Bild Fyrisån rodd
Första turen på Fyrisån för studenterna som går nybörjarskolan i rodd.
Foto: Sandra Gunnarsson

Lär sig att inte sitta still i båten


Lust att släppa vardagen och träna upp styrka (och teknik) i vacker miljö? Då kanske den anrika studentsporten rodd kan vara något för dig. Ergo hälsade på under nybörjarkursens första dag och fick lära sig ett och annat om båtar, träning och att vara “i tid”.

Fyra studenter sitter på varsin roddmaskin. De skjuter ifrån med benen, vinklar bak överkroppen och drar därefter med armarna. När rörelserna väl sitter något sånär ska de hitta takten och ro tillsammans. Det ser svårt ut. Oliver Degerstedt, som är Uppsala Akademiska Roddarsällskaps (UARS) ordförande, pekar och dirigerar för att de fyra ska hålla samma rytm. Studenterna som alla är nybörjare har precis träffats och ska nu lära sig synkronisera sina rörelser, eller att “vara i tid” som det kallas efter engelskans “on time”. Det är bra att få känna på hur man ska göra innan man sätter sig i båten. 


Här gäller det att synkronisera rörelserna – det är nämligen så man måste göra sedan när man sitter i den riktiga båten. Foto: Sandra Gunnarsson

Totalt är de tolv stycken studenter som i kväll gör premiär som roddare. Och de ska få gå den dryga två veckor långa kursen gratis. Detta tack vare ett studentsatsning som drivs av UARS. Målet är att locka fler till studenter till klubben. Och detta blir förhoppningsvis möjligt genom stöttning från Sveriges Akademiska Idrottsförbund och Uppsala universitet. Tack vare universitetet har de kunnat genomföra både öppet hus och ge nybörjarskolan gratis. Och intresset för att delta har varit stort.

– När universitetet la upp information om roddskolan på sin Facebook började ansökningarna strömma in. Jag tror det var runt 130 stycken som ville gå, säger Malin Asplund-Hammarstrand som är styrelsemedlem i UARS och projektledare för studentsatsningen.

Det fanns dock bara tolv platser och de blev tvungna att lotta. Bland de tolv som slutligen fått gå roddskolan syns både män och kvinnor från olika studieinriktningar. Språket som talas blir engelska eftersom hälften är internationella studenter (fast flest från Nederländerna och Tyskland).


Malin Asplund-Hammarstrand är projektledare för studentsatsningen. Målet är att rekrytera minst trettio nya studentmedlemmar och på sikt kunna köpa en ny tävlingsbåt. Flera av klubbens båtar har några år på nacken. Foto: Sandra Gunnarsson

Så här första dagen är träningen rätt så lugn. Men det är lätt att förstå hur jobbigt det kan komma att bli. Vissa dagar ska de till och med köra två pass.

– När man börjar med rodd anstränger man muskler som man inte använder annars. Jag minns att jag fick jätteont i benen. Efter roddskolan kommer de nog vara rätt så möra i kroppen men förhoppningsvis peppade på att lära sig mer, säger Malin Asplund-Hammarstrand.

Hon började själv med rodd som student för fem år sedan och säger att det är ett av de bästa besluten hon tagit. Malin Asplund-Hammarstrand är fortfarande student idag och kärleken till sporten finns kvar. För henne är rodden är ett utmärkt komplement till studierna.

– Det är fantastiskt att cykla ut hit på morgonen och ro. Det är en perfekt start på dagen. Det är också skönt att ha någonting annat om studierna känns tunga eller inte går så bra. På vintern när det är svårt att komma ut är det också skönt att komma hit och träna hårt samtidigt som folk peppar – oavsett vilken nivå man är på.

 


Annons

Annons

"På sommaren brukar vi ta någon av de bredare båtarna och åka till en strand och bada."

Det är inte första gången jag träffar Malin Asplund-Hammarstrand här ute vid Fyrisån, strax nedanför SLU. När jag skrev om klubben för två år sedan var det Malin som körde runt oss i båten så vi kunde ta fina bilder. Hon utstrålar om möjligt ännu mer entusiasm för rodden nu än då. Men precis som då har hon idag inte kunnat ro på ett tag till följd av en skada. Jag måste fråga:

Kan det vara så att den här sporten egentligen är lite farlig?

