Studenter + Ekonomikum
Ingen av studenterna Linnéa Kalnins pratade med på Ekonomikum kände till att universitetst söker distansvärdar, men tycker att det låter som ett bra initiativ.
Foto: Linnéa Kalnins/Arkiv

Många studenter har missat jobbchans på UU


Uppsala universitet förbereder för en höst i pandemins tecken. Utöver de åtgärder som redan tillämpats anställer alltså universitetet nu distansvärdar för att ytterligare motverka smittspridningen. De studenter Ergo pratar med är eniga om att idén är god, men än har inte många sökt tjänsterna – eller ens insett att de faktiskt existerar.

Ergo har tidigare skrivit om de distansvärdar som Uppsala universitet är i färd med att rekrytera för att minska smittspridningen på campus. 25 tjänster har utlysts, främst via universitetets egen hemsida samt hos Arbetsförmedlingen, men också via kårer och nationer. Ändå tycks inte informationen om distansvärdarna fått särskilt stor spridning. Ett 30-tal har sökt, men alla uppfyller inte ett av de grundläggande kraven – att vara student vid Uppsala universitet.
– De har ju kännedom om campusområdet sedan tidigare. Och framförallt ska det ju handla om student till student, det är det som är hela grejen, säger Fredrik Andersson Broman, enhetschef för Uppsala universitets säkerhetsavdelning.


Annons

Annons

Ekonomstudenten Alexandra Henry Schotte tycker det är positivt att UU vill att just studenter ska jobba som distansvärdar. (Foto: Linnéa Kalnins)

Alexandra Henry Schotte, 22 år, som läser tredje terminen på ekonomprogrammet sitter och pluggar på Ekonomikums nedre plan när Ergo kommer förbi. Hon har inte hört talas om distansvärdstjänsterna, men efter att bland annat tejpen som tidigare spärrat av sittplatserna på Ekonomikum har försvunnit tycker hon att behovet av påminnelser om att hålla avstånd har ökat. Hon är också positiv till att det ska vara just studenter som axlar rollen.
– Det kan ju vara lite läskigt ibland med ordningsvakter som säger till, så det kanske känns lite lättare att höra från en student, säger Alexandra Henry Schotte.


Företagsekonomistudenterna Gustav Glimt Jensen, 23 år, och Jacob Lindberg, 23 år, känner inte heller till tjänsterna, men tycker att distansvärdar kan vara ett bra komplement till att var och en tar sitt eget ansvar. De tycker att det återigen blivit trängre på campus jämfört med hur det såg ut under våren, och att människor oftare glömmer bort att hålla avstånd till varandra.
– Under tiden som pandemin har fortgått så uppfattar jag det som att det upplevda allvaret, sett till hela samhället, har mattats av. Folk har blivit avtrubbade, säger Jacob Lindberg.

Ekonomstudenterna Gustav Glimt Jensen (t.v.) och Jacob Lindberg (t.h.) känner inte heller till tjänsterna, men tycker att distansvärdar kan vara ett bra komplement till att var och en tar sitt eget ansvar. (Foto: Linnéa Kalnins)

Trots att de uppskattar idén med distansvärdar är ingen av de studenter som Ergo pratat med själva intresserade av att söka jobben. Men Fredrik Andersson Broman är ändå säker på att alla de utlysta tjänsterna kommer att bli tillsatta. Han berättar att ansökningsdatumet också har blivit förlängt till torsdag 17 september (vilket Ergo dock inte kan se på varken universitetets eller Arbetsförmedlingens hemsida) och hoppas på att fler ska få upp ögonen för tjänsterna.
– Vi vill gärna ha ännu fler sökande!

Läs mer

2024-10-08 11:14
Ny stor studie från Uppsala universitet ska undersöka unga i Sveriges mående över tid.
2024-10-04 08:35
I samband med att höstterminen dragit igång så har även demonstrationerna i förmån för Gaza fortsatt i och omkring…
2024-10-01 09:30
Oktober betyder jubileumsmånad för Tidningen Ergo!