Annons
Annons
Demonstranter Boğaziçi University
Protesterna vid Boğaziçi University drog igång bara dagar efter att Erdogan hade tillsatt lärosätets nya rektor.
Foto: Hilmi Hacaloğlu/Wikimedia commons

Våldsamma sammandrabbningar under studentprotester i Turkiet


Studentdemonstrationerna vid ett universitet i Istanbul har intensifierats sedan president Erdogan tillsatte lärosätets nya rektor i januari.

Protester bröt ut vid Boğaziçi University i Istanbul i början av året efter att president Erdogan tillsatte Melih Bulu, en affärsman med starka kopplingar till det styrande auktoritära Rättvise- och utvecklingspartiet (AKP), som rektor för lärosätet. Traditionellt sett tillsätts rektor ungefär på samma sätt som vid svenska lärosäten, alltså efter val i universitetets kollegium, men efter den misslyckade kuppen i Turkiet 2016, då bland annat tusentals regimkritiska akademiker avskedades, utfärdades ett presidentdekret som gjorde det möjligt för Erdogan att utse nya rektorer till landets lärosäten.


Annons

Annons

Melih Bulu tillsattes första januari och bara dagar därefter samlades hundratals studenter på campus för att protestera mot valet vilket resulterade i sammandrabbningar med polis där ett 30-tal demonstranter häktades. Som en reaktion övergick många studenter till med fredliga former av protester – genom konstverk, serier och musik framförd på campus.

I lördags arresterades fyra studenter efter att ha placerat ett LGBTQ-konstverk, enligt utsago föreställande en regnbåge/regnbågsflaggor och en islamisk helig plats, i närheten av den nya rektorns kontor. Konstverket ansågs av regeringen vara en attack och ett hån mot religiös tro. Det rapporterar bland andra BBC.

I måndags trappades protesterna upp ytterligare när hundratals studenter återigen samlades på universitetets campus för att kräva att de fyra arresterade studenterna skulle släppas och att Melih Bulu avsätts eller avgår som rektor. Enligt uppgifter ska flera studenter ha släpats bort från campus av poliser och Istanbuls guvernör har bekräftat att 159 personer arresterades.

Erdogan har sedan protesterna bröt ut efter årsskiftet anklagat några av de som deltagit i studentdemonstrationerna för att vara terrorister.

Läs mer

2021-02-25 16:44
Trots utökade rekommendationer från regionen gällande munskydd kommer universitetet inte införa några munskyddskrav i…
2021-02-24 11:00
Gårdagens kårfullmäktigemöte lär gå till historien som det kortaste någonsin med sina ynka 35 minuter. Man hann dock…
2021-02-18 11:44
Det fanns inte direkt några anti-vaxxers bland de studenter Ergo träffade på Ekonomikum. Därför passade vi också på att…