Annons
Annons
Flogsta höghus
Om alla tar sitt ansvar kan smittkedjan brytas, säger Mats Martinell.
Foto: Arkiv

Stort klusterutbrott efter fester i Flogsta


Ett fyrtiotal studenter har konstaterats smittade med covid de senaste dagarna. En stor del av fallen kan kopplas till korridorsfester i Flogsta och misstänks röra den sydafrikanska, mer smittsamma mutationen.
– Vi vädjar till alla studenter att isolera sig, inte plugga på campus och att absolut inte ha, eller gå på några fester, säger Mats Martinell, medicinskt ansvarig för smittspårning i region Uppsala.

Det var i fredags som smittspårarna upptäckte ett stort utbrott av smitta bland studenter. I dagsläget känner man till ett 40-tal fall, men det kan troligtvis röra sig om fler. Utbrottet tros komma från korriodorsfester som hölls i Flogsta höghus den 5 mars.

– Den kvällen hölls det två fester på olika plan med runt 40 deltagare. Det är massor av studenter som efter det kommit in på drop in-tester och jättemånga som blivit sjuka, säger Mats Martinell, medicinskt ansvarig för smittspårning i region Uppsala.

"Den är mer smittsam och det finns signaler på att vaccinet inte fungerar lika bra."

Mats Martinell, medicinskt ansvarig för smittspårning i region Uppsala. Foto: Uppsala universitet


De smittade studenterna som man lyckats spåra bor både i Flogsta höghus och på Kantorn. Så kallat mutationsscreeningssvar visar att hittills 12 av drygt 40 som testat positivt troligen har den sydafrikanska eller brasilianska virusvarianten. Att få svar på vilken det rör sig om kan ta upp till två veckor, men Mats Martinell säger att det troligtvis är den sydafrikanska varianten eftersom man knappt sett den brasilianska mutationen i Sverige. Att det rör sig om den sydafrikanska mutationen är allvarligt.

– Den är mer smittsam och det finns signaler på att vaccinet inte fungerar lika bra.

Region Uppsala och Uppsala universitet kommer under dagen att gå ut med ett pressmeddelande för att vädja till studenterna att ta sitt ansvar.

– Vi vädjar till alla studenter att isolera sig, att inte plugga på campus, och att absolut inte ha, eller gå på några fester.

 


Annons

Annons

Läs mer

2024-05-21 10:13
Framtagandet av beslutsunderlag för en eventuell omlokalisering av Gamla torget har dragit ut på tiden och inget besked…
2024-05-16 08:34
Under tisdagen har studenter slagit läger utanför flera svenska och europeiska universitet med anledning av Israel…
2024-05-15 11:06
Försommaren är närvarande när det är dags för årets konstituerande fullmäktige, som äger rum i Universitetsaulan den 14…