Kårvalet 2021
En vecka kvar till kårvalet drar igång! Projektledaren för kårvalet berättar mer om hur det nya valsystemet fungerar.
Foto: Rudi Simon

Vill väcka valintresse


Snart drar kårvalet igång och för att nå ut i pandemin och locka fler medlemmar att rösta har kåren i år tillsatt en projektledare för valet – Nellie Fredriksson. Ergo har pratat med henne om marknadsföringsstrategier och fått veta hur det nya kårvalssystemet egentligen fungerar.

Om en dryg vecka, onsdag 7 april, drar årets kårval igång, det vill säga valet till Uppsala studentkårs högst beslutande organ kårfullmäktige. Själva väljandet står Uppsala studentkårs medlemmar för, men uppslutningen har det varit lite si och så med på senare år. Förra året röstade bara 528 personer, vilket motsvarade 6,6 procent av de röstberättigade. Året dessförinnan, 2019, sammanföll valet med påskhelgen, och bara 5,1 procent röstade. Nog för att det inte brukar vara någon jätterusch till de virtuella valurnorna annars heller, men runt 10 procent brukar man kunna skrapa ihop.

I år har man dock satsat lite extra för att öka intresset för kårvalet.

"Uppsala studentkår är en väldigt viktig nyckelspelare"

Nellie Fredriksson (Foto: Uppsala studentkår)

Nellie Fredriksson är projektledare för årets kårval – en ny post man tillsatt på prov för att sprida information om valet och förhoppningsvis öka deltagandet.

– Min roll är att stödja valutskottet som anordnar valet, men även att marknadsföra kårvalet. Det är något man fått indikationer på att man saknat tidigare år – information om vad kårvalet är och hur det fungerar, berättar Nellie Fredriksson.


Annons

Annons

I år står kårvalet inför flera nya utmaningar. Dels har pandemin gjort att varken kårpartierna eller valinformatörer kan stå på campus för att få direktkontakt med väljarna, och dels har man infört ett helt nytt valsystem.

– Kåren har investerat i ett nytt röstningssystem som ska göra själva valet enklare. Jag har förstått att det gamla systemet var ganska svårt att använda. Med det nya kommer man, istället för att som tidigare registrera sin röst med hjälp av en kod på kårvalshemsidan, att få en personlig länk mejlad till sig. Allt man behöver göra är att klicka på den länken och följa instruktionerna, säger Nellie Fredriksson.

Systemet kommer också att mejla ut en påminnelse till de medlemmar som ännu inte röstat när valet närmar sig slutdatum för att ge möjlighet till så bra uppslutning som möjligt. Alla medlemmar har dock inte sin mejladress kopplad till kårmedlemsskapet i nuläget.

– De flesta har det, men vårt mål är förstås att nå ut även till de som inte har det. Just nu håller vi på att skicka ut fysiska brev till medlemmar vars mejladresser inte finns i registret för att informera dem om vad de behöver göra för att rösta.

Kåren har ju även en del äldre medlemmar och vissa av dem kanske saknar mejladress helt – kommer inte de kunna rösta?

– Jodå, det kommer de kunna göra! Länkarna är personliga och unika för varje medlem, så har man ingen mejladress kommer vi kunna lösa det genom att fysiskt posta ett brev där länken står. Så behöver man bara gå in på en dator och skriva in länken för hand.

Till skillnad från hur det har varit tidigare kommer man dock inte kunna ändra sin röst fram till sista valdagen – lagt kort ligger.

– Den funktionen finns inte i det nya systemet, men det är så oerhört få som har utnyttjat den möjligheten tidigare ändå. Tänker man efter går det ju inte att ändra sin röst i de flesta andra demokratiska val heller.

"Tidigare år har det varit väldigt mycket text och blir det för tunga texter med för mycket information så kan medlemmarna lätt tröttna"

Nellie Fredriksson tror att det faktum att informatörer och partier inte får synas på campus i år kan förta upplevelsen av att det är kårvalsveckor lite, men hon hoppas att den nätbaserade informationskampanjen och de event de har inplanerade kan kompensera förlusten av det fysiska ganska väl. Redan ett par veckor innan kårvalet drar igång har bland annat partierna fått ta fram varsin kampanjvideo som har lagts upp på kårens sociala medier.

– Jag och valutskottet har haft bra kontakt med partierna för att diskutera och utreda hur de tror att man bäst når ut till medlemmarna, vad som vore roligt och vad som väcker uppmärksamhet. Tidigare år har det varit väldigt mycket text och blir det för tunga texter med för mycket information så kan medlemmarna lätt tröttna, så därför har vi valt att bland annat lägga ut de här videoklippen.

Flera event är inplanerade, så som parti-takeover av kåren sociala medier under varsin dag och panelsamtal mellan partierna (hela schemat hittar du längst ner).

Att man som medlem ska rösta i kårvalet tycker Nellie Fredriksson är en självklarhet, inte minst för att vara med och påverka studentinflytandet ett år som det gångna verksamhetsåret när pandemin dikterat mycket av studenternas vardag och studiemiljö.

– Uppsala studentkår är en väldigt viktig nyckelspelare i kommunikationen med universitetet och kommunen gällande studenternas arbetsmiljö. Det kommer vara en stor debattfråga i framtiden – ska undervisningen fortsatt ges på distans? I vilken utsträckning? Och så vidare. Genom att rösta i kårvalet kan du som student vara med och välja de som du tror bäst kommer att representera dig och dina åsikter när samhället och undervisningen så småningom ska återgå till det mer normala. Så gå och rösta!

Schema för årets kårvalsevenemang:
 

Uppsala studentkårs facebooksida hittar du länkar till alla evenemang.

Registrera din mejladress

 

Den som inte har en mejladress kopplad till sitt medlemskap i Uppsala studentkår kan få det genom att mejla reception@us.uu.se med sitt namn och personnummer.

Här kan du läsa mer om hur det nya valsystemet fungerar.

 

Läs mer

2024-11-04 13:29
När anmälan stängdes den 15 oktober hade drygt fem procent mer, eller knappt 13 000 personer fler, sökt till…
2024-10-30 09:48
Studentkåren Rindi, ansluten till Uppsala universitets Campus Gotland, står för närvarande utan ordinarie ordförande -…
2024-10-22 13:02
Många prefekter tillträder sina roller innan de är färdiga med prefektprogrammet - och upplever bristande undervisning i…