Woodstock
Louise Järleby, Ebba Schlager och Carl Björkman har kommit direkt från Woodstock för att arrangera välkomstmottagning för samhällsvetare.
Foto: Sandra Gunnarsson

In Sweden we call it an in-kick*


Nu fylls parkerna av overaller, “samveten” och dansande reccar i olika utstyrslar. Nya studenter ska välkomnas – men hur gör man det under rådande covidtider? Ergo tog en fredagstur bland peppiga och bitvis smått medieskygga reccar och faddrar.



Ebba Schlager, 21 år, Louise Järleby 22 år, läser båda till samhällsvetare. Carl Björkman, 24 år, läser till samhällsplanerare. De håller på med en filminspelning inför samhällsvetarnas välkomstmottagning som börjar på måndag. Mottagningen har tema USA och deras lag är Woodstock.

Hur har ni planerat för att göra mottagningen smittsäker?
LJ: – Insparken kommer anordnas utomhus och lagen kommer att vara separerade. Vi ska ha kick off ikväll med våra generaler och då kommer vi gå igenom exakt hur aktiviteterna kommer att gå till.
CB: – Ja, det blir mycket fokus på utomhusaktiviteter så som capture the flag och brännboll. Vi kommer också ha pubrundor fast med stopp utomhus. Jag vet också att man på nationerna, till exempel V-Dala, kan boka tid för pubrunda. Då får man en tid och så får man vara där i 45 minuter.
Ni är inte rädda för att smittas av corona av era reccar?
CB: – Nej inte för egen del, så länge vi håller avstånd och har vett med oss så känns det säkert att genomföra detta.

 

Reccen William Olsson, 19 år, ska börja plugga industriell ekonomi. Runt halsen har han ett enormt “samvete” (orange papperslapp) som har vuxit allteftersom det gamla har försvunnit eller blivit förstört.

Rektor skickade ju ut ett brev i veckan där hon uppmanade alla studenter att ta eget ansvar för att inte bidra till smittspridning under nollningen. Hur tycker du att det går?
– Jo det är klart att man har det i bakhuvudet och jag tror absolut att man tar större ansvar i år.
Tycker du att välkomstmottagningen känns smittsäker?
– Ja det tycker jag, de flesta aktiviteter är uppdelade. Jag hänger mest i min egen klass, jag tror vi är 30 stycken. Vi har klassfest ikväll och då får inte faddrarna komma för att vi blir för många. När vi hade middag satt vi i olika rum och kräftskivan var utomhus – mycket är utomhus.
Så du är inte rädd för att få corona under välkomstmottagningen?
– Nej. Jag jobbade i matbutik i somras, visserligen i delikatessdisken. De som jobbade ute i butiken hade västar där det stod “håll avstånd” men i övrigt var det inga restriktioner, de jobbade som vanligt utan munskydd.
Var tror du det skulle vara störst risk att bli smittad, i matbutiken eller här?
– Oklart, det måste jag fundera på.  
 

Klara Westblom, 22 år, är fadder på biomedicinstudenternas inspark som har tema Sällskapsresan. Hon och några andra faddrar håller just på att förbereda “vinorienteringen” (en variant av idioten, men med vin om Ergo förstod det hela rätt) som ska dra igång klockan 15.

Rektor skickade ju ut ett öppet brev där hon uppmanade alla studenter till att ta eget ansvar och komma ihåg att hålla avstånd – hur tycker du det har fungerat?
– Jo, men jag tycker det har funkat ganska bra hittills. Vi har ju fått göra om alla aktiviteter för att de ska vara avståndsvänliga. Vi har haft en sprita händerna-tävling och sett till att ha picknick ute istället för inomhussittningar. Alla aktiviteter är utomhus och vi kommer att ha sittning här i Ekoparken nästa vecka. Är det så att vi skulle bli för många då är det faddrarna som får avstå.
Det kan ju vara svårt att få folk att komma ihåg att hålla avstånd, särskilt om de har druckit lite – hur gör ni för att påminna folk?
– Vi skriver i alla utskicka och eventbeskrivningar att man ska komma ihåg att hålla avstånd, komma ihåg att inte dricka ur samma glas, stanna hemma om man har några symtom och sådär. Sedan är det klart att det blir lite svårare när folk dricker, man glömmer bort sig. Men vi kommer att ha nyktra faddrar på plats som håller ordning.


