Annons
Annons
Bild Ramberg och Twitter
Anne Ramberg, ordförande i Uppsala universitets styrelse (konsistoriet) och före detta generalsekreterare för Sveriges advokatsamfund, får motta kritik för sin tweet om den "förorättade damen".
Foto: Foto: FrankieF/Wikimedia commons

Professorer kritiska till UU-ordförandes tweet


Att Uppsala universitets styrelseordförande Anne Ramberg twittrade kritiskt om Anna Ardins medverkan i Carina Bergfeldts talkshow på SVT har rört upp känslor. Nu har sex professorer skickat en skrivelse till rektor för att markera mot Rambergs ”omdömeslösa inlägg”.

I slutet av januari medverkade Anna Ardin, som är en av de två kvinnorna som anklagat Julian Assange för sexuella övergrepp, i Carina Bergfeldts talkshow på SVT. Hon var där för att prata om sin upplevelse och nya bok på temat, I Assanges skugga: Mitt vittnesmål.

Intervjun i SVT fick Anne Ramberg, som bland annat är ordförande i Uppsala universitets styrelse, att reagera. I ett inlägg på Twitter samma kväll skriver hon:

Intervjun i @carinabergfeldt med den förorättade damen som upplåtit sin bostad och säng till Assange är rätt plågsam. Den som inte läst förundersökningen bör göra det. Att nu skriva bok och göra karriär på vad som beskrivs som övergrepp framstår som tveksamt.”

Inlägget fick ganska stor uppmärksamhet och rörde upp känslor. Bland annat valde Carina Bergfeldt själv att svara Anne Ramberg på Twitter:

 ”Hon är diakon. Hur är det att ”göra karriär på vad som beskrivs som övergrepp”? Tycker också att ”förorättade damen” är ett ganska olyckligt ordval, det känns som att du rimligtvis har en bättre vokabulär än så. Jag tar inte ställning i frågan, men din tweet är inte särskilt bra.

Det är dock inte bara på Twitter som uttalandet mött kritik. Förra veckan skickade sex professorer* vid Uppsala universitet in en skrivelse till rektor för att markera mot Rambergs språkbruk. De skriver bland annat:

Att Ramberg i ett så allvarligt sammanhang använder sig av ett så nedlåtande uttryck som “den förorättade damen” är minst sagt anmärkningsvärt.

Professorerna anser att hennes inlägg är omdömeslöst och avslutar skrivelsen med orden:

Vi menar att det skadar universitets anseende när en person som innehar en av de högsta ledningspositionerna, och som dessutom är hedersdoktor vid vårt lärosäte, uttrycker sig på detta sätt i ett offentligt sammanhang.

"Jag är kritisk till rättsprocessen, SVTs hantering och jag har synpunkter på den här kvinnans agerande."


Annons

Annons

Anne Ramberg som har tagit del av skrivelsen tror inte att hennes uttalande utgör något hot mot Uppsala universitets anseende.

– Jag tycker det vore väldigt olyckligt om Uppsala universitet skadades, men jag tror inte det kommer ske av att jag gett uttryck för kritik som jag inte är ensam om. Men jag respekterar att de har den åsikten, även om det inte ändrar min grundinställning, säger Anne Ramberg.

Hon står fast vid sitt uttalande på Twitter och menar att fallet Assange har hanterats illa både rättsligt och av media i Sverige. Han blev varken åtalad eller dömd – att SVT då 10 år senare låter den ena parten få uttala sig på ett sätt så att de som tittar tror att det handlar om en våldtäkt, måste man få ifrågasätta.

– Jag vidhåller min kritiska hållning. Det är oanständigt att så ensidigt spegla det här utan att någon som företräder Assange är närvarande.

Borde du inte då ha riktat din kritik mot SVT, snarare än mot kvinnan?

– Jag hade kunnat skriva en tweet till om SVT. Jag är kritisk till rättsprocessen, SVTs hantering och jag har synpunkter på den här kvinnans agerande och det måste man få ha om hon skriver en bok och får en väldigt stor plattform i media, säger Anne Ramberg och fortsätter:

– Då måste acceptera att det finns de som har en annan åsikt. Jag har läst de förhör som finns tillgängliga och det är det jag grundar den på.  

Fotnot: skrivelsen är undertecknad av Magnus Lundberg, professor vid Teologiska institutionen, Kajsa Ahlstrand, professor vid Teologiska institutionen, Henrik Ågren, professor vid Historiska institutionen, Ute Bohnacker, professor vid Institution för lingvistik och filologi, Anna Danielsson, professor vid Institutionen för pedagogik, didaktik och utbildningsstudier, Ninna Edgardh, professor vid Teologiska institutionen.

Läs mer

2021-06-11 15:56
Mot slutet av sommaren ser det äntligen ut att bli vaccineringsdags för personer i studentålder. Men hur funkar det om…
2021-06-02 15:39
“Jag vill, men jag har inget att säga och är orolig för mina hundar.” Ja, en lite mer flärdfull formulering krävs det…
2021-06-01 16:29
Uppsala universitet kommer vara zoom university även under sommaren, men till hösten ser man äntligen ut att kunna…