Bild fusk
Båda tentorna gjordes hemifrån via Inspera – båda tentorna ledde till att studenten senare blev fälld för fusk.
Foto: Lina Svensk

“Seriefuskare” avstängd igen


Studenten fälldes för för fusk på både första tentan och omtentan. Sedan lämnade han in en labbrapport som beskrev en uppgift ingen av studenterna skulle göra.

I Ergos granskning av fusket vid Uppsala universitet berättar bland andra två studierektorer att det under pandemin blivit vanligare med studenter som fuskar flera gånger. Detta bekräftas även när man tittar i protokollen från disciplinnämndens möten. Nyligen hamnade en student i disciplinnämnden för tredje gången – detta efter att ha lämnat in en labbrapport som rörde en labb som ingen av studenterna i kursen skulle göra. Studenten hävdar att han visst gjort labben som beskrivs i rapporten. Rättande lärare menar att just den labben inte gjorts sedan 2019. Inlämningsuppgiften rörde bara en högskolepoäng och studenten stängdes av i fyra veckor.

Studenten har tidigare också blivit fälld för att ha använt sig av otillåtet textmaterial på en hemtenta våren 2020. Till följd av att tentan blev underkänd fick han göra omtentan på hösten. Även då upptäcktes att svaren innehöll text som kom från otillåtna källor. Studenten hävdade i båda fallen att han memorerar text från källor så som quizlet och andra studenters tentor och att det är på så sätt likheterna uppstår. Disciplinnämnden var av en annan åsikt och fällde studenten för fusk i båda fallen. Efter den första tentan stängdes han av fyra veckor, efter omtentan i sex veckor.

 


Annons

Annons

Läs mer

2023-10-04 09:54
Har du eller någon du känner en funktionsvariation och studerar vid Uppsala universitet?
2023-10-02 08:46
Efter ett rafflande konstituerande fullmäktige (konst-fum) i maj är det dags att sätta igång arbetet för det nya…
2023-09-26 09:35
Den senaste tidens våldsvåg i Uppsala har lett till oro bland invånarna. Många studenter är ofta out-and-about och rör…