Annons
Bild kablar
Utan internet är det svårt att plugga på distans.
Foto: Sandra Gunnarsson

Distansundervisning utan nät


Ett kabelbrott och andra ännu oklara fel har lett till att vissa boende på Studentvägen varit utan internet sedan i början av mars.
– Just nu kan man ju inte precis vänja sig av med internet, tvärtom blir det svårare och svårare, eftersom mer och mer av utbildningen hamnar online, menar en av de drabbade studenterna.

Sedan 5 mars har vissa boende på Studentvägen inte haft någon internetuppkoppling alls.
– När internet först la ner så delade jag surf från telefonen, jag kunde ju inte förutse att det skulle ta flera veckor att fixa. Nu får jag gå till campus för att få nät, skriver en av de studenter som drabbats i ett mail till Ergo.
När utbildningen nu endast ges i digital form förutsätts att studenter har tillgång till internet. Studenten som Ergo har varit i kontakt med tillhör inte någon riskgrupp och har heller inte varit sjuk, vilket gjort att hen har kunnat vistas på campus och använda nätverket.
– Nästa vecka börjar ju ny kurs med videoföreläsningar, så då får man helt enkelt hålla sig frisk. Just nu kan man ju inte precis vänja sig av med internet, tvärtom blir det svårare och svårare, eftersom mer och mer av utbildningen hamnar online, skriver studenten.

Håkan Falk, vd på stiftelsen Norrlandsgårdarna, säger att en del av förklaringen till avbrottet berodde på ett kabelbrott som man kunde åtgärda i förrgår. En stor del av de drabbade studenterna fick då tillbaka sitt nät. Fortfarande saknas dock uppkoppling i runt 60 lägenheter.
– Vi håller på att felsöka, men de som gör det här förstår inte var felet ligger. Vi gör verkligen allt vi kan för att försöka åtgärda det här, säger Håkan Falk, vd på stiftelsen Norrlandsgårdarna.
Kommer de drabbade att få någon ersättning?
– Ja, men det vi kan ersätta är själva internetkostnaden och där har alla studentbostäder och nationer fått ett väldigt bra pris som vi bakat in i hyran så det blir inte någon stor ersättning. Vi måste följa det som gäller enligt generella regler i sådana här fall.
Jag gissar att många fått dela surf från telefonen och att det kan ha blivit dyrt – kan de inte få ersättning för det?
– Ja, det är såklart jättetråkigt. Men det är något som går utöver det vi har åtagit oss att leverera. Jag förstår tanken men vi kan inte ersätta det, säger Håkan Falk.

 


Annons

Annons

Läs mer

2024-03-26 08:41
Uppsala hamnar i biottenskiktet i en ny ranking över de bästa studentstäderna i Sverige 2024, enligt en undersökning av…
2024-03-25 08:45
En man har vid två tillfällen, 5 och 6 mars, ofredat kvinnor sexuellt på campus Engelska parken. Det rapporterar UNT…
2024-03-18 11:10
I januari tillsattes en arbetsgrupp som ska utreda förutsättningarna för att flytta om verksamheten inom Campus Gamla…