Björn Mosten och Ida Engvoll
Björn Mosten (t.v.) spelar IT-teknikern Max som inleder en serie "dares" mot konsulten Sofie, spelad av Ida Engvoll (t.h.), i nya Netflix-serien "Kärlek och anarki".
Foto: Ulrika Malm/Netflix

Uppsalastudenten Björn Mosten om extraknäcket som Netflix-skådis


Sedan den nya hyllade serien “Kärlek och anarki” släpptes på Netflix i början av november har intresset för Uppsalastudenten Björn Mosten skjutit i höjden. Ergo har pratat med debutanten som nog ändå skulle kunna tänka sig att hoppa av studierna till förmån för skådisyrket.
– Men just nu känns det så fjärran att det inte ens är värt att tänka på.

Att någon “dyker upp från ingenstans” har nog sällan varit ett mer träffande uttryck att ta till än när man talar om Björn Mosten – 23-åringen som helt utan historik på IMDb tog hem en av huvudrollerna i nya Netflix-succén Kärlek och anarki.

Men “ingenstans” är ju ändå alltid “någonstans” och i det här fallet råkar det vara Uppsala (eller Jämtland om man ska skåda än längre bak i tiden, men det låter vi bli i och med att det här är en tidning för Uppsalas studenter). Hit kom Björn Mosten 2017 för att studera. Han började på psykologprogrammet men hoppade av efter ett år för att istället plugga civilingenjörsprogrammet i IT.

– Planen var hela tiden att läsa IT, men så var jag ändå nyfiken på psykologi så jag valde att plugga det ett år först innan jag bytte. Men jag trivs verkligen på civilingenjörsutbildningen. Jag har alltid haft ett stort intresse för teknologins värld och har länge tänkt att jag vill bli mjukvaruingenjör, berättar han när Ergo ringer honom under fredagseftermiddagen.

Så med en tydlig framtidsplan och en god bit på väg mot att förverkliga denna kan man undra hur Netflix-rollen kom in i bilden.

"Jag tog ett uppehåll, ja, men studierna rullade på i bakgrunden."

Björn Mosten lyckades inte få till ett regelrätt studieuppehåll när han spelade in Kärlek och anarki. (Foto: Ulrika Malm/Netflix)

Björn Mosten hade tidigare provfilmat för bolaget som skötte castingen till serien och de föreslog att han skulle söka rollen som “Max”.

– Karaktärsbeskrivningen var nästan som en “carbon copy” av mig som person, vilket bara det var intressant. Och när jag fick jag reda på att Lisa Langseth var regissör blev jag ännu mer nyfiken, säger han.

Handlingen i Kärlek och anarki kretsar kring karaktären Sofie (spelad av Ida Engvoll) som kommer in som effektiviseringskonsult på ett bokförlag i Stockholm. Björn Mostens karaktär Max – förlagets unga IT-tekniker – kommer en kväll på Sofie med att onanera på jobbet, en händelse som blir en katalysator för det fortsatta förhållandet dem emellan. De båda karaktärerna, som tycks söka efter något bortom vardagens förutsägbarheter, inleder en lek där de utmanar varandra till gränslösa “dares” på arbetsplatsen.

Bland det svårare med jobbet var att förmedla subtila känslor enbart via ansiktsuttryck, menar Björn Mosten, som här får sminket tillfixat under inspelning. (Foto: Ulrika Malm/Netflix)

Efter 10-12 provspelningar mot olika tilltänkta skådespelare fick Björn Mosten till slut rollen.

– Det var lite overkligt, men otroligt kul förstås. Sjukt.

Serien började spelas in i slutet av januari i år och pågick i ungefär sex månader, under vilka Björn Mosten försökte få till ett studieuppehåll från sin utbildning.

– Men jag fick inte det beviljat. Enligt studievägledaren jag pratade med får man bara ta studieuppehåll på grund av andra studier eller om det har med militären att göra, eller något sånt där. Jag kan citera henne fel, men jag fick i alla fall inte ta studieuppehåll. Så jag tog ett uppehåll, ja, men studierna rullade på i bakgrunden. Det jag missade har jag fått försöka ta igen nu istället.

Även inspelningen fick ta ett uppehåll under en period i våras när pandemin stod i zenit och grusade produktionsmaskineriet.

– När vi kom tillbaka till inspelningen fick vi följa väldigt strikta restriktioner – hur och när man fick äta, vilka toaletter man fick använda, vilka som fick nudda vilka, och sådär. Så rent logistiskt förändrades inspelningen ganska mycket efter uppehållet.

Rollen är hans första riktiga skådisjobb och kom även med en del icke-covid-relaterade utmaningar. Bland det svåraste menar han var att förmedla vissa “diffusa känslor” endast genom ansiktsuttryck.

– Till exempel att uttrycka tacksamhet när det bara är närbild på ögonen. Eller att se förälskad ut. Det blev bra till slut, men det var en utmaning.


Annons

Annons

Björn Mosten har förstås, liksom många andra svenskar, sett serien i sin helhet (den ligger i skrivande stund trea på Netflix lista “Topp 10 i Sverige i dag”), men menar att det initialt var lite svårt att njuta av den på samma sätt som andra serier.

