“Nya idéer föds när vi samarbetar”
– Vi kan inte veta vilken kunskap som behövs om två eller fem år, därför är det viktigt att ha en bred verksamhet och utbilda studenterna brett.
Under fredagen meddelade rekryteringsgruppen att Mats Larhed är en av de tre kandidaterna som kommer ha chans att bli rektor vid Uppsala universitet.
– Jag är jättestolt och glad, det känns väldigt spännande och som att jag fått ett stort förtroende, säger Mats Larhed, professor i läkemedelskemi vid Uppsala universitet.
Mats Larhed började sin akademiska bana som student vid Uppsala universitet och har sedan dess fortsatt sin karriär här. Hans forskning har framförallt kretsat kring att ta fram nya läkemedel mot infektionssjukdomar så som tuberkulos, HIV och malaria. Parallellt med forskningen har han också haft tunga poster inom universitetet, bland annat som ställföreträdande vicerektor vid vetenskapsområdet för medicin och farmaci i snart nio år. I april blev han också nominerad till vicerektor (det formella beslutet är ännu inte fattat).
"Jag vill ha ett universitet, inte ett forskningsinstitut, då måste man ta hand om alla studenter."
När det kommer till en eventuell roll som rektor är det många olika frågor Mats Larhed vill driva. Han vill fortsätta utveckla utbildning och forskning, stå upp för akademisk frihet, öka fokus på hållbar utveckling och satsa på mer samarbete mellan olika delar av universitetet.
– Jag vill verka för mer inslag av tvärvetenskap, nya idéer föds när vi samarbetar. Jag tror att vi skulle kunna utveckla utbildningar och projekt mellan fakultetsgränserna som kan ha ännu större värde.
Han menar att Uppsala universitets styrka är dess bredd. Därför är det viktigt att alla kunskaper värderas lika högt.
– När det kom en migrationsvåg för några år sedan upptäckte vi behov av bred språklig kompetens. Nu när nu vi drabbats av covid behövs infektionsmedicin. Vi kan inte veta vilken kunskap som behövs om två eller fem år, därför är det viktigt att ha en bred verksamhet och utbilda studenterna brett.
Du har ju främst erfarenhet från medicin och farmaci. Om du blir rektor, kommer du kunna sörja för Humsamstudenternas behov?
– Humsam har ju flest studenter och om jag nu blir rektor kommer jag använda det här halvåret innan jag kliver på till att träffa fakulteterna och lära mig mer, säger Mats Larhed och fortsätter:
– Jag kommer kanske inte kunna föreläsa i franska eller juridik, men jag tror jag kommer vara en bra rektor för alla studenter vid Uppsala universitet. Jag vill ha ett universitet, inte ett forskningsinstitut, då måste man ta hand om alla studenter.
Mats Larhed menar vidare att det är viktigt att arbeta för att studentmedverkan inom alla delar av universitetet. Han tycker också att studenternas studiesituation skulle kunna göras bättre – bland annat när det kommer till platser att sitta och plugga på.
– Vi har egentligen pengar och lokaler så jag tror vi kan komma längre med studiesociala ytor. Jag tror vi skulle kunna få fler bra platser om vi samverkade mer mellan nationerna, fakulteterna, vetenskapsområdena och biblioteken.
"Det är väl bra om man är lite fundersam och orolig, det är ett ansvarsfullt uppdrag att leda 8 000 anställda och 40 000 studenter."
2014 drabbades Uppsala universitet av den så kallade rektorskrisen. De tre vicerektorerna och flera dekaner krävde i en skrivelse att rektor Eva Åkesson skulle avgå då de inte kände något förtroende för hennes ledarskap. Mats Larhed var en av de totalt 11 cheferna som hade undertecknat skrivelsen. När konsistoriet uttryckte stöd för Eva Åkesson valde vicerektorerna och ett antal ställföreträdande vicerektorer att avgå – däribland Mats Larhed. Varför det?
– Konsistoriet tog beslut om att stödja sittande rektor. Då avgick de tre vicerektorerna och i och med att jag stått bakom min vicerektor avgick även jag.
Han berättar att han kort därefter blev nominerad till ställföreträdande vicerektor igen och tackade ja. Själva avgången blev därmed inte långvarig. Han menar att det faktum att han blev omvald då 2014 och även 2017, och nu till vicerektor 2020, visar på att han har fortsatt förtroende från sina kollegor. Det var därför han valde att fortsätta på sin post.
Vad handlade konflikten om?
– Den handlade bland annat om hur man arbetade med universitetets fördelningspolitik och styrning.
Står du bakom den underskriften än idag?
– Om det uppstod en liknande situation idag, skulle jag ha jobbat mycket hårdare för att förhindra att det blev en sådan upptrappning, säger han och fortsätter:
– Jag har jobbat med Eva Åkesson sedan 2014 igen och upplever att det har fungerat bra. Jag har förtroende för henne.
Det är ju tydligt att en rektor kan tvingas utstå hård kritik, är du inte nervös över att hamna i en liknande situation om du blir rektor?
– Det är väl bra om man är lite fundersam och orolig, det är ett ansvarsfullt uppdrag att leda 8 000 anställda och 40 000 studenter.
Jag frågar Mats Larhed varför just han skulle bli en bra rektor. Han lyfter bland annat fram fram sin långa erfarenhet som han bland annat tillskansat sig i rollen som ställföreträdande vicerektor samt en lång erfarenhet kollegialt arbete. Därtill vill han se till att få politiskt gehör för Uppsala universitets behov. Mats Larhed tycker det är viktigt att jobba med politikerna, inte mot.
– Jag tror inte på ökad detaljstyrning från statsmakten. Vi kommer inte producera bättre utbildning eller bättre studenter med ökad detaljstyrning. Vi måste etablera en stark förståelse och ett stort förtroende hos politikerna och visa att det finns många duktiga människor här som vill bidra och hjälpa till att ta fram vetenskapligt granskad kunskap till nytta för samhället.
Kort om Mats Larhed, professor i läkemedelskemi
Född: 21 augusti 1964
Familj: Frun Agneta och två barn.
Fritidsintressen: ”Jag är mycket intresserad av all telemarksskidåkning. Trivs mycket bra i en orörd fjällsluttning i aprilsol.”
Bästa minne från tiden som student: "Jag var Farmacevtiska studentkårens barmästare, det var kul. Det var också roligt när vi åkte forsränning. Vi hade byggt en flotte av dunkar och hade ett parasoll som skulle skydda mot äggkastning. Vid en av broarna gick parasollet sönder – det gjorde rätt ont att få ägg på sig. Det var bra att de förbjöd äggkastning senare."
Här kan du ta del av Mats Larheds CV.
Här kan du läsa intervjuerna med de andra kandidaterna