Bra tryck på toalettinvigning
Ergo har hittills inte bangat att närvara vid en toalettinvigning de gånger vi fått chansen, så det var en no-brainer att vi skulle tacka ja till inbjudan till invigningen av Uppsalas nya offentliga “djungeltoalett” i Stadsträdgården (där ju ändå många studenter hänger framåt vår och sommar om någon skulle ifrågasätta studentkopplingen här).
Trots kylan var det ett stadigt mediauppbåd som tagit sig till området kring det nya hemlighuset under torsdagsförmiddagen där man hade slagit upp ett litet partytält innehållande tårta och “goodie-toalettrullar”. Magnus Heljeberg, VD för JCDecaux som levererat toaletten ”gratis” till Uppsala kommun, invigningstalade.
– Vi tillhandahåller nyttigheter för staden som till exempel busskurer och offentliga toaletter och för det får vi rätten att sätta upp utomhusreklam runt om i stan, sa han.
"Den ska vara tillgänglig för alla kön och alla åldrar."
Kommunalråd Rickard Malmström (MP) fick äran att klippa bandet under toainvigningen. (Foto: Lina Svensk)
Kommunalråd Rickard Malmström (MP), ordförande i Gatu- och samhällsmiljönämnden, tog till orda och sa att han hade ställt sig lite skeptisk till den något tvetydiga förfrågan att "inviga" en toalett. Efter några obligatoriska lol från åhörarna förklarade han att hållbarhets- och tillgänglighetstänk var viktiga komponenter när toalettens utformning planerades.
– Den ska vara tillgänglig för alla kön och alla åldrar – alla som rör sig här i parken, sa han.
Ett rött band klipptes av kommunalrådet till applåder innan talarstafettpinnen lämnades över till Micael Nilsson, vice VD för JCDecaux, som gick in på de mer tekniska bitarna av dasserian.
– Det är väldigt mycket toalettkapacitet på liten yta. Det är fyra toaletter totalt – en fullt tillgänglighetsanpassad, två vanliga toaletter och en urinoar.
Toaletterna är självrengörande, även om manuell städning kommer att behövas emellanåt också. En saneringsdemonstration av den anpassade toaletten väckte både "ooh" och "aah" bland de som fick plats att kika in när spolningen flödade över golvet som sedan torkade på ett par sekunder.
– Rengöringen tar 60 sekunder. Saneringsvattnet filtreras och återanvänds till mellan 50 och 80 rengöringar, sa Micael Nilsson.
Inte nog med att man kan utföra sina mest basala behov, pressar man sig mot golvet när spolningen sätts igång kanske man kan få sig en gratisdusch dessutom – så vad ska hindra folk från att permanent flytta in på djungelmuggen?
– Vi har en säkerhetsfunktion som gör att dörrarna öppnas om man är där inne i längre än 20 minuter. Vi försöker mota Olle i grind där så att folk inte ska använda toaletten som sovplats, sa Micael Nilsson.
Men en powernap hinner man kanske klämma in?
Wallraffande Sandra Gunnarsson hade laddat upp med kaffe för att kunna prestera under invigningen. (Foto: Lina Svensk)
Hur var det?
Ergo passade även på att testa en av de vanliga toaletterna som vetter mot ån. Det kändes fräscht där inne, men fanns ändå en svag doft av offentlig toalett – kanske var vi inte de första att kissa där?
+ Rent på sitsen och golvet som är en sorts porös matta. Det märks inte att toagolvet just är avspolat. Bra tryck i spolningen, storbajsare behöver inte oroa sig.
Det finns vatten, handblås och tvål som luktar gott. Vi uppskattar även att det finns en spegel, att ljuset är bra och att det är gratis.
- Sitsen är kall och så även vattnet i kranen – den som vill in för att värma sig blir besviken. Toalettpappersrullen är vänt åt fel håll.
Betyg 4/5