Bild decemberfum
Det var inte särskilt många (eller långa) bollar i luften under onsdagens decemberfullmäktigemöte. Mest action blev det när det skulle hållas votering om en stageändring och alla behövde räcka upp en hand.
Foto: Sandra Gunnarsson

Decemberfum och eftersnacket


Föregående styrelse la sina matchtröjor/kårfleecar på hyllan och student- och doktorandombuden fick ökad speltid på plan från 75 procent till 90 under gårdagens fullmäktigematch. Vadan detta tilltal? I juklapp från Ergo kommer här referatet från decemberfum i sportkommentatorsskrud! (Detta trots att vi inte kan något om sport).

Väderförhållandena var inte optimala när kårfullmäktigemötet blåstes igång klockan 17.00 på tisdagskvällen i Blåsenhus arena. Någon hade sugit ut allt syre ur lokalen vilket också avspeglades i fumledamöternas prestationer på plan – stämningen var trött. Starttrettiotrean var inte komplett, men det var i alla fall tillräckligt många spelare/ledamöter på plats för att hålla möte, hela 21 stycken.
Efter avspark drog man igång med valärendena som inledningsvis avhandlades i ganska stabil takt och laget såg ut att vara i god form. Kåren fick bland annat ny vice standarförare (som bär lagets fana vid officiella sammanhang), delegationsledare till Sveriges förenade studentkårer, ledamöter till UBBOs styrelse och ordinarie respektive suppleant till Stiftelsen studenten.
Men i vanlig ordning tappade man bollen när det blev dags att välja representanter till valutskottet (som arrangerar kårvalet) – här fanns inga kandidater alls. Någon dribblade in en fråga om vad ordförandeposten gick ut på. Kårordförande/lagkapten Johannes Bäck redogjorde för uppgifterna, vilket antagligen avskräckte de få i salen som kanske hade kunnat tänka sig en post.
– Man lägger ut information om valet, har hand om partiregistrering och utbildar valarbetare. Sen ska man vara aktiv under de två veckor som valet är, hålla valvaka och kalla till konstfum efter valet.

Ingen högg på dessa uppgifter och tillsättandet av posterna passades vidare till styrelsen.

Efter en kort paus gick mötet in i andra halvlek och nu var propositioner uppe på spelplanen. Den första berörde hur US ska agera när inte tillräckligt många kommer på fullmäktigemötena.
– Vi vill undvika situationen som uppstod under förra fum när vi fick ställa in. Externa organ, som vi ska välja representanter till, ska inte behöva bli lidande för att vi inte är beslutsföra i fum, sa lagkapten Johannes Bäck.
Motionen gick ut på att valärenden i fum delegeras till styrelsen om liknande situation uppstår framöver, och att man sedan bekräftar eller river upp dessa val på nästföljande fullmäktigemöte. Förslaget kom i mål efter några dribblingar kring språkliga tillägg.

