30 miljoner för att högskoleprovet ska gå att genomföra i höst
Det har varit många turer fram och tillbaka gällande högskoleprovets varande eller icke-varande den här hösten på grund av den rådande smittorisken. Universitets- och högskolerådet, UHR, som ansvarar för högskoleprovet, meddelade så sent som 2 september att deras beslut att ställa in höstens högskoleprov ligger fast då de bedömde att det inte kommer att gå att genomföra provet utan risk för smittspridning.
Men igår beslutade regeringen att man ska tillsätta en nationell samordnare som ska bistå UHR att genomföra smittskyddssäkra högskoleprov hösten 2020 och våren 2021. Regeringen skjuter till 30 miljoner kronor till ändamålet.
– För att det ska vara möjligt att genomföra högskoleprovet på ett smittskyddssäkert sätt behöver kapaciteten vad gäller lokaler och personal ökas. Det krävs omfattande insatser för att detta ska vara möjligt, och det är viktigt att ansvaret för genomförandet ligger på UHR som har en överblick nationellt. Den nationella samordnaren ska bistå UHR i arbetet med att genomföra högskoleprovet i höst, säger Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning i ett pressmeddelande.
Det är dock fortfarande UHR som, i samråd med de 21 lärosäten som anordnar högskoleprovet, fattar det slutgiltiga beslutet om det blir något prov i höst eller inte.I skrivande stund uppger UHR att de inte kan kommentera regeringens beslut.
Regeringen har redan tidigare fattat beslut som ska skapa bättre förutsättningar för UHR att anordna provet i höst och i vår. Dels ska UHR kunna besluta att för ett visst provtillfälle tillåta att endast den som inte redan har ett giltigt provresultat ska få delta i högskoleprovet om det behövs av smittskyddsskäl, och dels har de fått ett uppdrag från regeringen att ta fram fler högskoleprov så att minst tre prov per kalenderår finns tillgängliga under 2021-2023.
I samband med att Ergo publicerar den här texten nås vi av beskedet att UHR:s generaldirektör, Karin Röding, avgår från sin post till följd av de många turer som uppstått kring höstens högskoleprov, där beslutet om den nationella samordnaren blev droppen.
– Beslutet kring en nationell samordnare för högskoleprovet fällde avgörandet för mitt beslut. Jag uppfattar rollen som en överrock där ansvar och befogenheter inte längre hänger ihop, säger Karin Röding i ett pressmeddelande.