan det hunnit bli färdigt att lanseras insåg att han hellre ville fokusera på tecknandet.

Foto: Privat

Ser du dig i första hand som konstnär eller som serietecknare?

– Jag skulle snarare presentera mig som konstnär eftersom det är bredare men det är en så konstig titel, jag har lättare att identifiera mig som serietecknare, säger Kalle Landegren.

Det är eftersom han är en av Uppsala kommuns kulturarbetarstipendiater 2019 som Kalle Landegren har fått chansen att ställa ut på Uppsala konstmuseum. I utställningen deltar även övriga konststipendiater.

– Jag gillar de andra konstnärerna mycket, det blir en jättebra utställning som helhet, säger han.

Kalle Landegrens utställning på Uppsala konstmuseum inleds imorgon, 7 december, med vernissage och visas till och med 19 januari.

 

 


Annons

Annons

Gå in på Ergos seriesida och läs Kalle Landegrens serier.

Läs mer

2024-04-09 08:35
Efter januaris aktion rörande situationen på Engelska parkens Matikum har nu beskedet kommit - då får studenterna sitta…
2024-04-08 08:19
Tisdagen den sista april vibrerar vårluften i Uppsala. Under morgonen väntas drygt 40 000 personer anlända till Uppsala…
2024-04-05 11:23
Stämningen är god när Ergo kommer till Gunnar Johansson-salen på Blåsenhus. Anton Sánchez Sulejmani, sittande…