Annons
Rökstenen
Den 760 tecken långa runskriften på Rökstenen vittnar om rädsla för katastrofer som följde på då oförklarliga klimatförändringar enligt forskarteamets tolkningar.
Foto: Achird/Wikimedia Commons

Redan de gamla vikingarna hade klimatångest


Den mystiska Rökstenen, med världens längsta runskrift, ser ut att ha fått en lösning efter analys av fyra svenska forskare.

Innebörden av runskriften på den 1 200 år gamla Rökstenen har länge varit höljd i dunkel. Men nu har en tvärvetenskaplig expertgrupp om fyra forskare, däribland Uppsalaforskarna Bo Gräslund (professor i arkeologi) och Henrik Williams (professor i nordiska språk), presenterat en tolkning av ristningarna, skriver Uppsala universitet i ett pressmeddelande.

Enligt Henrik Williams förtäljer stenen en åldrande mans betraktelser över sin döde son. Fadern söker tröst i att sonen, en framgångsrik härförare, har kallats till Oden för att kämpa vid dennes sida i Ragnarök, slutstriden som följs av solens och ljusets återkomst.

Runstenen är rest under tidigt 800-tal, en tid då det fanns en utbredd rädsla för en potentiell undergång till följd av det man då såg som oförklarliga himlafenomen och katastrofer som följde på dessa. I sin tolkning av inskriften har forskarna skönjt nio gåtor, där svaret på fem av dem är ”Solen”. Bland annat en gåta om vem som var död men nu lever igen.

– Innan Rökstenen restes inträffade flera händelser som måste ha varit mycket olycksbådande: en kraftig solstorm färgade himlen i dramatiska röda färger, skördarna drabbades av en extremt kall sommar, och senare skedde en solförmörkelse precis efter soluppgången, säger Bo Gräslund i pressmeddelandet.


Annons

Annons

Tvåårigt projekt

Rökstenen, från tidigt 800-tal, är världens mest kända runsten från vikingatiden. Stenen, som är belägen vid Röks kyrka i Ödeshögs kommun, består av 760 tecken, vilket gör den till världens längsta runskrift.
De fyra forskare som under två års tid har arbetat för att tolka inskriften på stenen är:

Bo Gräslund, professor i arkeologi, Uppsala universitet
Per Holmberg, professor i svenska språket, Göteborgs universitet (projektledare)
Olof Sundqvist, professor i religionshistoria, Stockholms universitet
Henrik Williams, professor i nordiska språk, Uppsala universitet

Läs mer

2024-03-26 08:41
Uppsala hamnar i biottenskiktet i en ny ranking över de bästa studentstäderna i Sverige 2024, enligt en undersökning av…
2024-03-25 08:45
En man har vid två tillfällen, 5 och 6 mars, ofredat kvinnor sexuellt på campus Engelska parken. Det rapporterar UNT…
2024-03-18 11:10
I januari tillsattes en arbetsgrupp som ska utreda förutsättningarna för att flytta om verksamheten inom Campus Gamla…