Med nästa proposition ville styrelsen förtydliga förfarandena vid partiregistering i kårvalet. Detta sedan det uppstod stridigheter förra året då partiet Progressiva listan inte fick delta i matchen om studenternas röster (kårvalet) då det ansågs att de inte följt riktlinjerna. Alla var med på proppen men linjedomaren (fullmäktiges sekreterare), Jaroslav Marhun, påpekade att det faktiskt krävdes votering då detta var ett beslut som rörde en stadgeändring och därmed krävde att två tredjedelar av ledamöterna röstade ja. Församlingen räckte upp sina händer, men det tog runt tio minuter innan rösträknarna lyckats precisera exakt hur många (trötta) händer som viftade – kanske hade det varit lättare om de använt bengaliska eldar? Slutligen röstades propositionen igenom.
Till sist röstade man igenom en budgetändring för att kunna öka speltiden för de två student- och doktorandombuden som jobbar för alla kårerna. Med start nästa år kommer de jobba 90 i stället för 75 procent vardera.Sedan blev det dags för föregående verksamhetsårs ordförandeduo att komma upp och eftersnacka. Båda hade dagen till ära tagit på sig tränar-outfit (kostym) och det var med energi från en som tränat upp sina lungor i lumpen som Ludvig Lundgren klev upp på plan och tog ton.
– Tjenare fullmäktige! Det känns kul att återgå från att försvara landet till att komma hit där vi försvarar studenternas intressen, sa Ludvig Lundgren innan han övergick till att berätta om förra årets matchresultat (läs verksamhetsberättelse). Han berättade att de var nöjda med att de lyckats skapa en grogrund för samarbete mellan kårerna, att de stärkt sektionernas inflytande och att de tillsammans med andra organisationer förhindrade hyreshöjningar i Observatoriet. Han var också nöjd med det spel som ledde fram till att studenter fortfarande har en del att säga till om i valet av rektor vilket kommer bli aktuellt nu i vår.
– Frågan om studentinflytande i rektorsvalet var het och det var ett skarpt läge, då ett förslag som låg uppe ville minska inflytandet till en historiskt låg nivå. Men genom ett historiskt beslut lyckades vi få konsistoriet att välja ett annat förslag och vi har nu en tredjedel av rösterna i hörandeförsamlingen.
Under förra året förlorade US kårstatus för statistiska institutionen som tillföll Uppsalaekonomerna, men Ludvig Lundgren ville ändå trycka på att de hade lyckats behålla nästan alla institutioner. Sedan gick han över till de lite tråkigare besluten. Studentbokhandeln var de tvungna att plocka bort.
– Bara det här året skulle bokhandeln ha gått minus två miljoner, och nästkommande år fyra miljoner kronor, det är pengar vi hade behövt lägga och vi såg inga andra utvägar än att lägga ner bokhandeln.
Han berättade också att de beslutat att lägga ner pappersversionen av den här sportblaskan för att spara pengar, men att man givit sportredaktionen en ny hemsida som förhoppningsvis ska öka intresset för att läsa sådana här rafflande referat digitalt.
Sidekicktränare Joel Cevey Tärnholm klev fram och berättade att det skett ovanligt många rekryteringar till laget Uppsala studentkårs verksamhet förra året.

 


Annons

Annons

Därefter öppnades det upp för frågor och före detta lagkaptenerna/landslagstränarna (vem håller egentligen koll?) tog på sig handskarna och ställde sig på plats i mål. Det var inte mycket tryck i laget, men ett par halvhjärtade avslut blev det i form av tåfjuttar från UUS. Bäck undrade vad de var mindre nöjda med från sin tid i landslaget. En enkel räddning från Lundgren och Cevey Tärnholm.
– Jag kunde inte ägna så mycket tid åt arbetsmiljöfrågor för studiebevakarna som jag hade velat, sa Cevey Tärnholm och passade bollen vidare till Lundgren.
– Kommunikationen var ganska eftersatt. Hemsidan var ganska dålig, men nu har ni fått en ny hemsida har jag sett, och sidan uppsalastudent.com låg nere hela tiden så vi förlorade många medlemmar som hade kunnat registrera sig där, sa Lundgren och kickade ut bollen till sina medspelare igen (som också är motståndare i det här scenariot?).
Jacob Färnert (UUS) haffade boll och gick till anfall. Han ville veta om styrelsen och presidiet verkligen hade haft någon plan för att behålla statistiska institutionen.
Lundgren kontrade med att de sett till att besöka alla nya studenter och att de hållit en kampanj i slutspel.
– Men statistiska institutionen är svår att få tag på. Där finns många studenter som läser på flera olika program, sa Lundgren. Jacob Färnert var inte nöjd med det svaret – att de är svåra att nå tyckte han inte stämde. Sarah Ericsson (UUS) gjorde en assist till föregående presidiet och menade att det faktiskt varit en ganska svår institution att få tag i.

