Annons
Annons
Bild kårval
Sebastian Holmberg AFK, Joel Cevey Tärnholm UUS, och Klara van Blaricum S-studenter, var valobservatörer under kårvalets slutskede. De var alla nöjda med sina partiers resultat.
Foto: Sandra Gunnarsson

Så gick kårvalet 2020


Efter att valutskottet lyckats räkna ihop de ynka 528 rösterna stod det klart att Uppsala universitets studenter blev största parti i kårvalet 2020. På andra plats hamnade S-studenter följt av Allians för kåren.

Det är inte någon valvaka i vanlig ordning när kårvalsresultatet presenteras på torsdagskvällen. Valutskottet och valobservatörerna har samlats i kårhuset för att räkna rösterna och presentera dem live på Facebook. När valresultatet så avslöjas – drygt en timme efter utsatt tid – står det klart att det är Uppsala universitets studenter (UUS) som kammat hem flest röster, hela 246 stycken, vilket ger dem 16 mandat i kårfullmäktige. På plats från partiet finns en glad Joel Cevey Tärnholm.
– Vi är väldigt nöjda över att bli största parti och har gjort ett bra val, vi fick 46,6 procent av rösterna, säger Joel Cevey Tärnholm, UUS.
Uppsala universitets studenter har samstyrt i Uppsala studentkår tillsammans med kårpartiet Allians för kåren (AFK) de två senaste åren. De båda partiernas hjärtefråga är att förändra kårfullmäktige så det inte längre styrs av politiska partier. Något de troligtvis inte kommer få igenom under kommande år då de båda partierna tillsammans inte fick tillräckligt många röster.
– Det är lite bittert att vi inte får 2/3 majoritet tillsammans med AFK. Då hade vi kunnat driva igenom vår hjärtefråga att reformera kårfullmäktige, säger Joel Cevey Tärnholm.

Allians för kåren får 76 röster och fem mandat, ett färre mandat jämfört med förra året. Partiets förstenamn Sebastian Holmberg tycker ändå att de har gjort ett bra val.
– Jag känner mig väldigt nöjd. Vi har ju inte kunnat kampanja på campus eller i de borgerliga ungdomsförbunden. Det har varit svårare att nå ut till vår väljarskara.
Kommer ni bilda pakt med UUS så som föregående år?
– Det har alltid varit vår inställning att fortsätta det fruktsamma samarbetet med UUS som vi haft de senaste två åren. Jag vill mer än något att vår koalition fortsätter nästa år, säger Sebastian Holmberg, AFK.

Någon som inte är så pepp på denna pakt är Klara van Blaricum från S-studenter som får 196 röster och 12 mandat. S-studenter vill gärna samstyra UUS.
– Vi S-studenter har sagt att vi är öppna för förhandlingar och kommer göra vad vi kan för att hålla AFK borta från styrelsen. Vi hoppas kunna nå en kompromiss med UUS så vi får en så bra kår som möjligt.
S-studenter backar två mandat sedan förra kårvalet. Något Klara van Blaricum tror beror flera olika faktorer.
– Det är nog en kombination av att vi inte kunnat ha en campusbaserad valkampanj och att vi har haft lågt deltagande under årets mandatperiod. Vi har ett förtroende att återvinna under detta år, säger Klara van Blaricum.

 


Annons

Annons

Valdeltagandet var lågt, endast 6,6 procent av de röstberättigade valde att rösta – ynka 528 personer. Visserligen är det ett högre deltagande än föregående katastrofår 2019 (5,1 procent) då valet sammanföll med påsk. Samtidigt ändå väldigt lågt då valdeltagandet brukar ligga på runt 10-11 procent.

Ett valresultat avgör inte alltid vem eller vilka partier som kommer att styra. Nu följer paktbildning mellan partier och kandidater inför konstituerande fullmäktigemöte som kommer att hållas någon gång i maj. Kanske kan personkrysstoppen ge en hint om vilka kandidater som kan tänkas komma på tal till åtråvärda poster? Flest person kryss fick Jacob Färnert, UUS (44 st) följt av Michaela Janatuinen, UUS (23 st), Adam Kedert UUS (21 st) och Klara van Blaricum S-studenter (21 st).

Kårvalet i siffror

Antal röster: 528

Antal mandat, förra årets i parentes:
Uppsala universitets studenter 16 (13)
S-studenter 12 (14)
Allians för kåren 5 (6)

Läs mer

2024-06-20 09:23
Att genomgå en forskarutbildning är mindre lönsamt idag än för 20 år sedan. Lönepremien för gruppen har sjunkit i både…
2024-06-19 09:32
Västmanlands-Dala Nation är känd som den nation i Uppsala som har flest studentbostäder att hyra ut till sina medlemmar…
2024-06-13 08:28
EU-valet är genomfört - men hur röstades det i Uppsalas studentområden?