Bilkd Peter Forsgren
Snerikes nationshus är byggt för att klara av förbipasserande trafik med häst och vagn – inte flera hundra bussar om dagen, menar intendent Peter Forsberg som oroar sig för att huset håller på att skaka sönder.
Foto: Sandra Gunnarsson

Snerikes nation skakad i grunden


Väggarna spricker och murbruk rasar ner från taket – något som man vid Snerikes nation är övertygad om beror på den stora mängden bussar som dagligen guppar fram över kullerstenen utanför. Nu har Uppsala kommun lovat att sätta upp en mätare för att se om det faktiskt är vibrationerna som skadar huset.

– Den där sprickan har inte varit där tidigare, säger tredje kurator Julius Engstedt och pekar upp i taket på Snerikes nations övervåning.

Trots att eftermiddagsljuset är svagt går det tydligt att se sprickan som löper från taket ner bakom dörrkarmen. Och det är inte den enda sprickan som man upptäckt på senare tid, vilket UNT var först med att rapportera om. Intendent Peter Forsgren som visar runt och stannar till här och där för att visa krackeleringar i väggar både ute och inne.


Sprickan i salen på övervåningen upptäcks när Ergo är på besök. Foto: Sandra Gunnarsson

– Kulmen nåddes i tisdags då då det rasade ner murbruk från taket. De som satt och åt valde att lämna puben. Då fick jag kanske inte panik, men i alla fall en kraftig pulshöjning, säger Peter Forsgren.

Han är övertygad om att raset och sprickbildningen hänger samman med att kommunen dragit om flera busslinjer i samband med ombyggnationen av stora torget och vaksalagatan så att de numera går utanför nationen. När tung trafik passerar i backen utanför på vägbanan av kullersten – som dessutom är vågig och full av gupp – uppstår vibrationer som får huset att skaka sönder.


Förra veckan rasade murbruk ner på gästerna som satt och åt. Nu har man tätat så att det inte ska hända igen. Foto: Sandra Gunnarsson.

Kommunen har genomfört mätningar lite längre upp på S:t Olofsgatan vilka visat att det inte rör sig om skadliga vibrationer. Peter Forsgren tror dock att påverkan är större i slänten där bussarna fått upp fart eller tar sats. Nu har nationen bestämt för att själva mäta för att ta reda på hur mycket det egentligen skakar.   

– Vi måste börja med att mäta och få en vetenskaplig underbyggnad till det alla vet. Jag är rätt så säker på att det är omfattande vibrationer. Men säg att det inte är så – då vet jag inte vad det beror på.

Det kan inte vara att klubben öppnat upp – och att vibrationer från den skadat huset?

– Golvet klarar att det är mycket folk på Snerikes. Det är först när det blir vibrationer i marken och husgrunden skakar som huset spricker.


Sprickan syns i nationshusets trapp. Även det vita huset ovanför nationshuset som går under namnet Stavenowska huset har fått sprickor i fasaden. Foto Sandra Gunnarsson.

"Jag förstår verkligen kommunens dilemma, men de kan inte göra såhär, det rasar ju! "


Annons

Annons


Intendent Peter Forsgren säger att han förstår kommunens dilemma, men hoppas att man kan hitta en lösning. Foto: Sandra Gunnarsson

Frågan är inte ny. Peter Forsgren säger att den diskuterats ända sedan 70-80-talet. Han själv har hanterat den till och från de senaste tjugo åren. Sedan 2004 har  bara en busslinje trafikerat sträckan – den så kallade mjuka linjen. Det var först i våras när de andra busslinjerna drogs om till S:t Olofsgatan som man började märka förändringar.  

Peter Forsgren är medveten om att nationshuset på sikt måste grundförstärkas. Men att få till det är svårt.

– Det har ju såklart med pengar att göra. Ska vi göra det måste också nationshuset stänga. Vi är oroliga över vad som händer med verksamheten om vi stänger i ett år.

Man hoppas nu snabbt få svar på mätningen och efter det hitta en väg framåt tillsammans med kommunen.

– Jag förstår verkligen kommunens dilemma, men de kan inte göra såhär, det rasar ju! Förhoppningsvis hittar vi en lösning. Antingen drar de om trafiken eller så återstår asfaltering även om det vore tråkigt, det tycker även vi.

Helena Brämerfors Gaddefors som är projektledare för ombyggnationen av Stora torget berättar att man gjort behovsmätningar innan och efter man ledde om bussarna. Mätningarna visade att vibrationerna var långt under riktlinjerna, och att det högsta värdet registrerades innan bussarna drogs om. Vibrationerna blev dock mer frekventa efter att bussarna började trafikera sträckan.

– Eftersom de nu är oroliga på Snerikes kommer vi sätta upp mätare även på nationshuset. Vi hoppas de kommer visa det vi tror – att vibrationerna inte är någon fara för byggnaden, säger Helena Brämerfors Gaddefors.

Om de visar att vibrationerna är skadliga, vad kan ni göra då?

– Det får vi ta då ifall det skulle vara så.

Busslinjerna har dragits via St: Olofsgatan för att de inte kan trafikera sin vanliga rutt när man håller på att bygga nya busshållplatser mellan Kungsgatan och Stora torget, samt mellan Stora torget och Dragabrunnsgatan. När detta är klart ska även Stora torget byggas om. Det är först efter att torget står klart som bussarna inte längre behöver passera Snerikes nation.  

– Det rör sig alltså om en tillfällig avledning, men tyvärr tar den tid. Ombyggnaden av Stora torget väntas vara färdig våren 2023.

Läs mer

2024-12-17 10:20
Den första februari 2025 tillträder Hans Adolfsson som ny rektor vid Stockholms universitet. Som efterträdare av hans…
2024-12-16 13:03
Vissa utbildningar är mer populära än andra på Tinder. Det meddelar företaget själva i ett pressmeddelande i samband med…
2024-12-10 09:53
En ny rapport från fackförbundet Sveriges Universitetslärare och Forskare (SULF) visar att svenska lärosäten har…