Denna mesiga anfallssession avslutades med att en okänd spelare passade på att fråga om de seniora lagkaptenerna hade några tips inför kommande kårstatusansökningar.
– Man måste börja tidigt, studenter blir oftast medlemmar när de är nya. Om man börjar redan nu kommer det gå bättre nästa gång, avslutade Lundgren. Därefter beslutade man att lägga verksamhetsåret 2018/2019 resultat till handlingarna.

Mötet gick över i förlängning (bildligt, inte bokstavligt talat) och styrelsen drog sitt PM där de bland annat berättade att de tillsatt en ny politisk sekreterare med kommunikationsansvar sedan den tidigare stjärnan köpts upp av SSU. Johannes Bäck berättade också mycket kort om hur de försöker lira tillsammans med konkurshotade Studentkortet (7 miljoner i skatteskuld för närvarande) som ska ta över efter Mecenat vid årsskiftet. För att använda en hästreferens finns inga planer från Uppsala studenkårs eller USMOS håll på att “vägra ut sig ur” samarbetet.
– Arbetet med de vi har kontakt med på Studentkortet funkar och de svarar på våra mail och frågor, sa Johannes Bäck. Klara Van Blaricum, (S-studenter) kontrade med mötet kanske mest relevanta fråga. Finns någon plan ifall det skulle skita sig?
– Vi har ju valkoder på korten, om det skulle bli en worst case situation – hur blir det med kårvalet om det inte finns några kort?, frågade hon.
Johannes Bäck svarade att USMOS har en krishanteringsplan och att det inte kommer bli några problem.
Trots förlängning kunde ett mycket trött möte avslutas redan 19.12. Inför nästa säsongs öppningsmatch hoppas vi att laget är i bättre form och bjuder på mer action.

Uppsnappat:

Lite matchstatistik: trots att könsfördelningen på plan var förhållandevis jämn under gårdagens match var bollinnehavet desto mindre så. Majoriteten ton togs av herrarna, om man bortser från domare/fumordförande Sofia Granberg. Huruvida det innebär att damerna bör visa framfötterna mer eller herrarna sina bakfötter låter vi vara osagt.

Ovanligt få, för att vara Uppsalasammanhang, använde Macintoshs sportutrustning under mötet. Det var många och stora PC-laptops i raderna. Endast en av spelarna i sportredaktionens synfält brydde sig om eventuell oombedd övervakning med en tejpbit framför datorns kamera.

Lagkapten Bäck tycks ha fått ett sponsorskontrakt med Coca-cola om man får tro tröjan han sportade under gårdagens match.

De sedvanliga frallorna som bjuds på i läktarna var inte nog för alla medspelare. En noterade vi hade göttat till det ordentligt med både kebabrulle och läsk. Kanske fler hade behövt denna milda form av doping?

Före detta lagkapten Lundgren framhöll att kåren minsann syntes i media hela 93 gånger under hans tid. Dock var 63 dessa i denna sportblaska, vars pappersupplaga samma lagkapten med lag beslutade att lägga ner. Hur många gånger kåren kommer nämnas i nätupplagan är ännu oklart. Bollen är, så att säga, rund i den frågan.

Sportblaskan hade tyvärr inte med sig sportfotografen med teleobjektiv, men lyckades ändå fånga Johannes Bäck i ny sponsorskrud. Foto: Sandra Gunnarsson

 

Läs mer

2024-12-17 10:20
Den första februari 2025 tillträder Hans Adolfsson som ny rektor vid Stockholms universitet. Som efterträdare av hans…
2024-12-16 13:03
Vissa utbildningar är mer populära än andra på Tinder. Det meddelar företaget själva i ett pressmeddelande i samband med…
2024-12-10 09:53
En ny rapport från fackförbundet Sveriges Universitetslärare och Forskare (SULF) visar att svenska lärosäten har…