Annons
Annons
Bild kår- och nationskort
V-Dala och Kalmar nation har höjt terminsavgiften i höst. Fler nationer väntas följa.
Foto: Sandra Gunnarsson

Nationsmedlemskap blir dyrare


Kostnaden för nationsmedlemskap ser ut att öka. Redan nu i höst har två nationer valt att höja terminsavgiften och mest troligt är att fler nationer kommer att följa efter.
– De allra flesta har bestämt sig för att höja, men alla hann inte med till hösten, säger Rolf Kroon, ordförande i skattmästarkonventet.

Terminsräkningen för medlemskap i nation damp ner den digitala brevlåda förra veckan. När man tittar på fakturorna är det två nationer som valt att höja sin terminsavgift i höst. En av nationerna är V-Dala som höjt med 50 kronor vilket resulterar i slutsumman 330 kronor per termin.
– Att höja medlemsavgifterna är en fråga som upptagits i skattmästarkonventet och arbetats med under över ett års tid. Det har funnits stor enighet mellan alla nationer att det är på tiden att höja nationsavgifterna. De flesta nationer kommer att höja sina avgifter, men V-Dala nation var först med denna höjning, svarar Magdalena Hessel, förste kurator på V-dala nation i ett mail till Ergo.
Ni blir nu den dyraste nationen att vara med i – är ni inte rädda för att tappa medlemmar?
– Sett till vad nationen har att erbjuda är min övertygelse att en höjd avgift med 50 kronor per termin inte kommer att resultera i en nämnvärd förlust av medlemmar.
Hon menar att förmånerna med medlemskap i nationen är många – V-Dala har bland annat det största bostadsbeståndet och delar ut många stipendier.

Även Kalmar nation har valt att höja sin terminsavgift. Här är höjningen 20 kronor vilket innebär att terminsfakturan landar på 300 kronor. Förste kurator Arvid Salomonsson svarar på mail och skriver att man valt att höja avgiften för att ”ekonomin är ansträngd”.
Ni blir nu den näst dyraste nationen att vara med i – är ni inte rädda för att tappa medlemmar?
– Jag vet inte vart vi placerar oss då jag inte tittat på statistiken eller jämfört med andra nationer, men ökningen är väldigt liten, skriver Arvid Salomonsson förste kurator på Kalmar nation.


Annons

Annons

Är det så att fler nationer kommer att följa efter? Ergo ringer upp Rolf Kroon som är skattmästare på V-Dala nation och ordförande i skattmästarkonventet där samtliga nationers skattmästare samlas. Han berättar att man diskuterat frågan i konventet och att alla då närvarande (11 av 13 nationers representanter) var eniga om att avgifterna var för låga. Enligt Rolf Kroon kommer fler nationer följa efter V-Dala och Kalmar.
– De allra flesta har bestämt sig för att höja, men alla hann inte med till hösten. Men det kommer senare.
Han menar att höjningar krävs. Avgifterna har legat på samma nivå under lång tid samtidigt som nationernas kostnader ökar.
Men om vi tar V-Dala som exempel, 330 kronor är ju ganska mycket för en student?
– Jo så kan man möjligen se det. Men tittar man på vad man får – tillgång till bostäder, stipendier och en bred verksamhet – så får man ju mycket för pengarna. Det är lika mycket som man kan lägga ut på en kväll på restaurang, säger Rolf Kroon.

Vad kostar det?

 

Kostnaderna avser terminsavgift för HT 2020

Gotlands nation 240 kr
Gästrike- Hälsinge nation 260 kr
Göteborgs nation 250 kr
Kalmar nation 300 kr (tidigare 280kr)
Norrlands nation 280 kr
Smålands nation 240 kr
Stockholms nation 275
Södermanlands- Nerikes nation 260 kr
Uplands nation 265 kr
Värmlands nation 275 kr
Västgöta nation 255 kr
V-dala nation 330 kr (tidigare 280 kr)
Östgöta nation 260 kronor

Vissa nationer har reducerat pris för alumnmedlemmar.  

Läs mer

2020-10-20 16:26
Undvik fest, kollektivtrafik och fysisk kontakt med andra personer än de du bor med. Under tisdagens pressträff…
2020-10-20 13:45
Uppdatering av åsiktsprogrammet, en ny styrelseledamot på plats, ett ”Agnetas nyårskarameller-moment” och kanelbullar…
2020-10-15 11:15
Flera granater har hittats i Fyrisån i år och många fler om man går bakåt i tiden. Men hur hamnade de där? Är…