Annons
Annons
Bild Nils Dahlgren
"Vi har ju även tidigare haft sponsrade inlägg på sociala medier, nu kommer vi att lägga mer pengar på det.", säger Nils Dahlgren, ordförande i valutskottet.
Foto: Privat/Sandra Gunnarsson

Ställer om till digital valrörelse


Campusundervisningen är nedstängd och lär så vara under en tid framöver. Hur kommer detta påverka kårvalet? Ergo ringde upp Nils Dahlgren, ordförande i valutskottet, för att höra hur de ska lyckas få studenterna att hitta till den digitala valurnan.

Uppsala studentkårs kårval hålls varje år mellan 7-21 april. Innan dess brukar valinformatörer och partier ställa upp bokbord på campus för att informera om valet och försöka få kårmedlemmar att rösta. Men hur kommer det att bli i år, när få studenter rör sig på campus och man inte längre tillåts att ställa upp bokbord?

Nils Dahlgren, som är ordförande i valustkottet, berättar att man funderat på att skjuta upp kårvalet men landat i att det skulle bli för osäkert och nu bestämt sig för att det ska bli av som planerat.
– Det kommer att bli kårval som vanligt, men vi kommer att behöva ställa om till en mer digital valrörelse. I stället för att ha valinformatörer ute på campus kommer vi försöka se till att få ut information på sociala medier, säger Nils Dahlgren.
Planerna kring hur man ska locka kårmedlemmar att rösta är ännu i sin linda. Nils Dahlgren säger att man funderat på att försöka få seminarieledare och föreläsare att informera om kårvalet genom den digitala undervisningen. Mest fokus kommer dock att ligga på riktade kampanjer.
– Vi har ju även tidigare haft sponsrade inlägg på sociala medier, nu kommer vi att lägga mer pengar på det. Det blir också intressant att se om det kommer att ha någon effekt på valdeltagandet.
Förra året var det bara 5,1 procent av medlemmarna i Uppsala studentkår som valde att rösta i kårvalet. Nils Dahlgren säger att det är svårt att sia i om deltagandet kommer att öka eller minska i år.
– Rent krasst har valdeltagandet inte varit särskilt högt. Jag tror att 10 procents valdeltagande är ganska bra, förra året var det ju extremt lågt då kårvalet sammanföll med påskhelgen. Helt ärligt tror jag inte att valdeltagandet kommer påverkas så mycket bara för att vi ställer om till en digital valrörelse.

I dagsläget är det ännu oklart om man kommer kunna rösta på plats i Uppsala studentkårs reception.


Annons

Annons

Kårval 2020

Även om valrörelsen i år blir digital har man sedan länge röstat via nätet – så även i år. För att rösta går man in på karval.nu mellan 7-21 april. Du loggar in med kårvalskoden som står på ditt kårleg.

I år är det tre partier som ställer upp i Uppsala studentkårs kårval, Allians för kåren, S-studenter och Uppsala universitets studenter. Intervjuer med representanter för partierna som ställer upp kommer publiceras på Ergo.nu i början av april.

Läs mer

2020-10-28 14:02
Miljöförvaltningen gjorde ett midnattsbesök i Svantes källare i helgen och fann att det var för tätt mellan borden. Nu…
2020-10-22 14:48
När Ångström byggs ut är det viktigt att skapa rum för alla. Ingenjörsnätverket SIV tycker att man bör uppkalla de nya…
2020-10-21 18:30
Det ser ut att bli dekanen Coco Norén som kommer kommer styra M/S Uppsala universitet tillsammans med tillträdande…