Annons
Annons
Bild Cecila Broman
Cecilia Broman, projektledare vid byggnadsavdelningen visar oss runt i Ångströms nya hus 9 som invigdes på onsdagen.
Foto: Lina Svensk

Ergo på besök i "torrt hus"


Fräscha kontorsrum, ett litet bibliotek och studieytor anpassade för avancerade grupparbeten mötte Ergo på rundvandring i Ångströms nya hus 9. Men var fanns atriet och den omtalade Foucaultpendeln? Det visade sig att Ergo var på besök i ett annat hus.

Vi får veta att det ska ske en invigning av hus 9 på Ångström och väljer att följa eventet via Zoom. På grund av lite strul kommer vi in på livesändningen tio minuter sent, precis lagom till att det är dags för rektor med flera att klippa bandet. Kort därefter avslutas sändningen. Var det bara det där? Hur hann de med invigningen av ett så pampigt bygge på de tio minuterna vi missade?

Det krävs mer stoff än en printscreen över en bandklippning via Zoom för att få till en artikel och vi kontaktar universitetet för att få en komma på besök. Vi erbjuds en rundtur på eftermiddagen samma dag. Vi cyklar förbi den pampiga glasfasaden och det känns spännande.

Cecilia Broman som är projektledare för bygget från universitetets sida välkomnar oss i slutet av den långa korridoren. Vi går in nybyggda hus 9. Plan 0 är främst till för undervisning och studenter. Det är nytt och fint. Svarta bord och stolar varvas med möbler i ljus ask och tygklädda ljuddämpande soffor.
– Det är inredningsarkitekter från Link i Umeå som tagit fram konceptet som de kallar ”work in progress”. Man ska se att det pågår arbete, studier och forskning här. Material och konstruktion ska synas och ha ett tekniskt uttryck, vilket knyter an till delar av den tekniska utbildningen, säger Cecilia Broman, projektledare vid byggnadsavdelningen vid Uppsala universitet.
Vi passerar två föreläsningssalar av klassiskt skick, men som är flexibla och lätt kan möbleras om, och kommer fram till ett så kallat ”active learning classroom”. Här är borden uppställda för grupparbeten och den audiovisuella tekniken kommer enligt Cecilia Broman vara ganska avancerad. Den har dock blivit försenad och finns därför inte på plats.
– Tanken är att studenterna inte bara ska sitta och lyssna utan att de ska vara mer aktiva. De ska kunna jobba på skärmar i grupper och sedan ska läraren exempelvis kunna lyfta upp en specifik grupps arbeten och visa på alla gruppers skärmar, förklarar hon.  
Utanför ligger ett pentry med mikrovågsugnar och här kommer man låta studenter få sitta och äta i alla utrymmen. Det är ju oftast så det brukar bli ändå – att studenter pluggar och äter lunch på samma plats.

Här syns ett så kallat "active learning classroom" som snart ska utrustas med teknik. Planen är att det ska finnas interaktiva skärmar vid varje gruppbord.


Annons

Annons

När vi gått igenom hela plan 0 börjar vi fundera lite var den stora entréhallen med den omtalade Foucaultpendeln ska ligga. Vi har ju sett på ritningar att det ska vara glas, öppet upp till taket och en slingrande trappa inte helt olik den i Segerstedthuset. Vi frågar Cecilia Broman lite försiktigt. Det visar sig att det vi trott att vi ska få se kommer att invigas först under våren 2022. Det rör sig om ett helt annat hus, den glasklädda byggnaden kallad hus 10 som tronar på Ångströms ”framsida”. Med lite bättre lokalsinne kanske vi hade förstått att vi nu befinner oss i andra delen av det stora Ångströmkomplexet. Oj då.

Det hus vi går runt i har färdigställts för att ge mer plats åt ett växande Ångström. Det är framförallt olika inriktningar inom fysik som ska fylla det nya huset.
– Verksamheterna vid Ångström går bra, fler personer anställs och det finns behov av att expandera. Genom att fysikerna flyttar in här finns mer plats att expandera i andra delar av huset, säger Cecilia Broman.
Hon berättar att den nya byggnaden är ett ”torrt hus” vilket innebär att det är byggt för arbete som inte ställer särskilda krav på skyddsventilationen. När de forskningsinriktningar som inte kräver labb flyttar in här finns mer plats för de som behöver nyttja byggnaderna anpassade för labbverksamhet.

Högst upp i huset finns ett litet bibliotek för äldre litteratur inom astronomi.

Vi åker upp till våning fem högst upp i huset. Här har man byggt ett litet bibliotek som ska inrymma astronomernas boksamling som har anor från Anders Celsius tid. (Han var professor i astronomi vid Uppsala universitet under 1700-talet och är känd för bland annat Celsiusskalan). Förutom biblioteket finns här kontorslokaler, mötesrum och personalrum med pentry. Från fönstret ser vi tydligt att glashuset, det vill säga hus 10 som ska invigas våren 2022, ligger en bra bit bort.

Där borta sticker hus 10 upp. När det blir klart ska det bland annat fungera som huvudéntre och hem åt institutionen för informationsteknologi.

Väl hemma på redaktionen googlar vi när Ångström byggdes från första början. Det är nämligen så att det är samma arkitektkontor som ligger bakom själva ursprungshuset och den nya tillbyggnaden – idag kallas de PE teknik och arkitektur. Men när var det då? Wikipedia berättar att Ångström invigdes 1997. På wiki-sidan om Ångström ligger också en bild på det fina glashuset med undertext ”Hus 9 klart för invigning 2020”. Det tycks vara så att även Wikipedia har fel om vilket hus som är vilket och när det ska invigas.

Läs mer

2020-09-17 13:54
Skulle du fortsätta plugga om du blev ekonomiskt oberoende? Svaret tycks vara ganska självklart om man får tro de…
2020-09-15 13:48
Två smittkluster på läkarprogrammet och enskilda covidfall på andra kurser. Nu tre veckor in på terminen konstateras att…
2020-09-14 11:26
En verklig berättelse som också kan läsas som en spännande kriminalhistoria. Karin Hassan Jansson och Jonas Lindström…