Annons
Bild universitetshuset
Avskiljandenämnden går på universitetets linje och förbjuder doktoranden från fortsatta studier.
Foto: Arkiv

Doktorand avskiljs – riskerar skada person eller egendom


Doktoranden som dömts till rättspsykiatrisk vård efter flera fall av olaga hot får inte fortsätta studera. I början av månaden fattade Högskolans avsliljandenämnden beslut om att stänga av hen från fortsatt utbildning.

I början av september skrev Ergo om en doktorand som dömts till rättspsykiatrisk vård efter flera fall av olaga hot. Doktoranden hade också hotat en av sina kollegor och uttryckt en önskan om att bråka och slåss med de andra på institutionen.

Uppsala universitet önskade då hindra doktoranden från fortsatta studier genom att skicka in en anmälan till Högskolans avskiljandenämnd. Någon dag efter att Ergo publicera artikeln beslutade avskiljandenämnden att doktoranden inte ska få fortsätta studera.

"finns en påtaglig risk för att [hen] kan komma att skada annan person eller värdefull egendom under utbildningen"


Annons

Annons

Innan beslutet fattades gavs doktoranden en chans att yttra sig. Hen framförde bland annat att hen är psykiskt stabil nu och inte kommer att hota någon. Doktoranden önskade också att få genomgå en läkarundersökning för att styrka tillfrisknandet. Avskiljandenämnden väljer trots det att gå på Uppsala universitets linje och trycker framförallt på att doktoranden är dömd till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning, vilket betyder att det krävs ett domstolsbeslut från förvaltningsrätten innan hen kan friges. De skriver vidare “[avskiljandenämnden] anser att det till följd av [hens] psykiska störning finns en påtaglig risk för att [hen] kan komma att skada annan person eller värdefull egendom under utbildningen.” Förbudet från att fortsätta studera gäller vid alla lärosäten i Sverige.

Beslutet går att överklaga till Förvaltningsrätten. Men något sådant har vad Ergo erfar ännu inte kommit in. Doktoranden kan också begära omprövning av beslutet om två år.

Det är ovanligt att studenter och doktorander avskiljs från utbildningen. Oftast rör det studenter som lider av drogberoende eller psykisk sjukdom. Senast Ergo skrev om ett fall vid Uppsala universitet var 2017. Då gällde det mannen som i media kom att gå under namnet “giftdoktoranden”. Han dömdes till ett års fängelse och utvisning efter att ha stulit gift från sin institution. Till följd av det blev han också avskild. Han överklagade avskiljandet till Förvaltningsrätten som valde att inte ändra beslutet.

Läs mer

2024-04-24 09:53
Verksamhetsårets sista fullmäktigesammanträde innan konstituerande fullmäktige bjuder på oklar stämning, långa…
2024-04-21 19:55
Ikväll klockan 20.00 stängde röstningen för Kårvalet 2024. Ta del av resultatet nedan. 
2024-04-17 08:24
Många som pluggat humaniora och teologi vid Uppsala universitet upplever att deras utbildning saknar anknytning till…