Annons
Studera hemifrån
De nya riktlinjerna trycker bland annat på vikten av att tydligt informera de tenterande studenterna om vilka hjälpmedel de får och inte får använda.
Foto: Pixabay

Det ska gälla vid examination på distans


Uppsala universitet har tagit fram riktlinjer som ska underlätta för det fortsatta arbetet med skriftlig examination på distans.
– Det har under året varit hårt tryck på disciplinnämnden vid universitetet i ärenden som rör fusk och plagiat. Dessa riktlinjer kommer också att kunna underlätta deras arbete.

De nya examinationsformer som behövts tas i bruk till följd av pandemin har, milt uttryckt, upprört känslor och orsakat problem för såväl studenter som universitetet. Antalet fuskärenden har ökat explosionsartat sedan salstentor gjorts om till hemtentor och studenter har höjt sina röster både för och emot de salstentor som ändå genomförts på plats. Situationen har föranlett ett behov av tydligare riktlinjer för vad som ska gälla för examination på distans och nu finns dokument för detta på plats, meddelar Uppsala universitet på Medarbetarportalen.

De nya dokumenten består dels av ett policydokument och dels råd och tips för att vägleda och underlätta för de som arbetar med examination på distans. En aspekt som de trycker på i riktlinjerna är vikten av att nå ut med tydlig information till studenterna om vad som gäller inför tentamenstillfällena – vilka hjälpmedel som är tillåtna och inte, om samarbete är tillåtet, och så vidare. Detta för att undvika fuskande.

– Det har under året varit hårt tryck på disciplinnämnden vid universitetet i ärenden som rör fusk och plagiat. Dessa riktlinjer kommer också att kunna underlätta deras arbete, säger Eva Söderman, chef vid enheten för studenthälsa, som har lett arbetsgruppen som tagit fram dokumenten, i en artikel på Medarbetarportalen.

De nya riktlinjerna fastställer också att videobevakning av studenter som tenterar på distans inte ska vara tillåtet förutom i undantagsfall, men då krävs att man gör en hemställan om undantag. Bland tipsen och råden framgår att tentamensfrågor bör omformuleras vid examination på plats för att de ska vara mer essäliknande.


Annons

Annons

Läs mer

2024-03-26 08:41
Uppsala hamnar i biottenskiktet i en ny ranking över de bästa studentstäderna i Sverige 2024, enligt en undersökning av…
2024-03-25 08:45
En man har vid två tillfällen, 5 och 6 mars, ofredat kvinnor sexuellt på campus Engelska parken. Det rapporterar UNT…
2024-03-18 11:10
I januari tillsattes en arbetsgrupp som ska utreda förutsättningarna för att flytta om verksamheten inom Campus Gamla…