Redan de gamla vikingarna hade klimatångest
Innebörden av runskriften på den 1 200 år gamla Rökstenen har länge varit höljd i dunkel. Men nu har en tvärvetenskaplig expertgrupp om fyra forskare, däribland Uppsalaforskarna Bo Gräslund (professor i arkeologi) och Henrik Williams (professor i nordiska språk), presenterat en tolkning av ristningarna, skriver Uppsala universitet i ett pressmeddelande.
Enligt Henrik Williams förtäljer stenen en åldrande mans betraktelser över sin döde son. Fadern söker tröst i att sonen, en framgångsrik härförare, har kallats till Oden för att kämpa vid dennes sida i Ragnarök, slutstriden som följs av solens och ljusets återkomst.
Runstenen är rest under tidigt 800-tal, en tid då det fanns en utbredd rädsla för en potentiell undergång till följd av det man då såg som oförklarliga himlafenomen och katastrofer som följde på dessa. I sin tolkning av inskriften har forskarna skönjt nio gåtor, där svaret på fem av dem är ”Solen”. Bland annat en gåta om vem som var död men nu lever igen.
– Innan Rökstenen restes inträffade flera händelser som måste ha varit mycket olycksbådande: en kraftig solstorm färgade himlen i dramatiska röda färger, skördarna drabbades av en extremt kall sommar, och senare skedde en solförmörkelse precis efter soluppgången, säger Bo Gräslund i pressmeddelandet.
Tvåårigt projekt
Rökstenen, från tidigt 800-tal, är världens mest kända runsten från vikingatiden. Stenen, som är belägen vid Röks kyrka i Ödeshögs kommun, består av 760 tecken, vilket gör den till världens längsta runskrift.
De fyra forskare som under två års tid har arbetat för att tolka inskriften på stenen är:
Bo Gräslund, professor i arkeologi, Uppsala universitet
Per Holmberg, professor i svenska språket, Göteborgs universitet (projektledare)
Olof Sundqvist, professor i religionshistoria, Stockholms universitet
Henrik Williams, professor i nordiska språk, Uppsala universitet