Annons
Annons
Karolin Eriksson, ny hälsopedagog på Studenthälsan.
“Det har varit lite synd att komma in som ny hälsopedagog i en pandemi och inte komma ut och träffa alla studenterna, campusen och vara bland stunderna och det hoppas jag kunna få göra när vi får komma tillbaka och jobba på plats!”, säger Karoline Eriksson, ny hälsopedagog på Studenthälsan.
Foto: Privat

Proaktiv satsning på studenters psykiska hälsa


Allt fler studenter mår dåligt. I en ny satsning har Studenthälsan vid Uppsala universitet anställt hälsopedagogen Karolin Eriksson, som hoppas kunna bidra till att förebygga psykisk ohälsa. Ergo har pratat med Karolin om hennes nya roll, de höga förväntningarna på dagens studenter och vikten av att våga prata om det som är svårt.

Du är ny hälsopedagog på Studenthälsan. Vill du berätta lite om dig och din roll?
– Jag har jobbat som hälsopedagog på Studenthälsan sedan januari, det är en helt ny tjänst. Det fanns tidigare en läkare på Studenthälsan som gick i pension förra våren och sen beslutade de att i stället för att anställa en ny läkare att anställa en hälsopedagog på heltid. 

Vad blir din uppgift på Studenthälsan?
– I min roll som hälsopedagog på Studenthälsan kommer största delen av fokuset att ligga på att jobba förebyggande på gruppnivå och jobba mer strukturerat förebyggande. Vi har behandlare på Studenthälsan – kuratorer och psykologer som jobbar med behandlande samtal. Jag ska försöka nå ut till den bredare massan och se hur man kan jobba förebyggande där. Studenthälsan har länge redan jobbat med förebyggande frågor och med förebyggande arbete så det är ingenting nytt. Men jag blir också den som samordnar och håller ihop det arbetet. I min tjänst handlar det också om att jobba med studenthälsans synlighet. Vi vill att studenterna ska veta om att vi finns om de behöver oss.

"Att våga prata om problemen och veta att jag kanske inte är ensam i det här – det gör att man känner att det är okej att inte alltid må bra."


Annons

Annons

– I min tjänst handlar det också om att jobba med studenthälsans synlighet. Vi vill att studenterna ska veta om att vi finns om de behöver oss, det är inte alltid studenterna vet att de kan vända sig till oss. Så det är också en del av mitt jobb och mitt uppdrag.

Ser du att psykisk ohälsa ökar bland studenter idag? 
– Ja, nu har jag ju inte varit här så länge utan jag kom ju in mitt i en pandemi. I och med det har jag inte heller kunnat träffa så många studenter, jag har knappt varit på plats själv. Men jag hör mina kollegor och undersökningar som visar på att dels finns det en ökad psykisk ohälsa bland studenter jämfört med personer som arbetar. Vi kan märka att det finns en ökad känsla av ensamhet och isolering bland studenterna. 

Varför tror du att studenter mår dåligt idag? 
– Jag tror dels att det kan handla om att vi idag – i dagens samhälle – ska klara mycket själva. Vi kanske inte pratar så mycket om svårigheter som vi känner för att det förväntas att vi ska klara oss själva, att studierna och att allting ska vara väldigt bra. Men när vi pratar om till exempel ensamhet så är det nog många som känner “oj, vad skönt att känna att jag inte är själv om att känna det här!”.
Jag tror att det är väldigt vanligt att man tror att det är farligt att känna jobbiga saker, att tänka jobbiga tankar eller må dåligt. Men att ha olika tankar eller känslor som inte alltid är positiva är ju också en del av livet. 
Särskilt under pandemin är det en naturlig reaktion att känna sig ensam och isolerad – det är ingen normal situation och då reagerar vi normalt på den genom att känna oss nedstämda och ensamma. Att våga prata om problemen och veta att jag kanske inte är ensam i det här – det gör att man känner att det är okej att inte alltid må bra.

Vad kan du/ni göra för att förebygga att studenter drabbas av psykisk ohälsa?
– Vi har en del föreläsningar, kurser och workshops som handlar om att man kanske ska få mer information för att själv kunna förebygga ohälsa, stress eller att uppskjuta sina studier. Det är en del i vårt förebyggande arbete att erbjuda föreläsningar kring olika ämnen som rör studentlivet för att man själv ska kunna påverka sin situation innan man mår för dåligt.

Var kan man hitta föreläsningarna?
– Man kan hitta information och anmäla sig till föreläsningarna på vår hemsida. Nu har vi inga fler föreläsningar under resten av terminen men till hösten kommer vi köra igång igen. Vi har olika kurser kring stress och hur man hanterar studier på distans, mindfulness och prokrastineringskurser och våga tala-kurser. Vi vet ju inte riktigt än i vilket format. Under våren har vi kört allting digitalt och när allting återgår över till det vanliga så kommer vi satsa både digitalt och på fysiska föreläsningar. Vi har märkt att det är väldigt lättillgängligt att kunna delta på en föreläsning digitalt, man behöver inte ta sig om man inte hinner ta sig till oss. Jag har märkt att det är flera som kommer på föreläsningarna när de är digitalt.

Kostnadsfritt

 

Studenthälsan vid Uppsala universitet är en kostnadsfri service som du som är student kan vända dig till om du upplever problem gällande livet som student eller andra studierelaterade problem. Alla som studerar på Uppsala universitet, SLU i Uppsala, Johannelunds teologiska högskola eller Uppsala folkhögskola är välkomna att vända sig till Studenthälsan vid behov.

Studenthälsan har telefontider måndag till fredag men det finns även möjlighet till att fylla i en livsstilsanalys på deras hemsida för att sen bli återkopplad.

 

Läs mer

2021-06-11 15:56
Mot slutet av sommaren ser det äntligen ut att bli vaccineringsdags för personer i studentålder. Men hur funkar det om…
2021-06-02 15:39
“Jag vill, men jag har inget att säga och är orolig för mina hundar.” Ja, en lite mer flärdfull formulering krävs det…
2021-06-01 16:29
Uppsala universitet kommer vara zoom university även under sommaren, men till hösten ser man äntligen ut att kunna…