Annons
Bild kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia
Uppsalaalumnen H.M. Konung Carl XVI Gustav besökte idag sitt alma mater Uppsala universitet där han studerat sociologi, statskunskap, finansrätt och ekonomi. I bild syns han med rektor Anders Hagfeldt, bakom syns drottning Silvia med akademiintendent Per Ström.
Foto: Sandra Gunnarsson

Kungligt uppehåll i regnigt i Uppsala


På torsdagen turnerade kungen och drottningen i Uppsala. Ergo skickade ut sina två hovreportrar för att täcka det celebra besöket vid Uppsala universitet. Där fick vi lära oss mer om covid och höra kungen oroa sig över Stockholms nations vara.

Polisbilar, presspersoner och mängder av fotografer med bättre utrustning än Ergo är samlade vid trappan i Universitetshuset. Längst fram står rektor Anders Hagfeldt redo att välkomna kungaparet. Så kommer de in, kungen och drottningen. De viftar av sig regnet och det är nu det gäller: att få till en bra bild. Efter runt 20 oskarpa bilder lyder inte kameran.“Kort fullt”. Tur att telefoner finns.

Tack vare minskad smittspridning kan kungaparet återigen ge sig ut i landet. Programmet är i Uppsala är fullspäckat och många av programpunkterna rör hur de olika verksamheterna hanterat pandemin, så även besöket vid Uppsala universitet.

Alla leds in i det pampiga konsistorierummet. Rektor Anders Hagfeldt berättar om universitetets strategi och visar grafer över hur många som smittats. Sen pandemin startade har mindre än 1 000 anställda och studenter rapporterats ha covid – ganska lite med tanke på att det finns totalt 52 000 studenter och 8 000 anställda. Kungen blir imponerad och uttrycker “Oj!”

– Har ni kunnat göra en jämförelse med övriga universitet? Det vore kul att säga “haha”, säger kung Carl XVI Gustaf.

Nej, det har man inte gjort. Siffrorna ska också tas med en viss nypa salt då de bygger på att studenter och anställda själva har rapporterat in, förklarar akademiombudsman Per Abrahamsson.

Siffror som däremot är något mer exakta rörande smittspridningen i regionen presenteras när Tove Fall, professor i epidemiologi, och Mats Martinell, universitetslektor i allmänmedicin berättar om “Crush Covid”. I detta samverkansprojekt mellan region och forskare har man bland annat jobbat med att kartlägga smittan och nå ut med lättbegriplig information.

För kungen och drottningen visar de bland annat grafer där man tydligt kan se att de flesta i region Uppsala förra hösten smittats i hemmet. Även detta tycks imponera på kungen.

– Är detta speciellt för Uppsala?, frågar han och syftar på den noggranna kartläggningen av allt som rör smittan.

– Vi tycker om data här, säger Tove Fall.

Landshövding Göran Enander understryker att arbetet i Crush Covid varit mycket värdefullt för regionen.

– Jag tror att vi i Uppsala varit bättre på att följa råden tack vare att vi haft bättre statistik.


Annons

Annons


Studenterna Johannes Öhlin, Felicia Lööke och Björn Cronqvist hade förberett tal till kungen och drottningen.

Dagen till ära är också studenter inbjudna för att ge sin syn på hur de upplevt pandemin. Johannes Öhlin, som arbetat som distansvärld, berättar om ett “yrke” som från början väckte mycket skepsis och frustration bland studenterna på campus. I takt med att vande sig med distansvärdar kom rollen att bli en en annan.

– Vi blev informatörer och fungerade nästan som media. Vi visste vad som sas på gårdagens presskonferens och vad rektor och institutionerna skrivit, vi blev studenternas nyhetsredaktion, säger Johannes Öhlin.

Även nationerna finns representerade genom före detta vice curator curatorum Felicia Lööke och nuvarande vice curator curatorum Björn Cronqvist. De pratar framförallt om hur viktiga nationerna har varit för studenter som under pandemin inte haft någon familj att umgås med. De berättar också att nationerna har haft det tufft ekonomiskt.

– Nationerna har kämpat sig igenom en ekonomisk krist där vi har äskat pengar från kommun och universitet och ordnat egna insamlingar, med gott resultat, för att vi ska kunna vara det vardagsrum studenterna behöver, sa Felicia Lööke.

Kungen är nyfiken på vilken nation hon är medlem i. När han får höra Stockholms nation blir han glad.

– Jaha så den står kvar, varpå alla bryter ut i skratt och kungen fortsätter mumla:

– Det var på min tid, det var länge sen, säger kungen som faktiskt har studerat sociologi, statskunskap, finansrätt och ekonomi vid Uppsala universitet i slutet av 60-talet.

Innan kungaparet skyndar vidare till nästa besök får de skriva ner sina namn i universitetets gästbok.

– Som en påminnelse om detta ovanliga besök, säger rektor Anders Hagfeldt som seden eskorterar kungen under sitt paraply till bilen. 


Rektor tackade kungaparet för besöket. Kungaparets stab till vänster i bild. Landshövdingeparet Monika Sarstad och Göran Enander i mitten, drottning Silvia och kung Carl XVI Gustaf och rektor Anders Hagfeldt stående. Foto: Lina Svensk

Läs mer

2024-03-26 08:41
Uppsala hamnar i biottenskiktet i en ny ranking över de bästa studentstäderna i Sverige 2024, enligt en undersökning av…
2024-03-25 08:45
En man har vid två tillfällen, 5 och 6 mars, ofredat kvinnor sexuellt på campus Engelska parken. Det rapporterar UNT…
2024-03-18 11:10
I januari tillsattes en arbetsgrupp som ska utreda förutsättningarna för att flytta om verksamheten inom Campus Gamla…