Annons
Annons
Bild Ulrika Andersdotter
"Jag tror julfirandet betyder väldigt mycket för våra besökare, att man får ta del av en gemenskap och har någonstans att ta vägen", säger förste kurator Ulrika Andersdotter som planerar för ett något begränsat firande i år.
Foto: Privat/Sandra Gunnarsson

Laddar för en annorlunda jul på Uplands


Med ett begränsat antal gäster åt gången och färdig jultallrik i stället för buffé, hoppas man kunna genomföra ett hyfsat traditionsenligt julfirande på Uplands nation.
– Alla har varit eniga om det ska bli av i någon form, det här är den finaste traditionen vi har, säger förste kurator Ulrika Andersdotter.

Det börjar lacka mot jul och planerna inför ett pandemianpassat firande på Uplands är i full gång. Det populära julfirandet, som varit tradition sedan 1968, brukar vanligtvis locka mellan 1 500 och 2 000 gäster. På grund av de speciella omständigheterna just i år kommer en sådan tillströmning inte vara möjlig. Därför har man nu satsat på att hålla ett lite mindre event.

– Planen är att vi ska hålla huset öppet, men för ett begränsat antal gäster åt gången. De kommer att få sitta runt en och en halv timme. Vi kommer inte att ha buffé utan färdiga tallrikar, säger Ulrika Andersdotter, förste kurator på Uplands nation.

Hon berättar hur de har tänkt med in- och utflöde av gäster, städning och skyddsutrustning. Än så länge är planen att firandet ska gå att genomföra, men om det skulle visa sig bli för svårt kommer de i stället att satsa på att dela ut påsar med mat och julklappar. Några planer på att helt ställa in har inte funnits.

– Nej, vi har haft en diskussion hela hösten om hur vi ska kunna genomföra det. Alla har varit eniga om det ska bli av i någon form, det här är den finaste traditionen vi har.

Jul på Uplands bygger till stor del på donationer. Privatpersoner och kommersiella aktörer brukar skänka saker, hygienartiklar och kläder som nationen sen delar ut som julklappar. Restauranger brukar ge bort mat som inte har gått åt på julborden. Till följd av att restaurangerna inte har julbord i lika stor utsträckning i år, kommer det att bli svårare att få matdonationer.

– Vi vet inte hur mycket mat vi kommer att få in. Men vi ska beställa in ett basutbud så vi vet att vi har.

Nationen tar inte emot mat från privatpersoner, men den som har lust att bidra får gärna skänka saker och kläder. Andersdotter säger att man framförallt efterfrågar varma ytterkläder och hygienartiklar.

Julfirandet brukar locka hemlösa, familjer, studenter och andra personer som söker ett traditionellt firande i gemenskap. Förhoppningen i år är att de som har möjlighet att fira på annat vis, ska hålla sig hemma så att tillströmningen blir hanterbar och att de som verkligen behöver kan få komma in på nationen.

– Folk har varit mer isolerade än vanligt, därför känns det så viktigt att kunna erbjuda ett firande i år – även om det är svårt.

 


Annons

Annons

Lust att hjälpa till?

 


Uplands nation tar tacksamt emot donationer. Framförallt är man intresserad av varma ytterkläder och hygienartiklar så som tvål och schampo. För att kunna säkra firandet ytterligare hoppas man också få in visir till personalen som jobbar nära gästerna. Vill du bidra? Hör av dig till förste kurator Ulrika Andersdotter på 1q@uplandsnation.se

Foto: Wikimedia commons

 

Läs mer

2024-05-29 12:40
Under måndagskvällen ägde Uppsala studentkårs traderingsmiddag rum på Gästrike-Hälsinge nation. Ett sextiotal kårnära…
2024-05-24 09:45
I onsdags sprangs det årliga studentloppet som anordnas av Studentidrott Campus 1477. Upp mot 200 glada löpare deltog i…
2024-05-21 10:13
Framtagandet av beslutsunderlag för en eventuell omlokalisering av Gamla torget har dragit ut på tiden och inget besked…