Bild Sarah Hamid
"Jag hoppas att det löser sig, jag måste plugga, det är min dröm". Sarah Hamid börjar läsa på receptarieprogrammet nästa vecka men har inte lyckats hitta boende till sig själv och sina söner, trots idoga försök.
Foto: Privat/Lina Svensk

I desperat jakt på lägenhet


Nästa vecka börjar Sarah Hamid på sin drömutbildning vid Uppsala universitet. Trots stora ansträngningar har hon inte lyckats hitta ett boende.
– Jag måste pendla tre timmar om dagen, gå upp runt fyra, fem på morgonen och be min kompis ta mina barn till skola och förskola. Det är den enda lösningen, säger Sara Hamid.

Sarah Hamid är uppgiven när jag når henne på telefon från Nyköping. Nästa vecka ska hon börja på receptarieprogrammet vid Uppsala universitet och som det ser ut nu kommer hon att få pendla då hon inte lyckats hitta något boende till sig själv och sina två söner.
– Det känns jättejobbigt, jag hoppas att det inte kommer leda till att jag måste avbryta min utbildning. Men jag hoppas att det löser sig, jag måste plugga, det är min dröm, säger Sarah Hamid.
Hade hon varit ensam skulle det gå att lösa. Men nu har hon två barn, vilket ställer en del krav på bostadens storlek.
– Jag har hittat flera som vill hyra ut rum på 16-20 kvadrat, men det går ju inte när jag har barn och min äldsta är dessutom nio år och ganska stor, de skulle inte trivas i ett rum.

Sarah Hamid har verkligen försökt att hitta en lägenhet på alla sätt hon har kunnat komma på. Hon har registrerat sig hos Uppsala Bostadsförmedling, sökt lägenhet via Studentboet, gått med i nationer, svarat på annonser och lagt ut egna annonser på både Blocket och Facebook. När hon skrivit till uthyrare har hon inte fått svar och de få som hört av sig har kommit med oseriösa, ja rent av olagliga förslag.
– Det var någon som ringde mig för några dagar sedan och erbjöd mig ett förstahandskontrakt för 35 000, om han fick det skulle han hitta en förstahandslägenhet till mig, säger Sarah Hamid med en suck.
Hon har också åkt till Uppsala, gått runt på stan och letat upp butiker med arabisktalande personal för att höra om de känner till någon som hyr ut.
– Efter det fick jag kontakt med en som visade mig en lägenhet som jag tackade ja till. Men där bor för närvarande två studenter som ska flytta ut. Han sa att de skulle flytta den 10:e men studenterna hade ingen annan lägenhet att flytta till så de bor kvar.

Osäkerheten är tärande. Sarah Hamid berättar att hon håller på att rensa ut i sin nuvarande lägenhet för att vara förberedd på en snabb flytt. Men även om hon skulle få en bostad är det inte säkert att den första tiden i Uppsala blir enkel. För att få en förskoleplats bör man ansöka minst fyra månader i förväg, något som inte varit möjligt när hon inte haft något hyreskontrakt i Uppsala. Sarah Hamid är dock fast besluten att börja på utbildningen. Hon sökte redan för tre år sedan, men hamnade på reservplats och kom inte in. Sedan dess har hon utbildat sig till apotekstekniker och jobbat som det. Nu är hon redo att utbilda sig vidare. Men det kommer att bli tufft.
– Jag måste pendla tre timmar om dagen, gå upp runt fyra, fem på morgonen och be min kompis ta mina barn till skola och förskola. Det är den enda lösningen, säger Sarah Hamid.

Sophia Södergård, verksamhetsledare för bostadsportalen Studentboet, känner igen problematiken. För studenter med barn är det svårt att hitta bostad i Uppsala.
– De är en av de grupper inom studentkollektivet som har svårast att hitta boende om de kommer nya till stan. Det är svårt att hitta mindre, billiga lägenheter och de som finns är det ofta lång väntetid på, säger Sophia Södergård.
På bostadsmarknaden är de som har barn likställda med andra studenter, det finns ingen förtur. Därtill avser de flesta andrahandsannonser rum och är därför inte lämpliga för studenter med barn.
Har man problem med att hitta bostad kan man vända sig till Studentboet för att få råd.
– Jag har en bra översikt på var man kan leta och hjälper också till att tipsa när det kommer upp bostadsannonser som jag tror kan passa. Sedan kan jag hjälpa till med att granska avtal som man blir erbjuden att teckna i till exempel andra hand eller som inneboende. Det enda jag tyvärr inte kan påverka är utbudet av bostäder, säger Sophia Södergård.
Kvinnan jag pratat med berättade att hon blivit erbjuden att köpa ett förstahandskontrakt för 35 000. Har du hört om något liknande tidigare?
– Nej, det är det enda fall jag har hört om den här terminen. Men jag kan tänka mig att det förekommer.

 


Annons

Annons

Svårt att hitta bostad?

Studentboets hemsida finns tips på hur du hittar bostad.

Läs mer

2024-12-17 10:20
Den första februari 2025 tillträder Hans Adolfsson som ny rektor vid Stockholms universitet. Som efterträdare av hans…
2024-12-16 13:03
Vissa utbildningar är mer populära än andra på Tinder. Det meddelar företaget själva i ett pressmeddelande i samband med…
2024-12-10 09:53
En ny rapport från fackförbundet Sveriges Universitetslärare och Forskare (SULF) visar att svenska lärosäten har…