– Det är svårt att komma över att man själv är med i scenerna. Så fort man själv kommer in i bild kommer man in exakt i hur man tänkte och kände i den stunden. Man analyserar varje liten rörelse och ser varenda litet fel. Det gick över lite grann efter fyra, fem avsnitt. Inte helt, men man vande sig.

Det är ju ganska mycket sex och naket i serien. Hur var det att se? Har du tittat på serien tillsammans med någon familjemedlem? Det kan ju vara awkward nog att se en sexscen i sällskap med sina föräldrar, hur är det då inte att själv vara med i scenen…

– Hehe, jag har faktiskt inte tittat på serien med någon familjemedlem, men jag kan tänka mig att det skulle vara en väldigt väldigt awkward upplevelse. Att se de scenerna själv var väl initialt lite panikinducerande, men äh...man kommer över det där.

Kärlek och anarki har fått idel ros i de stora tidningarna – SvDs Anna Hellsten anser det vara “Den bästa svenska dramakomedin på 15 år”, DNs Helena Lindblad beskriver den som “nischad samtidssatir som är underhållande hela vägen men också har ett varmt hjärta”, och Expressens Victor Malm förkunnar att “bättre än så här blir inte svensk tv.”

– Det är skitkul! Jag kände ändå på mig att serien skulle få bra recensioner för att det var så många talangfulla människor som jobbade med den, men när recensionerna började rulla in och de var övervägande positiva….man blev ju skitglad.

Så stor medial uppståndelse borde förstås ha fått inverkan på Björn Mostens liv, men han menar att så ännu inte varit fallet. Kanske på grund av att pandemin håller både honom och potentiella fans från gatorna.

– Den största märkbara skillnaden har varit antalet medier som vill få intervjuer. Men Netflix är väldigt bra på att sköta det där och sätta upp intervjuer så jag har sluppit tänka på det rent logistiska, vilket underlättar rejält. Det var lite nervigt med de första intervjuerna, men man vänjer sig vid det också.

Många kompisar och kursare har blivit lite chockade av hans Netflixdebut..

– Men så har de sett serien och tyckt väldigt mycket om den, vilket är jättekul. Sen har ju väldigt många främlingar skrivit till mig på Instagram också och berättat hur mycket de gillar serien. Det här är något helt nytt för mig. Väldigt kul, men märkligt.

Har du googlat dig själv?

– Ja det har jag gjort, för att läsa intervjuer jag varit med i.

Typ Hänt och Baaam har gjort listor över “saker du inte visste om Björn Mosten” – det måste ju kännas märkligt?

– Jaha, nej det var ett tag sen jag googlade. Det var innan serien släpptes. Men några såna listor eller liknande har jag inte sett, haha.

Att Lisa Langseth var regissör var en sellingpoint för Björn Mosten när han bestämde sig för att provfilma för rollen som Max. Langseth har bland annat regisserat filmen “Till det som är vackert” (2013), för vilken hon belönades med en Guldbagge för bästa manus. (Foto: Ulrika Malm/Netflix)

Just nu försöker Björn Mosten dock fokusera på att komma i fas med studierna och tampas precis som alla andra studenter med att hålla motivationen uppe när allt sker på distans.

– Jag tycker ändå systemet i Uppsala har varit relativt bra uppstyrt, det har gjort det så bra de kan, åtminstone på min utbildning. Det är klart att jag föredrar att ha fysisk undervisning, men det funkar ändå. Jag har gjort ett fast schema i Google calendar och försöker hålla mig till det så gott det går.

Om vi får se honom skådespela igen inom kort beror helt på om han får några tillräckligt intressanta erbjudanden, menar han, även om studierna prioriteras just nu.

– Skulle det var något tillräckligt stort och bra så skulle jag nog kunna hoppa av studierna, men jag skulle också tacka nej till sådant jag inte tycker är värt det. Sedan är jag ju helt ny i den här industrin, så jag har ännu inte lyckats lista ut hur jag skulle kunna göra det till mitt huvudsakliga och enda yrke. Ifall det skulle vara möjligt så kanske jag skulle kunna tänka mig att hoppa av studierna, men just nu känns det så fjärran att det inte ens är värt att tänka på. Studierna ger mig en karriärslinje som är mycket säkrare och som jag har större kontroll över, så det är inget som kommer inträffa anytime soon.

Kärlek och anarki finns att streama på Netflix.

Fyra snabba med Björn Mosten

 

Favoritserie?
Just nu är det Bojack Horseman (Netflix)
Favoritnation?
Norrlands och Kalmars. Jag är medlem i Norrlands.
Bästa platsen att plugga på?
Blåsen. Varsomhelst i den där långa korridoren med fönster eller i ufot.
Paradrätt?
Köttfärsbiffar med potatisklyftor.

Läs mer

2024-11-08 09:51
Den 19 september presenterade regeringen och Sverigedemokraterna sin budgetproposition för 2025. Mindre pengar till…
2024-11-04 13:29
När anmälan stängdes den 15 oktober hade drygt fem procent mer, eller knappt 13 000 personer fler, sökt till…
2024-10-30 09:48
Studentkåren Rindi, ansluten till Uppsala universitets Campus Gotland, står för närvarande utan ordinarie ordförande -…