Screenshot
Fum verkade inte nämnvärt berörda av att Säpo tycktes ha en bevakningsbil som lyssnade in under mötet (till höger i bild). Kanske för att det visade sig vara en helt vanlig S-student som låg bakom "pranket".
Foto: Screenshot

Oro över studentdemokrati på septemberfum


Rädsla för jäv och för att ett visst parti kan få för stort inflytande i val av viktiga poster präglade höstens första kårfullmäktigemöte. Man lyckades också för första gången på många år presentera ett budgetförslag med plus/minus noll-resultat.

Så var då tiden inne för höstens första kårfullmäktigemöte med nya ordföranden Anton Sanchez Sulejmani vid spakarna. Mötet hölls via Zoom och för att det skulle funka smidigt krävdes vissa förmaningar.

– Jag uppmanar alla att byta namn till sitt namn och parti. Jag ser att någon heter säpo bevakningsbil och jag har svårt att tro att vi är så viktiga att vi övervakas av dem, sa Sanchez Sulejmani, som också höll en kort fullmäktigeutbildning innan ordinarie dagordning revs av. (Kort recension av power point-presentationen: bra och matnyttig info, men för mycket text och för få flashiga animationer. En insnurrande rubrik eller två med tillhörande ljudeffekter hade inte skadat).

Så till första beslutspunkten på dagordningen: fullmäktige har beslutat att införa två nya utskott – organisations- och påverkansutskottet – som ska fungera som en remissinstans för kårstyrelsens förslag. Igår skulle man besluta hur många ledamöter respektive utskott skulle ha. Kårordförande Jacob Färnert (UUS) yrkade på sju platser, varav två ska utlysas utanför fullmäktige (vill du tycka till om de förslag som läggs fram i kårfullmäktige – så sök!).

Därefter avhandlades en låååång radda valärenden. Några poster tillsattes (t.ex. programsekreterare, som tillföll Haya Basunaid; delegationsledare till Sveriges förenade studentkårer, SFS, vilket blev vice kårordförande Dolores Fors, f.d. Kawalec (UUS); och fullmäktiges sekreterare, vilket blev Jaroslav Marhun, som även är kårens organisationssekreterare), medan valet till andra poster delegerades till styrelsen och respektive parti då inga aspiranter hade trätt fram (t.ex. ordförande för valutskottet och ledamöter i de ovan nämnda utskotten, vars mandat fördelas på partierna i enlighet med hur fördelningen ser ut i fullmäktige).

"I och med att det är en anställd som svarar till kansliet blir det problematiskt ur ett studentdemokratiskt perspektiv."


Annons

Annons

Lite mer action i församlingen blev det när man gick över till propositioner. Den första rörde  fullmäktiges arbetsordning. Jacob Färnert förklarade proppen lite kort:

– Varje organisation behöver en arbetsordning, den här beskriver arbetssättet mer i detalj. Ett medskick till ledamöterna är att arbetsordningen är bra att ha koll på, den förtydligar hur vi jobbar.

S-studenters Acacia Holland yrkade på avslag av hela propositionen. Hon tyckte bland annat att arbetsordningen la alldeles för många av arbetsuppgifterna på fumsekreterarens bord (samma person som också är kårens organisationssekreterare). 

– I och med att det är en anställd som svarar till kansliet blir det problematiskt ur ett studentdemokratiskt perspektiv, sa Acacia Holland som också framhöll att hon tyckte det var upp till nuvarande fumpresidie att ta fram och besluta om sin egen arbetsordning – inte presidiet.

Jacob Färnert svarade att man haft möte med fumpresidiet i somras och att de då välkomnat en arbetsordning. Han sa också att det inte är något problem att ha en anställd på en sådan post.

– Vi i Uppsala studentkår har haft anställda på förtroendeuppdrag tidigare, till exempel i våra stiftelser, sa Jacob Färnert.

S-studenter stod dock fast vid sitt avslag. Men då röstningen avgjordes efter votering stod det klart att proppen ändå vunnit bifall.

"Vad händer i situationer där jäv uppstår?"

Vid nästa propp skulle de dock nå lite mer framgång. Denna gång rörde det förändringar i stipendiekansliet (den organisation inom kåren som utlyser och föreslår vem som ska få stipendier). Dolores Fors, vice ordförande, föredrog tanken bakom förändringarna. Tidigare har kårens kanslichef suttit med i kansliet, men då han gått bort och ersatts av en ny föreslog styrelsen att man i stället skulle låta organisationssekretereraren sitta med för att på så sätt avlasta den nya kanslichefen. Man tyckte också att antalet ledamöter skulle minskas från fyra till två.

S-studenters Sanna Stenberg påpekade att partiet tyckte det var problematiskt att minska antalet ledamöter.

– Vad händer i situationer där jäv uppstår? Risken känns mindre med fler ledamöter, sa hon.

Jacob Färnert sa att man tänkt minska antalet ledamöter eftersom organisationen blivit så pass mycket mindre än då de tidigare riktlinjerna skrevs. 

Han framhöll också att det ändå var upp till styrelsen att fatta det slutgiltiga beslutetet om stipendier och att risken för jäv där var mindre. 

