Valborg utgår till följd av corona
Varje år runt sista april samlas runt 150 000 människor i Uppsala för att hälsa våren välkommen. Regeringen beslutade under förra veckan att stoppa offentliga tillställningar med fler än 500 deltagare, varför flera av de aktörer som är med och arrangerar de traditionsenliga valborgsaktiviteterna nu samarbetar för att begränsa evenemang som lockar större folksamlingar. Det meddelade idag bland andra Uppsala kommun.
De aktiviteter som man i nuläget beslutat ställs in är:
Forsränningen
Aktiviteter i Ekonomikumparken
Sillunch på UKK
Mösspåtagningen i Carolinabacken
Ett av de mest klassiska evenemangen är forsränningen, som i år skulle ha firat 45 år. Uppsala teknolog- och naturvetarkår, UTN, som arrangerar forsränningen och den drygt veckolånga forsfestivalen som föregår finalen i Fyrisån, skriver på sin Facebooksida “Forsränningen” att de som betalat in sin rännaravgift kommer att få den återbetald.
“Vi är såklart mycket ledsna att behöva ställa in, och försöker hitta andra alternativa lösningar såsom att till exempel flytta arrangemanget till nya datum tillsammans med andra valborgsaktörer.”, skriver de.
Hur beslutet kommer att påverka nationernas planering inför årets högtid är ännu oklart.
– Det är klart att nationerna påverkas jättemycket av ett inställt valborg. Vi fick det här beskedet för tre minuter sedan, så nu kommer vi hålla diskussioner om hur vi ska agera utifrån den här nya lägesbilden, säger Elin Wirman, curator curatorum i nationernas samarbetsorgan Kuratorskonventet.
Hur tror du det kommer bli med champagnegalopp och liknande evenemang?
– Det är för tidigt att spekulera kring vad de olika nationerna kommer att göra. De måste följa de riktlinjer som gäller, sedan är det upp till varje nation att besluta hur de ska göra. Vi kommer att ha ett möte med alla nationer nästa vecka för att diskutera vidare.
Jag har hört ryktas om att det finns planer på att flytta nationernas valborgsfirande längre fram om det skulle bli ett worst case scenario och inga av de planerade evenemangen kan hållas, är det något ni diskuterat?
– Det är en fin tanke, om det skulle bli så är det något vi får diskutera, men det finns inga planer än.
Det traditionella firandet i Ekonomikumparken är desto krångligare att styra över, då det inte finns någon enskild arrangör. Jonas Eronen, presskontakt för polisen Uppsala, säger att man får göra en bedömning av vad som är operativt möjligt för att begränsa folksamlingen där och då, men att det rent praktiskt inte går att stoppa folksamlingar som uppstår spontant.
– Det är inte görbart att ha en polis som ska gå runt och räkna folk så att de inte blir fler än 500. Men jag tror att folk sitter på en stor portion sunt förnuft, så att om vi går ut med en korrekt och tydlig lägesbild kommer medborgarna att fatta riktiga och bra beslut på egen hand, säger Jonas Eronen.
Men ni kommer inte sätta upp någon spärr eller liknande för att hindra folk från att komma in i parken?
– Nej, i nuläget finns inga sådana planer. Den tidigare planering vi har tagit fram är den som gäller tillsvidare. Men samtidigt sker väldigt snabba förändringar och tunga beslut fattas från en dag till nästa, så det är klart att det kan komma nya besked som ändrar våra planer, säger Jonas Eronen, och framhåller att polisen är vana att jobba under extraordinära förhållanden.
– Det är lite av vår affärsidé att verka i en sådan här miljö och svensk polis är väldigt bra på det.