Annons
Annons
Beijing
"Många restauranger och affärer har stängt och det är betydligt färre människor ute på gatorna", uppger före detta Uppsalastudenten Nora Lindvall som arbetar i Peking sedan ett par år tillbaka.
Foto: Caitriana Nicholson/Flickr Creative Commons

”Peking har blivit lite av en spökstad”


Världshälsoorganisationen WHO har utlyst ett globalt nödläge med anledning av det nya coronaviruset som spridits sedan december. Ergo har kontaktat Pekingbon och före detta Uppsalastudenten Nora Lindvall som berättar om hur staden har förändrats under de senaste veckorna.

Nora Lindvall har bott i Kina i sammanlagt tre och ett halvt år. Efter att ha studerat kinesiska och statistik vid Uppsala universitet beslutade hon sig för att flytta till Peking och jobbar nu på ett kinesiskt teknikföretag. Hon berättar för Ergo om hur hon upplever situationen med spridningen av coronaviruset, och hur det har förändrat staden och vardagslivet.

 – Peking har blivit lite av en spökstad. Många restauranger och affärer har stängt och det är betydligt färre människor ute på gatorna, förklarar hon.


Annons

Annons

Under det kinesiska nyåret brukar det vara folktomt i de stora städerna eftersom många reser till sina hemprovinser för att fira med sina nära och kära, men i år är det ödsligare än vanligt. Av de som rör sig utomhus bär nästan alla ansiktsmask och på tunnelbanan står vårdpersonal i skyddskläder och mäter temperaturen på resenärerna. Nora Lindvall berättar att folk helst stannar inomhus, och att man väljer att beställa hem mat eller laga sin middag hemma istället för att äta ute på stan.

Att det råder viss oro kring viruset håller Nora Lindvall med om, men hon tillägger att många i hennes umgängeskrets har skilda åsikter om hur farligt viruset faktiskt är.

– Vissa menar att det nya viruset inte är mycket värre än en vanlig influensa medan andra till och med tar på sig munskydd när de går för att öppna dörren till matbudet.

Själv är Nora Lindvall inte jätteorolig i dagsläget. Hon följer nyhetsrapporter kontinuerligt och är noggrannare med att tvätta och desinficera händerna. Precis som många andra har hon fyllt på sitt matförråd lite extra utifall förhållandena skulle komma att förvärras. Staden Wuhan, där de första fallen upptäcktes, har placerats i karantän. I Peking har 114 personer smittats och en person har avlidit. Staden har ännu inte några reserestriktioner.

– I nuläget är ju situationen ganska lindrig. Det är några tusen som har smittats av flera miljoner människor, men det är klart att jag är uppmärksam och det känns skönt att jag fortfarande har möjligheten att resa hem om det skulle behövas.

Kort om coronaviruset (2019-nCoV)

Över 7 800 personer har smittats och 170 personer har avlidit, enligt WHO.

Utanför Kinas gränser har 68 fall rapporterats och viruset har spridit sig till 15 länder.

Under torsdagskvällen utlyste WHO ett internationellt hälsonödläge med anledning av virusets spridning. Dödligheten är högre än för en vanlig influensa, men lägre än SARS och MERS.

Läs mer

2021-01-22 11:08
Hur kommer det sig att en vanlig kandidatuppsats blir nedladdad drygt 4 000 gånger? Ja, svaret ligger kanske i dess…
2021-01-22 10:09
Coronapandemin har gjort det enklare att hitta boende. Det finns till och med aktörer som räknar med att inte lyckas…
2021-01-20 17:40
Kortare kompletterande pedagogisk utbildning är ett av förslagen från regeringen för att få ut fler lärare i skolan, men…