S-studenter var dock inte helt sålda på den förklaringen och ville lägga till ett ändringsyrkande för att se till att antalet ledamöter skulle skulle vara fyra stycken. När väl resultaten efter den slutna voteringen presenterades stod det klart att det var fler i församlingen som höll med. Antalet ledamöter fastställdes därmed till fyra.

Nästa proposition berörde den gamla surdegen “hur ska åtråvärda poster väljas” och gick under namnet “Valberedning”. Vid konstfum väljer man vilka som ska få sitta i styrelse, presidium och konsistoriet (UU:s styrelse). Vilka som blir valda är på förhand oftast redan uppgjort internt och vad som ligger bakom valen brukar vara höjt i dunkel (i alla fall för  Ergoredaktionen och alla utanför partiernas innersta krets). 

För att få bukt med det här och öka transparensen ville man instifta en valberedning på prov under detta år. 

– I våras kom vi fram till att vi vill ta fram en valberedande funktion till vissa av våra val för att öka transparens och kvaliteten. Vi vill tillsätta en valberedning för att valen ska kunna utlysas till alla medlemmar och att kandidaterna ska kunna intervjuas. Vi provar i ett år och ser om vi tycker det fungerar eller inte, sa Jacob Färnert

S-studenters Acacia Holland undrade vad som hänt med den remiss som hennes parti skickat in. Jacob Färnert sa att man inte brukar redovisa remissvar under fullmäktige, men att de sett deras synpunkter och valt att inte ta med några av S-studenternas ändringar i förslaget. 

– Vill ni ha med dem som förslag får ni lägga in dem som separata ändringsyrkanden, förklarade Jacob Färnert, vilket Acacia Holland nappade på. 

Medan hon filade på sina ändringsyrkanden passade man på att avhandla nästa punkt på dagordningen – inkomst- och utgiftsbudget. En övergripande buget presenterades redan vid konstituerande fullmäktige i maj och det mer detaljerade budgetförslaget bjöd inte på några större förändringar:

– Det förslag vi lägger fram är detsamma som i våras med några mindre förändringar. I och med att vi anställde i somras och flera av dessa började först i augusti-september så har vi lite mindre utgifter i form av de löner vi hade räknat med i somras. Majoriteten av våra utgifter är personalkostnader, sedan går en del även till bland annat hyra, sa Jacob Färnert.

För första gången på väldigt länge har kåren, som länge dragits med stora underskott till följd av stadigt minskade medlemsintäkter sedan kårobligatoriet föll 2010, kunnat lägga en plus/minus noll-budget. Den primära anledningen är att Uppsala universitet under ett år har gått in med ett bidrag på 850 000 kronor för att bekosta tidningen Ergo som i våras hotades av nedläggning.

– Kul att se att kåren går med nollbudget för första gången på typ tio år. Nu håller jag bara lite låda för att se om någon ska komma på en fråga, sa Anton Sanchez Sulejmani.

Det var dock ingen som kom på någon fråga och budgeten kunde därför utan vidare diskussion bifallas.

Så tog man återigen upp tråden om valberedeningspropositionen. S-studenter ville genom sina ändringsyrkanden framför allt se till att anställda eller arvoderade inte skulle få sitta i valberedningen. (Gissningsvis för att sittande styre inte skulle ha för stor makt). Jacob Färnert påpekade dock att “arvoderade” var ett för brett begrepp. 

– Vi har personer som är deltidsarvoderade, vissa studentrepresentanter får arvoden, formuleringen blir för inskränkande och exkluderar väldigt många engagerade.

– Det är en väldigt bra synpunkt. Jag ändrar till anställda och heltidsarvoderade då, försökte Acacia Holland.

– Vi har i princip inga centralt arvoderade längre, de enda som är det är presidiet och de får ändå inte sitta i valberedningen, svarade Jacob Färnert.

– Ok, centralt anställda och arvoderade, fortsatte Acacia Holland.

– Kåren har bara centralt anställda – den enda som påverkas av tilläggsyrkandet är vår buddysamordnare och det kanske blir lite taskigt, påpekade vice kårordförande Louise Ingemarsson (UUS).

Trots idoga försök att hitta rätt ord visade det sig vara helt förgäves. När voteringen presenterades stod det klart att alla ändringsyrkanden röstats ner. 

Man gick över till styrelsens PM och Jacob Färnert berättade vad man gjort sen sist. Bland annat hade man anställt ny personal och uppdaterat kårens utdaterade bokföringssystem. Han berättade också att de raggat nya medlemmar på BMC.

Efter ytterligare ett PM kunde mötet avslutas 19.30. Nästa fum blir inte förrän i november, då förhoppningsvis IRL.

Läs mer

2024-11-20 09:43
Trenden om fler bokade tentamensplatser vid Uppsala universitet håller i sig, med omkring 7000 fler tentamensplatser…
2024-11-19 15:45
Studenttidningen Götheborske Spionen, som bevakat och beskrivit studenternas situation vid Göteborg Universitet i nu 88…
2024-11-08 09:51
Den 19 september presenterade regeringen och Sverigedemokraterna sin budgetproposition för 2025. Mindre pengar till…