Annons
Annons
Bild Johan Nöjd
Smittskyddsläkare Johan Nöjd är ganska nöjd med att smittspridningen bland studenter ser ut att minska.
Foto: Lina Svensk

Uppmanar till personlig lockdown


Under tisdagen gick region Uppsala, länsstyrelsen och alla länets kommuner ut med uppmaningen om att alla bör gå i personlig lockdown.
– Vi vill nu att alla tänker till lite extra, kan jag göra något ytterligare för att minska risken för smittspridningen som jag inte redan gör, säger smittskyddsläkare Johan Nöjd.

Det är det kritiska läget inom sjukvården som lett till att region Uppsala, länsstyrelsen och alla länets kommuner gemensamt gått ut med uppmaningen om personlig lockdown. Det som gäller under denna så kallade lockdown är egentligen inget nytt, utan handlar om samma riktlinjer som tidigare: att man inte ska träffa andra personer än de man bor med, att de som kan ska jobba hemifrån och att man ska hålla minst två meters avstånd (se fullständiga riktlinjer i faktarutan). "Personlig" betyder att den riktar sig till individer och handlar om att man vill få dem att tänka till, i stället för att behöva stänga ner verksamheter.

– Vi vill nu att alla tänker till lite extra, kan jag göra något ytterligare för att minska risken för smittspridningen som jag inte redan gör, säger smittskyddsläkare Johan Nöjd.

Han menar att det kan handla om att undvika att gå till gymmet just nu, eller att man kanske inte går och ta den där ölen. Förhoppningen är att denna personliga lockdown ska gälla i två veckor, men den kan också bli längre beroende på hur smittspridningen utvecklar sig.

Hur ska man då förhålla sig till ”personlig lockdown” om man bor i en korridor med elva andra studenter?

– Man får försöka hålla minst två meters avstånd och vara lite mindre social än vanligt. Inte sitta och fika, dricka vin eller ha fest.

"Det ser ut som att smittspridningen bland studenter minskar, vilket innebär att en stor del av studenterna sköter sig bra."

Johan Nöjd, smittskyddsläkare. Foto: Lina Svensk


Annons

Annons

Johan Nöjd låter dock hyfsat optimistisk när han pratar om utvecklingen framöver. Förra året i maj såg man att smittspridningen minskade, vilket man hoppas på även i år. Därtill kommer man ha hunnit vaccinera allt fler inom bara några veckor.

En annan positiv aspekt är att studenter ser ut att ha följt restriktionerna – i alla fall sett till antalet nya fall bland studenter.  

– Det ser ut som att smittspridningen bland studenter minskar, vilket innebär att en stor del av studenterna sköter sig bra.

Det har diskuterats om huruvida det är rätt eller fel att universitetet har hållit öppet. Johan Nöjd säger att det har varit lite besvärligt för smittspårarna i och med att smittade personer kanske inte kunnat redogöra för alla de träffat på campus. Samtidigt har rektor med flera tyckt att det är bättre att studenter sitter på campus där man kan se till att de håller avstånd. Hemma är det lättare att det blir trångt. Man vill heller inte stänga ner campus för de som skött sig.

– Siffrorna går ju ner, vilket tyder på att studenter sköter sig och att det inte varit ett katastrofalt beslut att hålla campus öppet, säger Johan Nöjd.

Även om det finns några ljusglimtar i allt mörker är det för tidigt för att hoppas på återgång till normalt liv inom en snar framtid. Valborg står för dörren och precis som många nog redan anat kommer det inte bli möjligt att fira som vanligt.

– Man ska planera extremt småskaligt. Det umgänge man har redan nu får man försöka se till att hålla. Det vi absolut inte vill se är fem till sex gäng som sammanstrålar. 

Personlig lockdown

 

– Träffa inga andra än dem du bor med.

– Stanna hemma vid minsta symptom.

– Arbeta hemifrån om du kan.

– Undvik att vistas i trånga inomhusmiljöer.

– Håll minst två meters avstånd till andra människor.

– Res bara med kollektivtrafik om du måste och använd då munskydd.

Utgå från att alla du möter är smittade.

Källa: Region Uppsala

Läs mer

2024-06-20 09:23
Att genomgå en forskarutbildning är mindre lönsamt idag än för 20 år sedan. Lönepremien för gruppen har sjunkit i både…
2024-06-19 09:32
Västmanlands-Dala Nation är känd som den nation i Uppsala som har flest studentbostäder att hyra ut till sina medlemmar…
2024-06-13 08:28
EU-valet är genomfört - men hur röstades det i Uppsalas studentområden?