Svårt men inte kört att hitta bostad
Ergo har pratat med Studentboets Sophia Södergård som menar att det kan vara svårare att få tag på rum och andra hands-boenden, men att det inte är helt kört för studenten som söker brett.
Att det är svårt att få tag på studentboende i Uppsala känner nog de flesta till. När nu Uppsala universitet ökat sitt intag riskerar bostadssituationen blir ännu tuffare än vanligt. En lösning för studenter som letar bostad brukar kunna vara att hyra i andra hand eller bo inneboende, något som i år ser ut att bli svårare.
– Vi ser att vi får in färre annonser till hemsidan. Intresset för att hyra ut sin bostad i andra hand, eller att hyra ut ett rum i sin bostad har minskat, säger Sophia Södergård, verksamhetsledare på bostadsportalen Studentboet.
Hon tror att minskningen beror på coronapandemin – när vi fortfarande uppmanas att jobba hemifrån hålla fysisk distans är det förklarligt att personer kan dra sig från att hyra ut rum i sina hem.
Trots att bostadssituationen på pappret kan verka tuff, är det inte säkert att den blir värre än vanligt. Sophia Södergård, som bland annat jobbar med att hjälpa studenter att söka bostad, har märkt att det är färre studenter som hört av sig i år.
– Merparten av de jag brukar hjälpa är internationella studenter och doktorandstudenter med familj och där har det varit färre som har hört av sig. Gissningsvis beror det på att de inte planerar att flytta hit just nu.
Det är ännu osäkert hur många internationella studenter som kommer att flytta till Uppsala i höst. Kanske blir de färre än vanligt, vilket kan leda till fler lediga bostäder.
Heimstaden har inget kösystem till sina korridorsrum i Flogsta högus. Där kan man få ett korridorsrum om man lyckas anmäla intresse i tid när rummen läggs ut på hemsidan. Foto: Arkiv
Sophia Södergård säger att det inte är kört för den student som ännu inte hittat bostad. Hon tipsar om att söka brett och leta hos flera olika aktörer så som Uppsala bostadsförmedling, nationerna, mindre stiftelser och bostadsbolag utan kö så som Heimstaden. Även Uppsala University Housing Office kan ha lediga rum och det kan gå att få tag i korttidskontrakt via andra aktörer. Den som är med Uppsala bostadsförmedling som student förlorar inte sin kötid när hen tackar ja till en bostad – därmed är det inte helt fel att välja ett korttidskontrakt om det krisar.
– Som ny student får man vara beredd på att man kanske inte får det boende man vill ha första terminen, men det kommer att gå att uppgradera sitt boende senare, säger Sophia Södergård.
Studentboet?
…är en bostadsportal för studentbostäder i Uppsala. Verksamheten startades på initiativ av Uppsala studentkår 2010 och finansieras av Uppsala kommun, Uppsala universitet och Sveriges lantbruksuniversitet. Genom Studentboet kan privata aktörer lägga ut bostadsannonser. Studentboet ger också råd till bostadssökande studenter och kan erbjuda bostadsjuridisk rådgivning.
På Studentboets hemsida finns annonser och tips på hur du hittar bostad.