Annons
Annons
Bild Eva Åkesson, Matilda Ernkrans
UU:s rektor Eva Åkesson (t.v.) berättar att hon, tillsammans med andra rektorer, tryckt på för att få ett besked från regeringen om när universiteten kan få öppna. Hon är mycket glad efter dagens besked från Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning (t.h.).
Foto: Uppsala universitet/ Sigrid Asker

Klart för campusutbildning i höst


Studenter som tröttnat på distansundervisning kan andas ut – under fredagens pressträff meddelade regeringen att universitet och högskolor kommer få öppna redan 15 juni.
– Jag är glad över det här beskedet, det ger oss möjlighet att välkomna studenterna i höst, säger Uppsala universitets rektor Eva Åkesson.

Från och med 15 juni får bland andra gymnasieskolor, högskolor och universitet återgå till mer ordinarie verksamhet.
– Dagens besked är viktigt inför höstterminen, det innebär att studenter, högskolor och universitet kan förbereda sig på att återgå till mer ordinarie undervisning på campus igen, säger Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning, under fredagens pressträff.
Matilda Ernkrans var dock noga med att understryka att vi fortfarande befinner oss mitt i en pandemi och att det därför krävs att lärosätena följer folkhälsomyndighetens rekommendationer.
– Lärosäten som har föreläsningar som är öppna för allmänheten måste förhålla sig till förbudet mot allmänna sammankomster med fler än femtio deltagare.

Rektor Eva Åkesson är nöjd att beskedet kommer så pass tidigt. Nu kommer det bli lättare att planera inför hösten.
– Jag är glad över det här beskedet, det ger oss möjlighet att välkomna studenterna i höst, i mindre grupper och genom att hålla fysisk distans, säger Eva Åkesson, rektor Uppsala universitet.
Hon säger att man nu ska diskutera hur utbildningarna ska kunna genomföras så att det inte uppstår onödiga risker. Bland annat genom att inte samla fler än femtio personer och se till att det går att hålla fysisk distans.   
– Vi kommer inte kunna ha verksamhet som vanligt. Folkhälsomyndighetens rekommendationer gäller fortfarande och vi måste använda mycket av det vi lärt oss under våren kring digital utbildning för att klara av smittskyddsläget.

Rektor har tidigare fattat beslut om att sommarkurserna ska genomföras på distans. Hur det kommer bli nu efter regeringens besked, som tillåter en öppning av universiteten redan från 15 juni, är ännu inte klart.
– Jag har för avsikt att se över det beslutet vi har över sommaren. Jag skulle tro att jag kan lämna ett nytt beslut som gäller från och med 15 juni nästa vecka.

 


Annons

Annons

Läs mer

2024-06-13 08:28
EU-valet är genomfört - men hur röstades det i Uppsalas studentområden? Miljöpartiet och Socialdemokraterna verkar vara…
2024-06-11 09:28
En ny aktivitetsbox har dykt upp i ekonomikumparken. Boxen, som innehåller sport- och träningsutrustning, är en del av…
2024-06-07 10:55
Under måndagsförmiddagen greps 13 demonstranter i samband med en demonstration i Universitetsaulan. Det rapporterar UNT…