– Nej, absolut inte, skrattar hon och fortsätter:

– Då när vi träffades sist hade jag ramlat på cykeln och skadat knät. Skadan som jag har nu i armbågen är av rodden, men det beror nog på mig. Att jag pressat lite för hårt.
 
Mellan vårt senaste möte och den nya skadan har hon i alla fall hunnit prestera inom sporten. I student–SM som hölls inomhus förra året vann hon alla lopp hon startade. 

Är ni den bästa studentklubben i Sverige, är ni bättre än Lund?

– Nej det vet jag väl inte om vi vill hävda, men i student-SM 2020 var vi det!
 
Och jag måste fråga, inomhus? Ser framför mig ett enormt badhus...

– Nej, det är på roddmaskin! Man kan till och med koppla ihop roddmaskinerna så man sitter i en fyra. Då måste man vara i tid – annars går det inte. I en båt slår man ju ihop med årorna men man kan ju fortfarande ta sig framåt, men det går inte i roddmaskinerna.


Malin Asplund-Hammarstrand ser till att platserna i båtarna ska passa studenternas längder. Foto: Sandra Gunnarsson

Det är inte bara de som är intresserade av att tävla som är välkomna i klubben. Här finns också plats för motionärerna och de som helt saknar tävlingsinstinkt.

– På sommaren brukar vi ta någon av de bredare båtarna och åka till en strand och bada. Vi brukar också åka till skokloster eller anordna en midnattsrodd då vi är ute och ror på natten på sommaren.

Huruvida studenterna som idag gör sitt första pass kommer bli kvar i klubben som motionärer eller tävlande återstår att se. När de är klara med roddmaskinerna, år-övningarna och träningen av bålstyrka börjar de röra sig ner mot vattnet. Läkarstudenten Daniel är en av de som går kursen och snart ska få sätta sig i båten.
 
– Jag ville testa rodd eftersom det är en natursport, det är nästan den enda sporten man gör utomhus. Och så är det bra fysisk träning också, säger Daniel.

Jag noterar att ingen har någon flytväst på sig. Ån är dock smal och alla är nog simkunniga.

Är du inte rädd för att ramla i?

– Nej, jag är nästan taggad på att ramla i för att se hur jag skulle hantera en sådan situation, säger Daniel.

Det ser dock ganska tryggt ut när de tolv studenterna fördelade i tre olika båtar ror bort från bryggan i lite bredare båtar än de tävlingsvarianter som Malin visat mig i båthuset tidigare.

Uppsala Akademiska Roddarsällskap (UARS)

 

UARS verksamhet är riktad till alla som är intresserade av rodd, från nybörjare till tävlingsroddare.

Föreningen grundades 1992 och består i huvudsak av studenter från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och Uppsala universitet (UU), men universitetsanknytning är inte alls nödvändigt.

Klubben ligger stadigt på omkring 100 medlemmar och är Uppsalas enda roddklubb. Klubben räknas även till Sveriges största studentroddklubb och är ansluten till både Sveriges Akademiska Idrottsförbund och Svenska Roddförbundet.

Klubben deltar i flera tävlingar och anordnar också ett antal sådana. Återkommande höjdpunkter är Universitetskapprodden mellan Uppsala och Lund samt Head of Fyris, vår egna roddtävling.

 

Missade du nybörjarkursen? UARS kommer att ordna en ny kurs senare i höst. Maila roddchef@uars.se om du är intresserad av att delta

 

Läs mer

2024-11-20 09:43
Trenden om fler bokade tentamensplatser vid Uppsala universitet håller i sig, med omkring 7000 fler tentamensplatser…
2024-11-19 15:45
Studenttidningen Götheborske Spionen, som bevakat och beskrivit studenternas situation vid Göteborg Universitet i nu 88…
2024-11-08 09:51
Den 19 september presenterade regeringen och Sverigedemokraterna sin budgetproposition för 2025. Mindre pengar till…