Annons
Annons
Mamduh Halawa
När Ergo intervjuade Mamduh Halawa 2018 hade han just släppt boken "Like". Nu, drygt två år senare, har han dessutom utvecklat en app och tilldelats priset Årets Uppsalastudent 2020.
Foto: Sandra Gunnarsson/arkiv

Årets Uppsalastudent vill skapa meningsfullhet


Det blev psykologstudenten Mamduh Halawa som tilldelades priset Årets Uppsalastudent 2020. 
– Jag har försökt att skapa olika saker som har ett värde.

Utmärkelsen Årets Uppsalastudent delas sedan år 2000 ut till en student som utmärkt sig entreprenörskapsmässigt eller som varit aktiv i kår- eller nationslivet och gjort särskilda insatser till stöd för andra studenter.

Strax innan årsskiftet stod det klart att Mamduh Halawa, psykologstudent på nionde terminen, erhöll priset 2020. 
– Jag blev lite chockad att jag fick det. Det trodde jag faktiskt inte. Det var en kompis som anmälde mig. Att jag blev utsedd antar jag har att göra med att jag har gjort lite aktiva verksamma grejer med psykologiinriktning redan nu under studietiden. Jag har försökt att skapa olika saker som har ett värde, säger Mamduh Halawa i en intervju på uu.se.


Annons

Annons

Ergo intervjuade Mamduh Halawa redan 2018 då han gav ut boken Like om sociala medier ur ett psykologiskt perspektiv. Året därefter började han och en kursare utveckla en app, Zeeds, som ska hjälpa användarna att skapa meningsfulla vanor genom terapimetoden Act (Acceptance and Commitment Therapy).
– En ökad meningsfullhet kan teoretiskt sett agera som en skyddsfaktor för exempelvis lindrigare former av depression- eller ångestsyndrom. Appen är dock inte en klinisk behandling – vi ser det som ett verktyg, säger Mamduh Halawa.

Prispengarna, 100 000 kronor, ser Mamduh Halawa som ett välkommet tillskott i kassan då han inte har kunnat plocka ut så mycket pengar för appen.
– Efter alla timmar som jag har lagt ner på det här är det ganska skönt att bli bra ekonomiskt belönad för det arbetet som jag har gjort, säger han till uu.se.

Kort om priset


Priset Årets Uppsalastudent delas ut av Anders Walls stiftelser och har till syfte att “främja av unga människor gjorda insatser vid Uppsala universitet i en anda av entreprenörskap och kreativt tänkande.” Utöver utmärkelsen erhåller vinnaren även 100 000 kronor.

Stipendiet beslutas av Anders Walls stiftelser efter förslag av en förslagsnämnd bestående av rektor, prorektor, en representant för vardera studentkåren samt en representant för kuratorskonventet.

Läs mer

2024-07-11 13:34
Torsdag den 11 juli kom antagningsbeskedet för de som sökt kurser och utbildningar till höstterminen 2024. Vid Uppsala…
2024-07-08 12:09
AI-användning i studentarbeten har diskuterats hett de senaste åren. Nu lanseras nya AI-verktyg som påstår sig kunna…
2024-07-01 11:17
Enligt den senaste undersökningen från Eurostudent så upplever en tredjedel av studenter vid svenska lärosäten psykisk…