Förberedelser
I tisdags släpptes temat för de fyra flottar som kommer delta i årets digitala forsränning: de fyra elementen.
Foto: UTN

Forsränningen redo för cyberspace


Uppsalastudenternas mesta högtid är inställd även i år, i alla fall så som vi lärt känna den. Men till skillnad från i fjol har man i år hittat kreativa vägar runt pandemins krokben för att genomföra forsränningen som traditionsenligt går av stapeln på valborgsförmiddagen. Ergo har pratat med forskarlen Maria Langkilde som laddat för forsränningen i snart två år(!).

Okej, att säga att Maria Langkilde taggat på valborg i två år är kanske lite av en överdrift, men det är faktiskt så länge hon innehaft ämbetet “forskarl” – projektledare för UTNs, Uppsala teknolog- och naturvetarkårs, valborgsevenemang.

– Jag tillsattes redan i maj 2019 och i november tillkom resten av forsränningskommittén och vi började planera för en vanlig forsränning 2020. När den blev inställd så bestämde sig de flesta av oss, 21 av 24, att sitta kvar och köra på 2021 istället, säger hon.

"Det blev så snopet förra året när vi ställde in precis allt."

Maria Langkilde är årets forskarl. (Foto: UTN)

För Maria Langkilde är årets festival dessutom en chans till en värdig final på studentlivet som hon förra året inte kunde få; hon tog examen i februari i år från sin civilingenjörsutbildning i teknisk fysik och jobbar sedan i februari på Saab.

– Det blev så snopet förra året när vi ställde in precis allt. Det gick så fort. Från en dag till en annan gick vi från att nästan vara helt klara med alla förberedelser och vara taggade ut i fingerspetsarna till att behöva ställa in alltsammans, säger hon, och fortsätter:

– Man får inte så många chanser att arrangera ett så här roligt evenemang. Och jag kände lite att det här var min sista möjlighet att få göra det som en del av studentlivet. Det är verkligen värt det. Plus att vi har ett så himla bra gäng. Kommittén har varit helt fantastisk genom hela arbetet.


Annons

Annons

För att hålla evenemanget inom restriktionsramarna kommer i år endast fyra ekipage ränna ner för ån, med två rännare per flotte. Allt kommer att kunna följas via forsränningens facebooksida där direktsändning från flottfärden ska blandas med andra inslag och livekommenteras av två kommentatorer.

Den som har hoppats på att kanske ändå “råka” passera Kvarn- och Islandsfallet under fredagsförmiddagen för att på plats få se ekipagen vurpa kommer gå bet – sträckan flottarna ska åka är inte den gamla vanliga, utan en ny och hemlig sådan. Allt för att förebygga att folksamlingar uppstår.

– Det finns dessvärre inga fall på den sträckan flottarna åker, men det kommer att bli lite andra moment och tävlingsinslag istället.


Forsränningskommittén består till största del av samma personer som skulle ha hållit i förra årets forsränning, när den blev inställd.  (Foto: UTN)

Den som har varit med om en valborg i Uppsala tidigare är väl medveten om att det inte rör sig om ett fjuttigt firande under en och samma dag. Under vanliga omständigheter firar i alla fall studentdelen av uppsalaborna såväl skvalborg, kvalborg och valborg som finalborg och katastrofalborg och UTNarna har sin en vecka långa Forsfestival ute vid Ångström. Riktigt så många dagars firande är inte inbokade i forsränningskommitténs evenemangsschema i år, men nog blir det uppladdning inför fredagen även under digitalborg.

– Vi har ju faktiskt redan haft ett evenemang – ankdagen som var i söndags. 

Vanligtvis anordnas ankdagen på plats ute vid Ångström, dit barn och barnfamiljer kan komma för lekar och aktiviteter för de små. I år kunde man istället beställa en påse med pyssel och fika att sätta tänderna i hemma.

– Vi sålde drygt 50 påsar och så skänkte vi ett gäng till Akademiska sjukhusets barnfond, till de barn som är på sjukhuset just nu. Och allt överskott från påsarna vi sålde går även till den här fonden.

Idag, onsdag, och på torsdag anordnar man två digitala festivalkvällar med gratis aktiviteter och quiz för alla som vill. Den som varit ute i tid har dessutom kunnat beställa hem en trerättersmeny att åtnjuta under sändningen.

– Vi har satsat en hel del på menyn och de sålde slut väldigt snabbt.

Maria Langkilde hoppas att så många som möjligt kommer vilja följa festivalkvällarna och den digitala forsränningen hemifrån och passar på att understryka att det är viktigt att respektera restriktionerna under valborg och inte ge sig ut på stan.

– Kolla på forsränningen under förmiddagen och träffa någon nära vän och umgås i hemmet. Det går att ha det mysigt på en balkong också.

Forsränningskommitténs schema för digitalborg

 

Onsdag 28 april, kl. 19
Festivalkväll med tema “På spåret”

Torsdag 29 april, kl. 19
Festivalkväll med tema “Alla mot alla”

Fredag 30 april (valborg), kl. 9.40
Digital forsränning. Kl. 10 går startskottet för flottarna.

Alla evenemang är gratis och kommer gå att följa på Forsränningens facebooksida.

Läs mer

2024-12-17 10:20
Den första februari 2025 tillträder Hans Adolfsson som ny rektor vid Stockholms universitet. Som efterträdare av hans…
2024-12-16 13:03
Vissa utbildningar är mer populära än andra på Tinder. Det meddelar företaget själva i ett pressmeddelande i samband med…
2024-12-10 09:53
En ny rapport från fackförbundet Sveriges Universitetslärare och Forskare (SULF) visar att svenska lärosäten har…