Jacob Färnert med rektorsbeslut
För kårordförande Jacob Färnert har studentrepresentanternas rätt till arvodering varit en hjärtefråga.
Foto: Uppsala studentkår

“Det är ett historiskt viktigt beslut”


Idag beslutade Uppsala universitets rektor att fler studentrepresentanter som sitter i universitetets organ ska få betalt för sina uppdrag.
– Det är ett stort steg för att verkligen ta studentinflytandet på allvar, kommenterar Uppsala studentkårs ordförande Jacob Färnert.

Frågan om rätten att få betalt för sitt engagemang som studentrepresentant, alltså en student som representerar studenternas intressen i universitetets olika organ, har länge varit på tapeten, men det var först i våras som Uppsala studentkår på allvar började driva frågan gentemot universitetets styrelse. Och idag kom alltså beslutet från rektor – de studentrepresentanter som anges i universitetets arbetsordning och de representanter som utsetts av rektor på ledningsnivå ska från och med årsskiftet få arvode för sitt jobb.

– Det känns otroligt kul! Personligen så är det här min största hjärtefråga och det har varit en jättestor fråga för kåren. Det är ett historiskt viktigt beslut. Det känns mäktigt, säger Uppsala studentkårs ordförande Jacob Färnert.

"Om fler söker uppdragen så kommer vi som studentkår också kunna ställa högre krav"


Annons

Annons

Redan idag finns det studentrepresentanter som får arvoden, men de sitter i huvudsak i högre organ på fakultetsnivå. Det nya beslutet innebär att även studentrepresentanter på institutionsnivå kommer att få arvode för det jobb de lägger ner.

– UKÄ [Universitetskanslersämbetet, reds. anm.] har kommit fram till att studentrepresentationen generellt har fungerat bättre på fakultetsnivå och det tror jag kan ha mycket att göra med att de har fått betalt, säger Jacob Färnert.

Arvodet är satt till 500 kronor per möte och Jacob Färnert tror att det kommer att öka intresset för studentrepresentantposterna. Framför allt till institutionsstyrelser.

– Om fler söker uppdragen så kommer vi som studentkår också kunna ställa högre krav och göra bättre urval för att hitta de som man tycker är bäst lämpade för varje post. Det är ett stort steg för att verkligen ta studentinflytandet på allvar. Det talar man ofta om att man vill göra och universitetet har det själva som en grundläggande princip, men med det här beslutet så har man rent praktiskt möjliggjort det och faktiskt tagit ansvar för sin verksamhet och sett till att utbildningen kan utvecklas, bli bättre och präglas av studentperspektiv.

Läs mer

2024-12-17 10:20
Den första februari 2025 tillträder Hans Adolfsson som ny rektor vid Stockholms universitet. Som efterträdare av hans…
2024-12-16 13:03
Vissa utbildningar är mer populära än andra på Tinder. Det meddelar företaget själva i ett pressmeddelande i samband med…
2024-12-10 09:53
En ny rapport från fackförbundet Sveriges Universitetslärare och Forskare (SULF) visar att svenska lärosäten har…