Annons
Händer
"...den ena partnerns politiska intresse påverkar den andra partnern genom att antingen förminska eller öka detta intresse."
Foto: Creative commons

Så påverkas ditt politiska intresse av din partner


Hur intresserade unga vuxna är av politik påverkas av deras romantiska förhållanden visar en ny studie från Uppsala universitet.

Det är sedan tidigare känt att människors intresse för politik tilltar under ungdomsåren för att sedan plana ut under de tidiga vuxenåren. Få händelser, inklusive plötsliga stora maktförändringar i politiken och valår, påverkar personers politiska intresse på lång sikt. Men nu har en ny studie från Uppsala universitet visat att människors romantiska partners har inflytande över hur intresserad man är av politik.
– Teoretiskt sett är den romantiska partnern en person med ett särskilt starkt inflytande eftersom det är en person som de vanligtvis tillbringar större delen av sin tid med och för många kommer denna person att vara en konversationspartner för en lång tid. Därför kan man tänka att den ena partnerns politiska intresse påverkar den andra partnern genom att antingen förminska eller öka detta intresse, säger Håkan Stattin, professor emeritus i psykologi vid Uppsala universitet, i en artikel på uu.se.
Han är en av de två författarna bakom studien och artikeln “Is love politically blind? The role that the romantic partner plays for young adults’ socio-political interest”. Totalt deltog 1 335 personer mellan 20 och 28 år i studien och analyserna visar att en partner både kan öka och minska unga vuxnas politiska intressen, men att förändringen inte håller i sig när förhållandet tar slut.
 


Annons

Annons

Läs mer

2024-04-17 08:24
Många som pluggat humaniora och teologi vid Uppsala universitet upplever att deras utbildning saknar anknytning till…
2024-04-09 08:35
Efter januaris aktion rörande situationen på Engelska parkens Matikum har nu beskedet kommit - då får studenterna sitta…
2024-04-08 08:19
Tisdagen den sista april vibrerar vårluften i Uppsala. Under morgonen väntas drygt 40 000 personer anlända till Uppsala…