Annons
Annons
Bild rektorskandidater
Eva Tiensuu Janson, professor i onkologisk endokrinologi vid Uppsala universitet, Mats Larhed, professor i preparativ läkemedelskemi vid Uppsala universitet och Anders Hagfeldt, Anders Hagfeldt, Director of Laboratory of Photomolecular Science, Swiss Federal Institute of Technology vill bli rektor vid UU.
Foto: Uppsala universitet

De gör upp om rektorstiteln


Nu har valprocessen av en ny rektor börjat närma sig sluttampen. Idag presenterades de tre slutkandidaterna som är aktuella för posten.

Vid årsskiftet kliver nuvarande rektor Eva Åkesson av sin post. Idag släpptes namnen på de tre kandidaterna som alla aspirerar på att bli hennes efterträdare. De som gör upp om titeln är Uppsalaprofessorerna Mats Larhed vid institutionen för läkemedelskemi, Eva Tiensuu Janson vid institutionen för medicinska vetenskaper, samt den utlandsstationerade professorn Anders Hagfeldt, Director of Laboratory of Photomolecular Science, Swiss Federal Institute of Technology. Anders Hagfeldt har tidigare varit professor i kemisk fysik vid Uppsala universitet.

Samtliga kandidater kommer nu gå vidare till hörande i universitetskollegiet. Planen är att Uppsala universitets styrelse i mitten av juni ska meddela regeringen vilken av kandidaterna man vill se som ny rektor. Regeringen fattar det slutgiltiga beslutet.

Här kan du läsa mer om kandidaterna samt kolla in deras cv:n.


Annons

Annons

Vad händer härnäst?


Den 28 maj sker hörande av rektorskandidaterna. Därefter kommer universitetskollegiet att ha ett ”valmöte” den 8 juni. Dagen efter beslutar rekryteringsgruppen om förslag på rektor baserat på universitetskollegiets rekommendationer. 17 juni ska konsistoriet fatta beslut om förslag på ny rektor som lämnas till regeringen. Det är regeringen som sedan fattar det slutgiltiga beslutet om vem som blir ny rektor.

I samband med att konsistoriet fattar beslut om förslag på ny rektor påbörjas rekryteringen av prorektor. I slutet av oktober väntas förslag på en sådan lämnas till regeringen. 

Läs mer

2020-09-17 13:54
Skulle du fortsätta plugga om du blev ekonomiskt oberoende? Svaret tycks vara ganska självklart om man får tro de…
2020-09-15 13:48
Två smittkluster på läkarprogrammet och enskilda covidfall på andra kurser. Nu tre veckor in på terminen konstateras att…
2020-09-14 11:26
En verklig berättelse som också kan läsas som en spännande kriminalhistoria. Karin Hassan Jansson och Jonas Lindström…