Annons
Annons
Bild Uppsala ovan
I vår går det faktiskt att få tag på ett studentrum i denna populära stad.
Foto: Lina Svensk

Lätt att fixa studentbostad i vår


Coronapandemin har gjort det enklare att hitta boende. Det finns till och med aktörer som räknar med att inte lyckas hyra ut alla sina rum i vår. Ergo kollade runt på marknaden och fick också med sig en del goda tips på hur man hittar ett hem.

Att studenter pluggar digitalt och därmed inte behöver flytta till Uppsala har avspeglat sig på studentbostadsmarknaden. När Ergo kontaktar några aktörer står det klart att trycket på studentrum har minskat. Uppsala University Housing Office, som framförallt erbjuder rum till avgiftsbetalande studenter och inresande utbytesstudenter, har för närvarande runt 200 rum lediga.

– De senaste åren har trycket på våren minskat. Jag tror det är en kombination av att det blivit fler studentbostäder i Uppsala och att fler studiekontroller genomförs. Men nu i vår under coronapandemin märks det extra mycket, och det beror på att det är färre internationella studenter som kommer hit, säger Ann Klaar, chef för Uppsala University Housing Office.

De rum och lägenheter som inte hyrs ut till internationella studenter, kommer de inhemska till gagn. Just nu går det att som svensk student få boende via UU Housing Office som har rum hos nästan alla de stora bostadsaktörerna i Uppsala. Inget kösystem tillämpas – här är det först till kvarn som gäller. Kontrakten gäller dock bara under vårterminen. Ann Klaar spår att man inte kommer lyckas hyra ut alla rum i vår.

– Vi kommer ha vakanser, men det är svårt att säga hur många exakt.
 

"Hos oss har det alltid varit relativt enkelt att få tag på bostad, men alla har inte vetat att vi finns."

Javiera Tinoco, förvaltare på stiftelsen Norrlandsgårdarna. Foto: Privat

 


Annons

Annons

På Stiftelsen Norrlandsgårdarna* ansvarar man för uthyrning av sju stiftelsers nationsbostäder, totalt strax under 1 400 bostäder. Javiera Tinoco som är förvaltare berättar att man även här kan se ett minskat söktryck på studentrum inför våren. Vissa rum har de fått lägga ut flera gånger och de har inte kunnat vara lika generösa med uppsägningstiderna som de brukar vara.

– Vi har ju tre månaders uppsägningstid, men vanligtvis brukar vi hjälpa till och förkorta uppsägningstiden om studenten vill flytta ut tidigare. Det kan bli svårare nu när vi inte har lika många nya studenter på kö, säger Javiera Tinoco.

En vanlig missuppfattning är att alla nationer kräver att man måste vara medlem för att söka en deras bostäder. Men via Norrlandsgårdarna och de andra stiftelserna som de förvaltar går det faktiskt att söka rum utan att vara medlem.

– Men då söker du med noll köpoäng. Blir du erbjuden ett kontrakt kan du i det läget teckna medlemskap i nationen. Det räcker att du kan visa att du har betalt nationsavgiften när du hämtar nycklarna.

Javiera Tinoco berättar att några av rummen som ligger ute nu har noll poäng i kölistorna. Lägenheter är dock svårare att få och kräver i regel att man har varit medlem i en nation i minst tre terminer.

Coronasituationen har fått det att lätta på studentbostadsmarknaden, men Javiera Tinoco menar att det även i vanliga fall kan gå hyfsat smidigt att hitta boende för den som har lite framförhållning.

– Hos oss har det alltid varit relativt enkelt att få tag på bostad, men alla har inte vetat att vi finns. Det upptäcker man först när man är på plats i Uppsala, eller har gått med i en nation.

"Vi märker att det är mindre tryck på rummen jämfört med våren 2019."

Även Studentstadens fastighetschef Jenny Wikström säger att det går lättare att få tag på ett studentrum i vår.

– När det gäller studentlägenheter ser vi ingen skillnad men vi märker att det är mindre tryck på rummen jämfört med våren 2019.

De flesta rummen som ligger ute är dock korttidskontrakt vilket skulle kunna vara en del av förklaringen till det något svalare intresset. I dessa lägenheter får man bo tills de ska renoveras. Men den som är student och ogärna vill flytta på sig behöver inte avskräckas av just ”korttidskontrakt” då tiden bostaden hyrs ut kan variera.

– Korttid innebär att vi hyr ut en månad i taget under max fyra år. Vi har en tidsplan som visar när vi ska renovera, så om man är intresserad av ett rum kan man ju titta vart det ligger. Vissa rum ska inte renoveras förrän 2023, säger Jenny Wikström.

Jenny Wikström berättar att man tillsammans med UU, SLU och Akademiska hus ska göra en undersökning för att ta reda på hur tillgången på studentbostäder ser ut i Uppsala. Senast en liknande undersökning gjordes var för fem år sedan. Även om mycket ser ganska så ljust ut nu, kommer antalet studenter att öka vilket kan avspegla sig på bostadsmarknaden.

– Vi vill ta reda på hur det ser ut med utbudet. Börjar vi närma oss någon balans? Det kommer ju att ske en stor ökning av permanenta platser vid båda universiteten hösten 2021 – och då kommer vi antagligen inte att nå någon balans. Även om vi har projekt på gång, är ju ledtiderna långa. Det vi börjar bygga i år kommer stå färdigt först 2023.  
 
Fotnot: Stiftelsen Norrlandsgårdarna har hand om uthyrning och förvaltning för Stiftelsen Stockholms nations studentbostäder, Stiftelsen Gästrike-Hälsinge nations studentbostäder, Stiftelsen Smålandsgarden, Stiftelsen Rackarnäbbet (Kalmar nation), Stiftelsen Bortom Bullret (Kalmar nation och Uplands nation) och Uplands Flygeln.
 

Hur gör jag?

 

Här kan du läsa mer om bostäderna hos aktörerna som uttalar sig i artikeln:

Uppsala University Housing Office
Stiftelsen Norrlandsgårdarna
Uppsala bostadsförmedling/Studentstaden 

Läs mer

2021-02-25 16:44
Trots utökade rekommendationer från regionen gällande munskydd kommer universitetet inte införa några munskyddskrav i…
2021-02-24 11:00
Gårdagens kårfullmäktigemöte lär gå till historien som det kortaste någonsin med sina ynka 35 minuter. Man hann dock…
2021-02-18 11:44
Det fanns inte direkt några anti-vaxxers bland de studenter Ergo träffade på Ekonomikum. Därför passade vi också på att…