Annons
Dator
Tänk på att även lägenhetsförsäljning och aktieutdelning räknas som inkomst.
Foto: Pressbild CSN

Se upp – fribeloppet återinförs


Under pandemin kunde studenter tjäna hur mycket som helst med fullt CSN. Vid årsskiftet är fribeloppet tillbaka vilket innebär att du behöver räkna lite på inkomster och studiemedel för att inte bli återbetalningsskyldig.

Fribeloppet reglerar hur mycket du kan tjäna för att få CSN – den som har höga inkomster kan inte maxa sitt studiebidrag. I mars 2020 beslutade dock regeringen att avskaffa fribeloppet, bland annat för att se till att så många som möjligt skulle kunna jobba i vården utan att behöva oroa sig för hur det påverkade CSN.

Nu återinförs fribeloppet. Från och med årsskiftet gäller det att se upp så du inte tar mer studiemedel än vad du har rätt till. CSN har därför gått ut med en informationskampanj.

– Det finns en risk att fler får minskat studiemedel eller ännu värre blir återbetalningsskyldiga. Vi vill naturligtvis inte att det ska hända. Därför informerar vi nu studenterna om att fribeloppet är tillbaka, säger Charlotta Hansen, som jobbar med att minska felaktiga utbetalningar på CSN i ett pressmeddelande.

Studerar man en normaltermin på 20 veckor kan man tjäna 93 561 kronor per halvår utan att studiemedlet påverkas. Det är drygt 15 500 kr i månaden. Du kan alltså fortsatt jobba ganska mycket. Vad många inte vet är att även a-kassa, inkomster från bostadsförsäljning eller aktieutdelning kan begränsa dina möjligheter att få studiemedel.

 


Annons

Annons

Läs mer

2024-04-17 08:24
Många som pluggat humaniora och teologi vid Uppsala universitet upplever att deras utbildning saknar anknytning till…
2024-04-09 08:35
Efter januaris aktion rörande situationen på Engelska parkens Matikum har nu beskedet kommit - då får studenterna sitta…
2024-04-08 08:19
Tisdagen den sista april vibrerar vårluften i Uppsala. Under morgonen väntas drygt 40 000 personer anlända till Uppsala…