Annons
doktorander
Många är rädda att Sveriges anseende som forskningsnation kommer ta skada av den nya lagändringen.
Foto: Unsplash

Högskolesverige rasar mot nya utlänningslagen


Den nya utlänningslagen gör det svårare för utländska doktorander att få permanent uppehållstillstånd i Sverige, vilket inte bara påverkar enskilda forskares möjlighet att etablera sig i Sverige efter avslutade studier, utan även landets attraktionskraft som forskningsnation. Beslutet möter hård kritik från många håll.

Sedan den 20 juli i år ställs nya krav på den som vill ansöka om permanent uppehållstillstånd i Sverige. Bland annat måste den som ansöker om permanent uppehållstillstånd ha en fast anställning eller visstidsanställning på minst 18 månader från dagen då ansökan prövas.

Det här gör det svårt för internationella forskare att få permanent uppehållstillstånd då ansökan kan göras först efter fyra år i landet med uppehållstillstånd för forskarutbildning. Många av de anställningar som finns tillgängliga inom akademin efter avlagd examen är kortare visstidsanställningar, vilket gör att många forskare riskerar att inte nå upp till kravet om minst 18 månaders anställning då deras ansökan om permanent uppehållstillstånd prövas.

En ytterligare förändring i lagen är att även familjemedlemmar över 18 år som flyttar med till Sverige måste uppfylla försörjningskravet och ha haft uppehållstillstånd i Sverige i minst tre år.

"Det är en fråga som berör hela sektorn och ska vi få gehör för en regeländring behöver vi agera tillsammans med andra."


Annons

Annons

Lagen har sedan den infördes fått mycket kritik från lärosäten och andra aktörer inom högskolesektorn, som anser att de internationella forskarna hamnat i kläm när Sverige stramat åt asylinvandringen.

Flera rektorer vid Sveriges universitet och högskolor har gått ut och kritiserat lagen, däribland Stockholm universitets rektor, Astrid Söderbergh Widding, Lunds universitets rektor, Erik Renström, och Uppsala universitets rektor Anders Hagfeldt, som i en artikel på UUs medarbetarportal säger att beslutet är djupt olyckligt och kommer få konsekvenser för UU som ett forskningsintensivt universitet:

– Vi måste få till en ändring. Men det är en fråga som berör hela sektorn och ska vi få gehör för en regeländring behöver vi agera tillsammans med andra. Det gör vi nu genom ett aktivt påverkansarbete genom Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF), säger Anders Hagfeldt.

Mycket görs nu för att uppmärksamma de konsekvenser den nya utlänningslagen får för internationella forskare. SULF (Sveriges universitetslärare och forskare), Fackförbundet ST och SFS doktorandkommitté har startat en namninsamling, som i skrivande stund har strax under 4 500 underskrifter, för att ändra de rättsliga grunderna för permanent uppehållstillstånd för doktorander och andra som forskar i Sverige.

SULFs hemsida kan du ta del av frågor och svar kring permanent uppehållstillstånd för forskare och doktorander.

Läs mer

2024-04-09 08:35
Efter januaris aktion rörande situationen på Engelska parkens Matikum har nu beskedet kommit - då får studenterna sitta…
2024-04-08 08:19
Tisdagen den sista april vibrerar vårluften i Uppsala. Under morgonen väntas drygt 40 000 personer anlända till Uppsala…
2024-04-05 11:23
Stämningen är god när Ergo kommer till Gunnar Johansson-salen på Blåsenhus. Anton Sánchez Sulejmani, sittande…