Annons
Annons
Max Kolthoff och Dan Eliasson
"Tidigare har Eliasson ofta skjutit ansvaret på någon annan, men den här gången har han inte kunnat skylla ifrån sig eller haft möjlighet att reducera anklagelserna." kommenterar Max Kolthoff (t.v.) Dan Eliassons (t.h.) beslut att resa till Las Palmas mitt under brinnande coronakris.
Foto: Privat/Creative commons

C-uppsats om Dan Eliasson blev viral på Diva 


Hur kommer det sig att en vanlig kandidatuppsats blir nedladdad drygt 4 000 gånger? Ja, svaret ligger kanske i dess titel: ”’Vafan är det som händer?’: En retorisk studie av Dan Eliassons offentliga försvar under fyra förtroendekriser inom svenska myndigheter”. Ergos Sandra Johansson ringde upp författaren bakom årets hittills mest nedladdade publikation och ställde den sportretoriskt obligatoriska frågan “hur känns det?”

I måndags rapporterade Uppsala universitet att Max Kolthoffs C-uppsats om Dan Eliasson från januari 2019 är den mest nedladdade publikationen från det digitala vetenskapliga arkivet Diva hittills 2021. Eliassons krisretorik verkar högintressant att läsa om – i skrivande stund har uppsatsen från 2019 laddats ner 3 842 gånger bara i januari, 4 085 gånger totalt.

I sin uppsats har Max Kolthoff studerat fyra krissituationer Dan Eliasson ställts inför under sitt ledarskap och undersökt om det finns retoriska mönster. Även om det gått två år sedan han skrev sin C-uppsats i retorik hade Max Kolthoff på känn att intresset för den kunde komma att öka efter den tidigare MSB-chefens resa till Kanarieöarna, men kanske inte så mycket.

– Det känns helt galet. När det senaste med Dan Eliasson började cirkulera så gick jag in på Diva, som en kul grej. Jag hade ingen aning om att universitetet hade skrivit om det förrän du hörde av dig dock, berättar han när Ergo ringer upp.

"Jag har nog själv haft en intern kritik mot honom, men har väl kommit fram till att han är en sjukt duktig kommunikatör."


Annons

Annons

När gemene student ska välja uppsatsämne i retorik kanske Dan Eliasson inte är den första de tänker på, men Max Kolthoff intresserades ändå av honom. Framförallt hur det varit möjligt att Eliasson fått så mycket kritik, men ändå flyttats vidare till nya tunga myndighetsposter.

– Jag ville nog hitta en förklaring för mig själv, hur gör han? Jag har nog själv haft en intern kritik mot honom, men har väl kommit fram till att han är en sjukt duktig kommunikatör. Det kanske var lite jobbigt att inse, säger Max Kolthoff.
 
Sedan den senaste skandalen har folk i hans närhet frågat honom hur han skulle analysera det senaste försvaret, eftersom de vet att han skrev en uppsats om ämnet. Max Kolthoff tycker ändå att denna gång skiljer sig från andra.

– Tidigare har Eliasson ofta skjutit ansvaret på någon annan, men den här gången har han inte kunnat skylla ifrån sig eller haft möjlighet att reducera anklagelserna. Han är ytterst ansvarig för sina egna handlingar. Det är Eliasson som skickat ut ett sms om att följa de nya strikta restriktionerna, bara för att bara några dagar senare sätta sig på ett plan till Las Palmas. Det var riktigt klantigt och jag kände på mig att detta skulle bli hans fall.

Läs mer

2021-02-25 16:44
Trots utökade rekommendationer från regionen gällande munskydd kommer universitetet inte införa några munskyddskrav i…
2021-02-24 11:00
Gårdagens kårfullmäktigemöte lär gå till historien som det kortaste någonsin med sina ynka 35 minuter. Man hann dock…
2021-02-18 11:44
Det fanns inte direkt några anti-vaxxers bland de studenter Ergo träffade på Ekonomikum. Därför passade vi också på att…