Annons
Annons
Aulan
Vill du stå här och sjunga opera tillsammans med 14 andra sångsolister och en symfoniorkester bestående av 80 pers? Det kan bli verklighet om du får rollen i Uppsala universitets uppsättning av Gianni Schicchi.
Foto: Sandra Gunnarsson

Sjung opera med UU


Lust att prova på det här med opera? I december sätter Kungliga akademiska kapellet upp Puccinis komedi Gianni Schicchi i Universitetsaulan. Dirigent Stefan Karpe välkomnar även okända stjärnor att söka.
– Det vore jättekul om vi hittar någon som inte sjungit mycket alls tidigare, men som har en jättebra pipa.

Uppsala universitet har en symfoniorkester som faktiskt är en av Europas äldsta. Genom åren har Kungliga Akademiska kapellet satt upp populära föreställningar så som Tosca, Otello och West Side Story. I december kommer turen till Puccinis opera Gianni Schicchi som är en lite kortare komedi där handlingen kretsar kring en arvstvist.
 

"Vi hoppas få till ett intressant samarbete mellan proffs och glada amatörer."

Foto: Uppsala universitet

Hela rollistan är ännu inte satt och därmed finns chans för den som är inne på det här med sång.
– Vi kommer att ha professionella sångare i de större rollerna, men vi söker också sångare bland studenter, alumner och anställda. Vi hoppas genom det få till ett intressant samarbete mellan proffs och glada amatörer, säger Stefan Karpe, director musices vid Uppsala universitet och dirigent för Kungliga Akademiska Kapellet.
Han berättar vidare att Fredrik Zetterström, som är en av Sveriges främsta operasångare, redan tackat ja till en av huvudrollerna. Han kommer också att hjälpa till genom att undervisa amatörerna under produktionens gång. Den som är sugen på en amatörsroll bör kunna läsa noter, men i övrigt ser Stefan Karpe gärna att okända stjärnor tar tillfället i akt och ansöker.
– Det vore jättekul om vi hittar någon som inte sjungit mycket alls tidigare, men som har en jättebra pipa.

Vid de tidigare föreställningarna som Kungliga Akademiska kapellet satt upp har man satsat mycket på scendekor och kostym. Uppsättningen av Gianni Schicchi kommer att bli en mer avskalad, konsertliknande variant. Därmed inte sagt att det inte kommer bjudas på överraskningar.  
– Handlingen är underhållande och rolig, sångarna kommer agera lite ändå. Vi kommer också hitta på roliga saker som associerar till universitetslivet.  

Förutsatt att coronasituationen lugnar ner sig är planen att uppsättningen ska visas i Universitetsaulan 12 december.

 


Annons

Annons

Vill du sjunga opera?

 

Anställda, alumner och studenter vid Uppsala universitet kan ansöka om att få en roll i Kungliga Akademiska kapellets uppsättning av Gianni Schicchi. Ansök senast 1 juni. Länk till ansökan hittar du här.

Läs mer

2020-05-20 15:27
Nu har valprocessen av en ny rektor börjat närma sig sluttampen. Idag presenterades de tre slutkandidaterna som är…
2020-05-20 11:45
Kommer det bli distans- eller campusbaserad utbildning till hösten? Rektor Eva Åkesson menar att det är för tidigt att…
2020-05-19 11:15
Hur har utbildningskvaliteten påverkats av att universitetet gått över till distansundervisning? Och hur mår studenterna…