Annons
Annons
Bild Valborg på och av
Blir det ett valborgsfirande likt det till höger i bild även i år? Jo det verkar så.
Foto: Lina Svensk

Valborg ställs in i år igen


Uppsalas främsta folkfest blir inte av i år heller. Under fredagen beslutade Uppsala kommun, tillsammans med övriga arrangörer i valborgssamarbetet, att firandet ställs in.

Den som var pepp på forsränning, mösspåtagning och en hel dags parkhäng kommer få vänta ytterligare drygt ett år. Under fredagen meddelade Uppsala kommun, att man tillsammans med övriga aktörer som ingår i valborgssamverkan, beslutat att det klassiska valborgsfirandet ställs in på grund av risken för smittspridning.

– Det är trist, men en viktigt signal om att det inte kommer att bli en vanlig vår, säger Erik Pelling (S), ordförande i kommunstyrelsen till SVT Nyheter Uppsala.

Firandet kan komma att bantas ner och ges i digital form. Men någon stor folkfest ute på stan blir det inte tal om. Att beskedet kommer i så pass god tid, beror på att arrangörer inte ska behöva planera i onödan.

– I och med att det är så många som sliter varje år med att arrangera valborgsfirandet kände vi att vi behövde komma med ett tidigt besked. Vi känner också att vi behövde skicka en signal att det inte blir en vanligt, trots att vaccinationerna kommer igång ordentligt, säger Erik Pelling.

Inför förra årets valborg tryckte UU:s dåvarande rektor Eva Åkesson hårt på att studenterna skulle ta sitt ansvar. Hon sa:  ”gör vi det kan vi alla vara med och välkomna våren nästa år”. Nu blir det inte något nästa år heller. Nuvarande rektor Anders Hagfeldt säger att man även i vår kommer få uppmana studenterna att fira på annat vis.

– Sista april och mösspåtagningen vid Carolina är en tradition som är starkt förknippad med Uppsala och en dag vi alla ser fram emot. Vi hade hoppats att vi skulle kunna fira som vanligt i år, men det är tyvärr inte möjligt under rådande smittläge. Det blir ännu ett år då vi får uppmana studenter och anställda att hälsa våren välkommen på annat sätt, säger Anders Hagfeldt, rektor vid Uppsala universitet.

I styrgruppen för valborgssamverkan sitter representanter från Uppsala universitet, Uppsala kommun, region Uppsala, SLU, Polisen och destination Uppsala. UNT skriver att samtliga representanter var överens om att firandet ska ställas in. Det blir alltså ingen forsränning, mösspåtagning, sillunch eller aktivitet i Ekonomikumparken.  

 


Annons

Annons

Läs mer

2021-02-25 16:44
Trots utökade rekommendationer från regionen gällande munskydd kommer universitetet inte införa några munskyddskrav i…
2021-02-24 11:00
Gårdagens kårfullmäktigemöte lär gå till historien som det kortaste någonsin med sina ynka 35 minuter. Man hann dock…
2021-02-18 11:44
Det fanns inte direkt några anti-vaxxers bland de studenter Ergo träffade på Ekonomikum. Därför passade vi också på att…