Annons

Annons

Hannes Eriksson 22 år, Acacia Holland 22 år, ordförande respektive informationsansvarig för historikerstudenterna, ordnar välkomstmottagning under tema “hattar och mössor” = partierna i 1700-talets ståndsriksdag.

Hur anpassar ni välkomstmottagningen i år?
HE: – Vi har gjort en mindre inspark för historikerprogrammet, annars brukar vi göra för A-kursarna också.
Hur går det då?
HE: – Än så länge går det bra, reccarna är medvetna och vi har bytt ut många av de närgångna aktiviteterna så som dragkamp. Vi har hyrt nationer så vi kan sitta enskilt.
Folk står ganska nära varandra där borta?
HE: – Ja det är svårt att hålla reda på alla, folk klungar upp sig. Men vi försöker att säga till.
Ni är inte rädda att smittas av reccarna?
AH: – Nej, inte för egen del. Alla tar sitt ansvar, om någon är sjuk ska den inte komma. Vi informerar dem om att det är gratis att testa sig i Uppsala. Det skulle vara tråkigt om det hände men intrycket jag har fått är att våra reccar är väldigt ansvarsfulla.

 

När vi kommer fram till en insparksgrupp med juriststudenter blir vi hänvisade till reccekommittén i Jontes stuga för frågor. Väl där blir vi hänvisade till ordförande för Juridiska föreningen, Arvid Bertilsson, som ringer upp efter att vi skickat ett mail.

Vad har ni gjort för att coronasäkra mottagningen?
– Vi har planerat gediget och skalat ner på storleken på evenemangen. Vi har skjutit upp vissa större evenemang, som gasker och sittningar och vi påminner konstant om att det är viktigt att hålla avstånd. Vi har också jobbat stenhårt med att minimera exponering mellan de olika lagen så de inte kommer i kontakt med varandra. Det har vi gjort genom att bland annat köpa in markeringstejp och plastskärmar för att skapa förutsättningar för folk att hålla avstånd.
Har det funkat bra hittills?
– Att förhindra exponeringen mellan lagen har fungerat väldigt bra, men sedan har ju vissa kommenterat på att det är trångt mellan, inte bara våra, utan även andra föreningars reccar. Så jag skulle säga att det har fungerat bra, men det är givetvis inte perfekt.
Vi funderade också på det här med att andra inte får svara på våra frågor utan att vi hänvisas till dig – hur kommer det sig?
– Corona är en fråga av stort medialt intresse. Att recceveckan är coronasäkrad har varit den målbild vi har haft och en förutsättning för att alls kunna genomföra mottagningen. Vi har känt att det är viktigt att vi har en enad medielinje och att det därför är smart om en person sköter den typen av kontakter. Då har jag också möjlighet att koordinera med reccemottagning och faddrar och alla andra som behövs för att ge en rättvisande bild innan vi svarar på frågor som inkommer. Så det är dels för att vi ska veta vad det är vi svarar på och dels för att det ska bli lättare rent organisatoriskt.
Jag förstår hur du tänker, men det skickar ju ut lite märkliga signaler att inte tillåta andra att svara på frågor.
– Tanken var aldrig att hindra någon från att uttala sig, utan snarare tänkte vi att om man har en fråga om upplägget kring recceveckan, som anordnas av Juridiska föreningen, så är det väl rimligt att frågan går till föreningen i sig. Vi misstänkte att det är framför allt det som folk är intresserade av. Så tanken var aldrig att inte tillåta någon att uttala sig.

 

* Fotnot: Grattis till att du orkat dig ända ner hit! Rubriken är alltså en tolkning av det kända Sällskapsresan-citatet “In Sweden we call it a kick”, men med inspark istället. Wow – visst är vi roliga och med i svängen!?

Läs mer

2024-09-04 11:25
Är du Ergos nya skribent?   Tidningen Ergo är en av Uppsalas största studenttidningar, med många framstående…
2024-09-02 15:29
Tisdag den 9 september gästar Antikrundan Uppsala och Botaniska trädgården. Förberedelserna är i full gång och SVT:s…
2024-09-02 12:39
Välkommen hit, välkommen hem och så vidare.