Bild Coco Norén
Prorektor Coco Norén säger att kåren borde ha frågat om hjälp tidigare.
Foto: Uppsala universitet/Lina Svensk

Nedläggningsplanerna stoppas


Tidningen Ergo tycks överleva – i alla fall minst ett år till. Prorektor Coco Norén har gett sitt ord på att universitetet kommer hjälpa kåren med finansiering under kommande verksamhetsår.
– I den mån kåren vill ha hjälp kan vi nu försöka hitta en mer långsiktig lösning.

Det var i samband med att Ergo gick ut med nedläggningsplanerna förra veckan som universitetsledningen fick reda på att tidningen var hotad.

– Vi har vetat sedan tidigare att Ergo haft ekonomiska problem, men den vändningen var förvånande. Vi fick reda på det i onsdags och har haft ganska kort tid på oss att fundera, säger Coco Norén, prorektor vid Uppsala universitet.

Hon bjöd in kårpresidiet till ett möte på måndagsmorgonen för att samtala kring möjliga lösningar. Ett förslag var att pausa processen. Om kåren vill, kommer Uppsala universitet försöka hjälpa till att genom en utredning hitta en mer långsiktig lösning för tidningens fortlevnad. För att täcka upp kostnaderna under tiden utredningen pågår, ska universitetet hjälpa till att finansiera Ergo.

– Jag har gett dem mitt ord på att deras budget som de lägger fram inte kommer vara påverkad av Ergo. I den mån kåren vill ha hjälp kan vi nu försöka hitta en mer långsiktig lösning.

Kåren har ju försökt få hjälp med Ergo av er tidigare – och fått bidrag för några år sedan. Men inte på sista tiden – varför ändrar ni er nu?

– Det är inte så att vi ändrar oss. Kåren har kommit med vissa önskemål om bidrag för att täcka upp andra grejer som rör corona och att de har förlorat medlemmar. Då har de fått nej. De har inte specifikt frågat om Ergo för att de kanske trodde att det var omöjligt. Vi har undrat varför de inte kommit till oss tidigare.  

Coco Norén är noga med att poängtera att frågan ägs av kårstyrelsen – det är de som ska besluta hur man vill gå vidare, inte universitetet. Hon säger också att det inte är helt oproblematiskt att universitetet nu går in och betalar för en granskande tidning. Hon vill inte att Ergo ska hindras att granska universitetet av rädsla för att tappa finansiering.

– Vi kan göra en glassig tidning som berättar om hur bra vi är i egen regi. Grejen är att ni ska vara en oberoende röst som lyfter studenternas perspektiv.

"Det är rörande att veta att det finns ett så starkt stöd för Ergo."


Annons

Annons

Det var alltså i kväll som kårstyrelsen skulle ha fattat beslut för att möjliggöra avvecklingen av Ergo. Något sådant beslut kommer inte tas, berättar Klara van Blaricum och Louise Ingemarsson, båda viceordförande i Uppsala studentkår, för Ergoredaktionen strax efter mötet med universitetet. De kommer att hålla mötet för att avbryta avvecklingen. Frågan om Ergo ska finnas kvar eller ej kommer heller inte att tas upp på fullmäktigemötet i april. I stället hoppas man nu på att tillsammans med universitetet kunna hitta en långsiktig lösning för framtiden.

– Vi är väldigt glada och tacksamma över att universitet sträckt ut den här handen. Både Uppsala studentkår och Uppsala universitet är väldigt måna om att bevara tidningen Ergo, den fyller en viktig funktion i Uppsalas studentliv. Och vi ställer oss positiva till ett framtida arbete med att säkra Ergos fortlevnad, säger Louise Ingemarsson.

Ergo kontaktar också ordförande Jacob Färnert för att fråga varför presidiet inte hört av sig till universitetet för att fråga om hjälp innan man tog fram planerna på att avveckla tidningen.

– Vi har sedan tidigare utrett andra finansieringsmodeller och vi kände att den beredningen var tillräcklig. Tidigare under året har vi även äskat pengar kopplad till studentkårens arbete med utbildningskvalitet och då var beskedet att de resurser som studentkåren tilldelas av rektor för studentinflytande är det som gäller, svara Jacob Färnert på mail.

På Ergoredaktionen är man tacksam över att universitet kliver in i sista stund. Chefredaktör Lina Svensk är glad men omskakad efter den senaste veckans turbulens.

– Beskedet är extremt glädjande! Men det kommer verkligen som en chock efter att man under en vecka arbetat mentalt med att greppa att tidningen ska läggas ner. Något vi verkligen tar med oss från det här är hur mycket Ergo betyder för folk – studenter, före detta studenter, universitetsanställda och fri press-vurmare. Det är rörande att veta att det finns ett så starkt stöd för Ergo. Nu kommer tidningen förhoppningsvis få fylla 100 år.

Läs mer

2024-11-04 13:29
När anmälan stängdes den 15 oktober hade drygt fem procent mer, eller knappt 13 000 personer fler, sökt till…
2024-10-30 09:48
Studentkåren Rindi, ansluten till Uppsala universitets Campus Gotland, står för närvarande utan ordinarie ordförande -…
2024-10-22 13:02
Många prefekter tillträder sina roller innan de är färdiga med prefektprogrammet - och upplever bristande undervisning i…