Se upp – fribeloppet återinförs
Fribeloppet reglerar hur mycket du kan tjäna för att få CSN – den som har höga inkomster kan inte maxa sitt studiebidrag. I mars 2020 beslutade dock regeringen att avskaffa fribeloppet, bland annat för att se till att så många som möjligt skulle kunna jobba i vården utan att behöva oroa sig för hur det påverkade CSN.
Nu återinförs fribeloppet. Från och med årsskiftet gäller det att se upp så du inte tar mer studiemedel än vad du har rätt till. CSN har därför gått ut med en informationskampanj.
– Det finns en risk att fler får minskat studiemedel eller ännu värre blir återbetalningsskyldiga. Vi vill naturligtvis inte att det ska hända. Därför informerar vi nu studenterna om att fribeloppet är tillbaka, säger Charlotta Hansen, som jobbar med att minska felaktiga utbetalningar på CSN i ett pressmeddelande.
Studerar man en normaltermin på 20 veckor kan man tjäna 93 561 kronor per halvår utan att studiemedlet påverkas. Det är drygt 15 500 kr i månaden. Du kan alltså fortsatt jobba ganska mycket. Vad många inte vet är att även a-kassa, inkomster från bostadsförsäljning eller aktieutdelning kan begränsa dina möjligheter att få studiemedel.