Bild oktoberfum
Även om röstningen gjordes digitalt, krävs att rösträknarna kollar så att det går rätt till. Här röstades masterstudenten Martin Häggkvist in i styrelsen.
Foto: Sandra Gunnarsson

Städade åsikter och skrattanfall på oktoberfum


Uppdatering av åsiktsprogrammet, en ny styrelseledamot på plats, ett ”Agnetas nyårskarameller-moment” och kanelbullar. Så kan man sammanfatta oktoberfullmäktige som avklarades i rekordfart på måndagskvällen.

Det var 18 glest utspridda ledamöter på plats när gårdagens oktoberfullmäktigemöte drog igång i hörsal 3 på Ekonomikum. Fumordfördande Isak Rutqvist hade hållit sitt löfte om fika och hade skaffat in både kanelbullar och smörgåsar. Lyxigt!

Valärenden stod på agendan och i vanlig ordning var det få kvarvarande poster som väckte intresse. Dock hade det kommit in hela två kandidaturer till den kvarvarande styrelseposten. Här var både Julia Forsberg, masterstudent i ryska språket, och Martin Häggkvist, masterstudent nationalekonomi, intresserade. Den senare var själv på plats och kunde svara på frågan om han hade någon parti-koppling.

– Ingen, svarade Martin Häggkvist som drygt en halvtimme senare också blev vald (röstningen gjordes via eBallot).
Julia Forsberg fick nöja sig med platsen som hans ersättare.

En annan post som väckte intresse var det ärofyllda uppdraget som kårens marskalk. Marskalker närvarar vid högtider och ska enligt utlysningstexten: ”…sträva efter att vara trevliga, se stiliga ut, bidra till att gästerna känner sig uppvaktade och att ceremonin fortskrider i god ordning.” En Birger Nilsson hade uttryckt intresse och skickat in en presentation som fumordförande läste upp då den marskalk-sugne inte sjäv var på plats.

– Jag läser första terminen på institutionen för moderna språk och söker rollen som marskalk eftersom jag tycker om att klä mig i fina kläder…, läste Isak Rutqvist, kårfullmäktiges ordförande.

Sedan följde en klassisk cv-presentation där Birger Nilsson tog upp vad han gjort tidigare i livet och underströk varför han var lämpad som marskalk. Han hade bland annat jobbat med catering för…

– ... Festfixeriet som främst ordnar med begravningar, fortsatte Isak Rutqvist och bröt snart ut i skratt tillsammans med övriga ledamöter i salen.

Festfixeri i kombination med något så oväntat och sorgligt som begravning blev för mycket för församlingen. Isak Rutqvist var dock snart redo att gå vidare och bad om ursäkt för sin blooper.

– Förlåt, sjukt oproffsigt.

Efter detta kollektiva skrattanfall (som gjorde sig bäst på plats, sorry för halvtaskig återgivning) kunde ett enat fullmäktige välja Birger Nilsson till marskalk. 
 

"Åsiktsprogrammet ska vara levande dokument som speglar Uppsala studentkår 2020 och inte 2014."


Annons

Annons

Styrelsen hade yrkat på att uppdatera kårens åsiktsprogram. Bland möteshandlingarna fanns därför ett nytt dokument som justerar kårens åsikter i olika frågor. Vice ordförande Klara van Blaricum berättade att man ändrat åsiktsprogrammet för att ta bort inaktuella årtal och justera faktafel. I det gamla dokumentet fanns till exempel mål som skulle ha varit uppfyllda mellan 2014-2018 och antika begrepp som "landstinget i Uppsala".

– Det här är en tvåstegsprocess, nu har vi städat lite. Fram till nästa fum kan vi ta fram förslag på ett ännu hetare åsiktsprogram. Åsiktsprogrammet ska vara levande dokument som speglar Uppsala studentkår 2020 och inte 2014, sa Klara van Blaricum.

Före detta kårordförande Johannes Bäck undrade varför man tagit bort två att-satser som rörde US hållning i klimatfrågan. Klara van Blaricum förklarade att man strukit dessa, bland annat för att kraven låg för nära i tid. Vad som däremot stod kvar var att ”Uppsala studentkår ska verka för att Uppsala universitets utsläpp ska vara noll till år 2030”.

– 2030 så långt fram i tiden att det omöjligt kan vara vårt problem att fixa det där, sa Klara van Blaricum på skoj, samtidigt som hon intygade att klimatstudenterna skulle få vara delaktiga i att ta fram nya krav som ska finnas i åsiktsprogrammet till november.

Kanske kommer man då lyckas få till något mer specifikt krav än att ”utsläpp” (av vad?) ska vara ”noll”? Det reviderade åsiktsprogrammet röstades i alla fall igenom och det blev dags för PM.

"Det är sånt här jag tycker är jättespännande men jag kanske är i minoritet."

Jacob Färnert klev upp och berättade med en rasande fart vad som varit på agendan under den senaste tiden. Man hade bland annat beställt möbler för att fräscha upp kårhuset och göra det mer studie-vänligt. Detta tack vare de pengar som rektor delat ut. Han berättade också kort om den UKÄ-utredning av Uppsala universitets interna kvalitetsgranskning som pågår.

– Det är sånt här jag tycker är jättespännande men jag kanske är i minoritet, sa Jacob Färnert, som också fick sitt antagande bekräftat då ingen ställde några frågor om just denna utredning.

Desto mer spännande tyckte fum att det var med styrelsens utredning om hur man ska förändra kårvalet. Det har ju som bekant varit en del oklarheter kring hur Uppsala studentkår ska vara organiserat nu när partisystemets varande varit uppe för diskussion. En ledamot frågade vilka olika alternativa lösningar man tittat på.
– Man skulle kunna göra om som i Umeå där man har olika valkretsar för olika områden. Alla får rösta på den som kandiderar för det specifika området. I Göteborg får partier ställa upp men inte ha nån form av partitillhörighet. Uppsala teknolog- och naturvetarkårs valsystem bygger på att de röstar genom sina sektioner. Men det är ett väldigt komplext system som vi tyckte var invecklat, sa Jacob Färnert som sedan antydde att det nog var Umeå-systemet som tilltalade styrelsen mest.

Förutom framtida scenarion, berättade Jacob Färnert också om den utredning som gjorts av UU rörande ersättning för studentrepresentantposter. (Studenter ska sitta i olika organ vid UU, men de får sällan samma ersättning som doktorander eller andra anställda). Utredningen ska släppas idag (tisdag).
– Vi har legat på om det här hela hösten. Ersättningen är noll på institutionsnivå och jämfört med Stockholm, Lund och Göteborg så låg vi pinsamt lågt, sa Jacob Färert.

Efter en kort dragning av sektionernas PM (intresserade kan läsa dessa här) kunde ett smidigt och ovanligt muntert möte avslutas 18.26, nästan inom rekordtid.




Var det bullarna som skapade så glad atmosfär?

Läs mer

2024-11-20 09:43
Trenden om fler bokade tentamensplatser vid Uppsala universitet håller i sig, med omkring 7000 fler tentamensplatser…
2024-11-19 15:45
Studenttidningen Götheborske Spionen, som bevakat och beskrivit studenternas situation vid Göteborg Universitet i nu 88…
2024-11-08 09:51
Den 19 september presenterade regeringen och Sverigedemokraterna sin budgetproposition för 2025. Mindre pengar till…