
Klimatsmarta studenter får pris
Hur växte idén till ”Vegansk matlåda” fram?
– Vi blev båda veganer i början av våra civilingenjörsutbildningar. På Uppsala universitet finns en stark matlådekultur och det var många av våra kompisar som intresserade sig för våra matlådor. I brist på tentamotivation under en tentaperiod startade vi Instagramkontot för att dela recept och inspirera våra kompisar att äta mer veganskt. Sedan började det sprida sig och idag har vi runt 33 000 följare, säger Amelia Oller Westerberg.
Det är en väldig produktivitet på era kanaler, hur hittar ni inspiration?
– Vi älskar god mat och vill inte kompromissa med smak. Vi följer också många andra matbloggare. Men den största drivkraften föds ur en klimatångest. Vi vill sprida ordet om veganism och tycker att det är ett bra sätt att motverka klimatapati. Vi försöker ha en positiv stämning då vi tror att det är det bästa sättet att få folk att ändra sina levnadsvanor.
Ni läser ju båda civilingenjörsutbildningar som ju är ganska krävande, hur hinner ni med?
– Det tar en stor del av vår fritid och vi försöker att inte låta det gå ut över våra studier. Men vi är också två och att laga mat, testa nya recept och fota är sättet vi umgås på. Sedan brukar vi lägga upp på stories i pausen mellan föreläsningarna klockan 10, det har blivit väldigt välintegrerat i våra liv.
Vad betyder utmärkelsen för er?
– Det är väldigt hedrande. Vi tar examen till sommaren och att få den här uppmärksamheten ger en extra boost att driva kontot. Pengarna ger oss friheten att kanske skippa några pass på våra extrajobb och lägga mer fokus på Vegansk matlåda.
Vad har ni för tips till de som vill äta mer veganskt?
– Fortsätt att äta som du brukar, men jobba med att veganisera. Är du en sån som steker köttbullar och äter med makaroner – fortsätt med det men byt ut produkterna mot veganska alternativ. Gör storkok på baljväxter, det är billigt och du får mycket tid och pengar över till annat som att till exempel ta en nationskväll. Se till att ha ett välfyllt kryddskåp och våga utforska olika kryddningar.
Hitta inspiration
På hemsidan och instagramkontot "Vegansk matlåda" lägger Amelia Oller Westerberg och Emma Oller Westerberg upp sina recept.